İzmir’de kadınların talebi gıda, iş ve barınma

Koronavirüs salgınında kadınların gıda, iş ve barınma taleplerinin olduğunu dile getiren İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, çözüm için yetkililerle bir araya gelmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

16 Nisan 2020 07:26
Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Koronavirüs salgın dönemiyle birlikte kadınların sorunları da arttı. Ev içi şiddetten ekonomik kayıplara değin birçok sorunla baş başa kalan kadınlar, seslerini duyurmak için çabalarken İzmir Kent Konseyi de kadınların salgın döneminde özellikle üç talebin ön plana çıktığını açıkladı. Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık kentte yaşayan kadınların sorunlarını ve taleplerini dile getirirken çözüm için yetkililerle bir araya gelmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Ev içi şiddetle ilgilenen danışma hattı ve merkezlerin belediye ilgili birimlerinde raporlanacağını, bununla ilgili bir çalışma yapacağını söyleyen Işık, “Aslında söz konusu olan durum tespiti. 6 Nisan’daki toplantıda koronavirüs şartlarında hepimizin evde kaldığımızı ve belirsizliğin yoğun olduğu bir dönemde büyük bir tedirginlik yaşadığımızı anlattık. Yoğun bir birlikte kalma, gerginliğin yüksek olduğunu dolayısıyla şiddetin de artacağını dile getirmiştim. Bu konudaki taleplerimiz, çalışma önerilerimiz olumlu karşılandı. Ev içi şiddetin, kadına yönelik şiddetin artmasıyla ilgili haberlerin ciddiye alınması ve çalışma yapılmasını dile getirdik. Sadece belediye değil diğer sivil toplum kuruluşlarında da talebimiz karşılık buldu” diye konuştu.

“KADINLARIN ÜÇ TEMEL TALEBİ VAR”

Kadınlardan özellikle kendilerine ulaşan sorunlardan bahseden Işık, “155’in 183’ün gibi kadınların başvuracağı hatların yeterli düzeyde cevap veremediği dönemdeyiz. Hepimiz biliyoruz 155’in ve 183’ün yükü de koronavirüs salgını dolayısıyla arttı, ancak bununla ilgili iyileştirme yapılmalı” diyerek kadınların salgın döneminde özellikle öne çıkan üç talebinden bahsetti. Işık şöyle devam etti: “Kadınlar koronanın başından beri, üç talep dile getiriyor. Bir tanesi gıda ve temizlik yardımı. Kayıt dışı kadınlarda 3’te 2 olduğunu biliyoruz. Şuanda çalışamayan kişi sayısı çok yüksek ve bu kadınlarda yevmiyeli işlerin kapanışı nedeniyle daha da yükseldi. Açlıkla yüzyüze kalan ve hijyen konusunda gerekenleri temin edemeyen önemeli bir kitle söz konusu. O yüzden kendileri, çocukları, bakmakla sorumlu yaşlıları için de bu talebi dile getiriyorlar. İkincisi elbette iş istiyorlar kaldı ki bu sürekliliği olan bir talep ama bugün daha acil. Önemli bir başka talep ise belki ev içi şiddete uğrayamıyor ama şuan evde yaşamayanlar var, o yüzden barınma talebi de ön safhada."

“SIĞINAK SAYILARI YETERSİZ”

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM) değinen Işık, sığınak sayısının ise yeterli olmadığını ekledi. Işık, “Barınmaya ihtiyaç duyanlar için bu koşulları sağlayacak bir çalışma yapılması ön görüldü. 6284 sayılı tedbir kanunu çerçevesinde, il düzeyindeki kurulun var olması ön görülmüştü zaten ama bu bir süredir işlemiyordu. Bu toplantılar da ise işler hale gelmesi de önemli bir başlangıçtır. İkinci önemli nokta konuyla ilgili bilgi birikimi olan tüm odakların bir araya gelerek dayanışma gerçekleştirmiş olması” diye konuştu. Sığınak sayılarının azlığının altını çizen Işık, şiddete uğramış kadınlar için belediyelere ait 50-55 yatak kapasitesi olduğunu ve bunun yetersiz kaldığını belirterek, “Bakın infaz kanunu meclisten geçti ve bu çerçevede pek çok hükümlü serbest bırakılmaya başladı. Bu serbestlikten sonra kadınlara bile haber verilmedi. Şiddet gösteren kişi eve gelebilir ya da sokakta karşınıza çıkabilir. Sadece eş ya da kan bağı tarafından kadınlar şiddete uğramıyor, o nedenle işin bu tarafı da önümüzdeki günlerde kadınların daha fazla riskle karşı karşıya olduğunu gösteriyor” dedi.

“EKONOMİK DURUMUN DEĞİŞMESİYLE EVSİZLEŞME HALİ VAR”

Barınma talebinin şiddete dayalı olarak gündeme gelmesinin yanı sıra bir de fiziksel şiddet olmamasına rağmen kadınların bir arada yaşadıkları eş dost, akraba gibi yakınlarının da yanında barınamama gibi sorunlar üzerinden de var olduğunu söyleyen Işık, “Bu, özellikle geçim sıkıntısı nedeniyle zorlaşıyor. Tekstil atölyeleri, yevmiyeli işe giden kadınları düşünün, yakınlarıyla kalıyor bu kadın ve eve taşıdığı gelir ortadan kalkınca da o evde kalmasıyla ilgili şansı da kalkıyor. Şiddetin ev içinde fiziksel olarak yaşanmasından önce de ekonomik durumun değişmesi sonucu ortaya çıkan evsizleşme hali var. Yani kimi kadınınsığınmaya ihtiyacı olmayabilir ama barınmaya ihtiyacı var” diye konuştu.  Barınma sorunu için yetkililere çözümler de önerdiklerini belirten Işık, “Bu sözünü ettiğimiz imkanları araştıracaklar ve belediye oraların en azından 1-2 aylık, kriz halini atlatana, yeni çözümler oluşturana kadar kullanıma sokulmasıyla ilgili sağlanan gelişmelerden bahsedecek. Konuştuğumuz örnekler üzerinden düşündüğümüz zaman Bornova’da belediyeye ait bir yerin kullanıma geçtiğini görüyoruz. Önemli bir adımın atabileceğini düşünüyorum. Çok sayıda öneri var ve önümüzdeki Cuma günü bunları netleştireceğiz” diyerek bilgi verdi.

Son olarak pandemi kurulu kurulur kurulmaz Valiliği de başvurduklarını ekleyen Işık, kadına şiddetle ilgili kamu ayağının çok önemli olduklarının bilinci ile yeniden başvuracaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kırşehir'de 186 işçi koronavirüs şüphesiyle cezaevi inşaatında karantinaya alındı

SONRAKİ HABER

Basın İlan Kurumu: Basılamayan gazeteler mücbir sebep sayılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa