16 Nisan 2020 05:50

TTB İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu: Sağlıkta şiddete karşı sadece yasa yetmez

TTB İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu, ceza artırımının sağlıkta şiddete ilişkin sorunlara çözüm olmayacağını söyledi.

Ali Çerkezoğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

Sağlıkta şiddet yasasının olumlu da olsa ceza artırımının sorunları çözmeyeceğini belirten TTB İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu, "İki gün önce çıkan haksız, hukuksuz infaz yasası, aynı zamanda sağlık çalışanlarına saldıran, yaralayan, taciz edenlere de infaz indirimi getirdi" dedi.

Mecliste kabul edilen sağlıkta şiddet yasasına göre kamu ve özel sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik, "yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarında cezalar yarı oranında artırılacak ve ertelenemeyecek. Sağlık çalışanları, başka görevli mevcut ise saldırıdan ya da olay yerinde olan yakınlarına hizmet vermekten kaçınabilecek.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi İkinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, sağlık alanındaki şiddetin toplumsal sorun haline geldiğini belirtti. Sağlık alanının piyasalaştırılmasının, hasta ve hasta yakınlarını müşteri haline getirdiği ve “müşteri her zaman haklıdır” fikrini öne çıkardığını dile getiren Çerkezoğlu, "Yurttaşlar da her zaman her şeyin kendi istedikleri gibi olamayacağı bir sistem olan sağlıkta, her an her taleplerinin karşılanmasını beklediler. Bu noktada talepleri karşılanmayan yurttaşlar, başta başhekimler, Sağlık Bakanlığı, idareciler olmak üzere sistem yürütücülerinden değil de kendileriyle muhatap olan aile hekimlerine, polikliniklerdeki doktorlara, asistanlara ve hemşirelere karşı şiddete yönelik tutumlarını sürdürdüler. Bu açık bir hakaret, tacizin ötesinde ağır yaralamalar ve neredeyse yılda bir sağlık çalışanı ölümüne dönmüş durumdaydı" dedi.

"SADECE YASA YETMEZ"

Mezopotamya Ajansından Zemo Ağgöz'ün haberine göre, AKP’nin daha önce sağlık alanında şiddet olmadığını savunduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Sonra ‘var ama abartılacağı kadar değil’ dediler. Sonra da bunu kabullendiler ama çözüm için hiçbir adım atmadılar. TTB, 2014 yılında somut olarak bir yasa teklifi sunmuştu ve Meclis’te zaten sırasını bekliyordu. Fakat biz TTB olarak sağlık çalışanlarına yöneltilen şiddette karşı cezaların artırılmasının sadece caydırıcı yönünü önemsiyoruz. Yoksa bu sorunun ceza artırımıyla çözüleceğine inanmadığımızı defalarca söyledik. Sağlık alanındaki yöneticilerin, iktidarın, cumhurbaşkanının, bakanların, başhekimlerin ve medyanın tutumu ve yaklaşımı belirleyici olacaktır. Sadece yasanın çıkması yetmez” diye belirtti.

"ŞİDDET SAMİMİ BİR TUTUMLA ÇÖZÜLÜR"

Çerkezoğlu, tam olarak önerdikleri gibi olmasa da caydırıcı bir nitelik taşıdığı için yasanın çıkmasını olumlu gördüklerini söyledi. Çerkezoğlu, “Sağlık alanında yaşanan şiddet sorunu, her hekime düşen muayene sürelerinin düzenlenmesi, kullanılan dilin değiştirilmesi gibi kapsamlı ve bütünlüklü bir yaklaşım ve samimi bir tutumla çözülür. Yoksa Kovid-19 ile popüler bir gündemi kullanan bir yasa gibi durur gözümüzde. Çünkü iki gün önce çıkan haksız, hukuksuz infaz yasası, aynı zamanda sağlık çalışanlarına saldıran, yaralayan, taciz edenlere de infaz indirimi getirdi. Hem infaz yasasına hem sağlıkta şiddet yasasına onay veren partilerin samimiyetlerinin sorgulanır olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ ÇAĞRISI

TTB ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasının (SES) da aralarında olduğu birçok sağlık meslek örgütü, sağlıkta şiddet ve Kovid-19 salgınında yaşamını yitiren meslektaşlarını anmak ve en önde mücadele eden sağlık çalışanlarını selamlamak için saat Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü olan 17 Nisan saat 12.30’da bütün sağlık kurumlarında fiziksel mesafeyi gözeterek, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunma çağrısı yaptı. (Ankara/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dolar son 20 ayın en yüksek seviyesinde, altın rekor üstüne rekor kırıyor

SONRAKİ HABER

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak artık yürüyemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa