Türkiye'de koronavirüs: 4 bin 353 vaka, 126 ölüm | Öne çıkan gelişmeler (17 Nisan)

Resmi açıklamalara göre koronavirüs dolayısıyla 1769 can kaybının yaşandığı ve 78 bin 546 Kovid-19 hastasının bulunduğu Türkiye'de gün içinde yaşanan tüm önemli gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz.

.
23:42

Paylaş

ANKARA'DA HAFTA SONU NÖBETÇİ ECZANELER 2 KATINA ÇIKARILDI

Ankara Eczacı Odasınca, İl Sağlık Müdürlüğü ve Ankara Valiliği ile yapılan görüşmeler doğrultusunda, 18-20 Nisan'daki sokağa çıkma kısıtlamasında nöbetçi eczanelerin sayısı 2 katına çıkarıldı.

 

22:57

Paylaş

SİVAS'TA BİR KÖY KARANTİNAYA ALINDI

Sivas'ta Yıldızeli ilçesi Yusufoğlan köyünün koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonu sağlamak amacıyla Yıldızeli ilçesi Yusufoğlan köyünün, Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığı bildirildi.

21:02

Paylaş

RENAULT ÜRETİME 27 NİSAN’DA BAŞLAYACAĞINI DUYURDU

Bursa’da kurulu bulunan otomotiv devi Renault üretime 27 Nisan’da başlayacağını açıkladı. 27 Mart'ta üretime 13 Nisan'a kadar ara veren firma, salgın nedeniyle arayı uzatmıştı.

21:01

Paylaş

BU GECEDEN İTİBAREN DENİZ YOLUYLA İSTANBUL'A GİRİŞ-ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

 

20:05

Paylaş

KARANTİNA ALTINA ALINAN YERLER

Adıyaman'da 2 köy, Muş ve Tokat’ta 1 köy, Ermenek'te 9 mahalle ve 1 köy, Sakarya ve Ordu'da 2 bina, Trabzon, Malatya, Kastamonu, Urfa ve Kocaeli’de 1 bina karantinaya alındı

 

20:05

Paylaş

ANTEP’TE İSTİSNA İŞ KOLUNDA OLMAYAN BİRÇOK FABRİKA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇALIŞACAK

 

19:13

Paylaş

OMCO KALIP PATRONUNDAN SALGIN FIRSATÇILIĞI: İŞÇİLER SENDİKADAN İSTİFAYA ZORLANIYOR

19:13

Paylaş

AKP'Lİ BELEDİYEDE VİRÜS FIRSATÇILIĞI

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, salgın nedeniyle giderleri azaltacaklarını açıkladı, belediye emekçilerine sosyal denge ödemesini kesti. Belediyede örgütlü olan Bem-Bir-Sen açıklama yapmadı.

19:12

Paylaş

EMEP: KOCAELİ’DE YÜZÜ AŞKIN FABRİKA HAFTA SONU ÇALIŞACAK!

 

18:18

Paylaş

SAĞLIK BAKANINDAN MASKE AÇIKLAMASI

Maskeye ücretsiz erişim ile ilgili eleştirilerin sorulması üzerine Sağlık Bakanı, "Mesaj gelmeyen kişiler eczaneye müracaat ettiğinde yeniden bir kod verilme durumunu sağladık" yanıtını verdi.

18:11

Paylaş

SAĞLIK BAKANINDAN ERCÜMENT OVALI YANITI

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın ilaç açıklamaları hakkında konuşan Sağlık Bakanı, “Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalarda uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. Kovid-19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların da başladığını da biliyoruz. Bununla ilgili ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize bilgilendirin dedik. Oradan bize gelmedi. İnsanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Araştırma ve çalışmaların nasıl yapıldığı da bellidir” dedi.

17:46

Paylaş

126 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 4 BİN 353 YENİ VAKA TESPİT EDİLDİ

Açıklanan verilere göre, son 24 saatte 126 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 353 yeni vaka tespit edildi, bin 542 kişi iyileşti.

Koronavirüsten hayatını kaybeden kişi sayısı bin 769'a yükseldi. Toplamda 558 bin 413 test uygulandı.

17:35

Paylaş

SAĞLIK BAKANI BİLİM KURULU TOPLANTISI SONRASI AÇIKLAMA YAPIYOR

Sağlık Bakanı Koca: Tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun, virüsü sokaktan alıp evinize taşımayın. Sokağa çıkmayanlar bu mücadelenin gizli kahramanlarıdır. Filyasyon oranımız yüzde 97,5'e ulaştı. Sağlığa yapılan yatırımların ne kadar doğru olduğunu toplum olarak bir kez daha test etmiş olduk.

Kendi tedavi algoritmamızı oluşturarak vakalar için erken tedaviye başladık. Belirti ortaya çıkınca erkenden hastaneye yönlendirilen hastalarda tedavinin sonucunu gördük.

65 yaş üstü ve gençlerin sokağa çıkma yasağı tedbirleri netice verdi, ileri yaşta pozitif vaka sayısında belirgin azalma görüldü.

Kısıtlamadan sonra 65 yaş üstü pozitif oranı yüzde 30'dan yüzde 18'e düştü.

Vaka sayımızda artış devam etmektedir. Bu artış hızının düşmekte olduğunu görüyoruz.

Önümüzdeki günlerde plato oluşturması şaşırtıcı olmayacaktır.

Yatan hasta sayısı ile taburcu edilen hasta sayısı arasında denge oluşmuş durumda. Vaka sayısı artış hızı beklediğimiz şekilde azalıyor.

Bilim Kurulunun bir tavsiye kurulu olduğunu unutmayalım. Bilim Kurulu bir karar mercii değil, tavsiye kurumu.

16:28

Paylaş

SAĞLIK BAKANI KOCA BİLİM KURULU TOPLANTISININ ARDINDAN KONUŞACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyecek.

{{402456}

16:27

Paylaş

HATAY DÖRTYOL'DA 60 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR İDARİ İZİNLİ OLACAK

Hatay’da Dörtyol İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, 50 ve üstü sayıda personel çalıştıran fabrikalarda Kovid-19 salgın süresinde sınırlı olmak üzere 60 yaş üstü çalıştıranların, gebelerin ve raporla belgelenmiş kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayılmasına karar verdi. Bu karara göre Kovid-19 nedeniyle kronik rahatsızlığı olanları yıllık izne gönderen fabrikaların işçilerinin idari izinli, yani ücretli izinli olması gerekiyor. İşyerlerindeki diğer çalışanların ise alınacak önlemler kapsamında maskeyle çalışamaya devam edeceklerin bildirildi.

16:24

Paylaş

KOCAELİ  VALİLİĞİNDEN FABRİKALARA ÜRETİM İZNİ

Kocaeli Valiliği, iki günlük sokağa çıkma yasağında fabrikaların tam kapasite çalışmasının önü açtı. Valilik kararında fırını olan demir çelik fabrikalarında ilgili bölümlerin çalışmasına izin verildi.

16:24

Paylaş

PSİKİYATR DR. SEZAİ BERBER: SALGIN, İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN PSİKOLJİLERİNDE DERİN YARALAR AÇABİLİR

Yaşamın her alanını etkileyen Kovid-19 salgınının toplumsal psikolojiye de önemli etkileri oldu. Çalışmak zorunda bırakılan ve evde kalan birçok kesimde farklı etkilere neden olan salgın sürecini konuştuğumuz Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Sezai Berber, sürecin toplumsal hafızada bırakacağı izler olacağını söyledi. Berber, "Emekçilerin ötekileştirilmiş hissetmeleri kuvvetle olasıdır. İnşaatlarda, fabrikalarda yeterli iş güvenliği önlemi alınmadan iç içe çalıştırılan insanların, dışlandığını ve kendisinin feda edildiğini düşünmesine neden olacaktır" dedi.

16:22

Paylaş

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ: VERGİ VE SGK PRİMLERİ ERTELENSİN

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik olumsuzluklar nedeniyle taleplerini dile getirdi. Yazılı açıklmada bulunan TDB, hükümetin yayımladığı "ekonomik istikrar paketinin" içinde yer almadıklarını belirterek finansal destek önlemlerinin alınmasını vergi ve SGK primlerinin ertelenmesini istedi.

14:41

Paylaş

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEBİ KARŞILANMAZKEN SOMALİ'YE MALZEME GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Somali için ilaç ve tıbbi koruyucu ekipman hazırladı. Yaklaşık 8 palet olan kargo paketleriyle havalanan uçağın akşam saatlerinde Somali'nin başkenti Mogadişu'ya inmesi bekleniyor.

13:59

Paylaş

SAĞLIKLI KOŞULLAR TALEP ETTİKLERİ İÇİN CENGİZ HOLDİNG'E AİT ETİ BAKIR'DAN 118 İŞÇİ ATILDI

Meclise "işten çıkarmaların 3 ay yasaklanacağı" propagandasıyla getirilen torba yasa teklifinin görüşmeleri sürerken, Cengiz Holding 118 işçiyi işten çıkardı. İşçiler koronavirüs salgını sürecinde çalışma koşullarının daha da ağırlaştığını belirterek hiçbir önlemin alınmadığını söyledi. Şirketin yasa geçmeden hemen önce fırsatçılık yaparak kendilerini işten çıkardığını ifade eden işçiler, işlerine dönmeyi ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

13:57

Paylaş

İSİG: 52 İŞÇİ KOVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ilk salgın vakasının açıklandığı 11 Mart 2020 ile 10 Nisan 2020 tarihi arasını kapsayan rapor hazırladı. Buna göre, ilk ay en az 52 işçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, salgın fabrikalarda yayıldı. Virüs nedeniyle hasta ve ölüm oranlarının yüksek olduğu yerlerin işçi yoğun kentler olmasının salgının sınıf sorununa dönüştüğünü gösterdiği belirtilen raporda, “Başta üretimin her koşulda sürdürülmesi gibi tüm patron yanlısı politikaların önüne geçilmezse salgının en ağır bedelini işçiler ödeyecektir” uyarısı yapıldı.

13:26

Paylaş

TTB: SALGINI DURDURACAĞIZ, SAĞLIKTA ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ

TTB Merkez Konseyi, Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü’ne dair yazılı açıklama yaptı. Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü olarak ilan edilen 17 Nisan 2012, çalıştığı hastanede hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü.

TTB, sağlık emekçilerinin yaşadığı sıkıntılara değinerek, "Kovid-19 salgınını durduracak, sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracağız" dedi.

13:24

Paylaş

İSTANBUL İŞÇİ SENDİKALARI ŞUBELER PLATFORMU: İSTANBUL'DA 28 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İİSŞP'nin hazırladığı raporda salgının ilk gününden itibaren hayatını kaybeden işçi sayısının 28 olduğu ifade edildi. Raporda ücretli izin, yaygın test, ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşım hakkının tüm çalışanlar için acilen hayata geçirilmesi istenildi.

11:25

Paylaş

AV. TURGUT KAZAN’DAN “İNFAZ” TEPKİSİ

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, ayrımcı infaz düzenlemesine tepki göserdi: Salgın ortamında tutukluları içeride bırakmak olası kastla ölüme yol açmak ile eş değerdir.

11:25

Paylaş

“İŞ YERİNDE ÇALIŞMA SAATLERİ 8 SAAT İKEN EVDE 10-12 SAATLERİ BULDU”

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, beyaz yakalı çalışanlarla sorunlarını ve taleplerini konuştu. Plaza eylem platformu üyeleri “Anketlere göre iş yerinde çalışma saatleri 8 saat iken; evde 10-12 saatleri buluyor. Yaşamak için çalışmalıyız; çalışmak için yaşamamak gerekiyor” diye konuştu.

11:24

Paylaş

PROF. DR. SEDAT TELLAOĞLU KOVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybetti.

85 yaşındaki Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilimdalı eski Başkanı ve Türk Üroloji Derneği Eski Başkanı olarak da görev yapmıştı.

11:23

Paylaş

İZMİR'DE OTOMATLARDAN ÜCRETSİZ MASKE DAĞITILACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, otomatlar aracılığı ile metro istasyonlarında ücretsiz maske dağıtımı yapılacağını duyurdu.

10:43

Paylaş

DİYARBAKIR BAROSU BAŞKANI CİHAN AYDIN: HUKUKSUZLUK YASALLAŞTI

İnfaz Kanunu’ndaki "ayırımcı" olarak nitelendirilen düzenlemenin "özel af" statüsünde olduğunu belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, hukuksuzluğun yasallaştığını ifade etti.

10:38

Paylaş

BU GECE BAŞLAYACAK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÖNCESİNDE 31 İLDE DENETLEME YAPILACAK

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 31 İlde bugün saat 15.00-24.00 saatleri (9 saat boyunca) arasında polis ve jandarma ekiplerince uygulama yapılacak. Yoğun alışveriş yapılan yerler, akaryakıt istasyonları ve duraklarda sosyal mesafe kuralı, maske zorunluluğu denetlenecek" denildi.

10:37

Paylaş

"MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE 'ÖLÜN' DENİLİYOR"

Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES) Urfa Şube Eş Başkanı Salih Karataş, söz konusu yasak kararının mevsimlik işçiler ve emekçileri kapsamamasının ileriki süreçlerde ciddi riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

10:35

Paylaş

MASKE ÜRETEN ÖĞRENCİLERE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YOK

Ordu'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında maske üretiminde kullanılan öğrenci ve stajyerler, geçici sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak.

10:34

Paylaş

İŞÇİYE YEMEK DİYE EKMEK ARASI ISPANAK VEREN ŞİRKET 2 TIR GIDA KOLİSİ BAĞIŞLAMIŞ

Bakırköy metro inşaatında işçilere yemek diye ekmek arası ıspanak veren ve durumu sosyal medya hesabından paylaşan işçisini işten atan Bayburt Grubu'nun Trabzon Valiliğine 2 TIR gıda kolisi bağışladığı iddia edildi.

10:32

Paylaş

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü'ye verdiği röportajda, koronavirüs dolayısıyla başlattıkları yardım kampanyası dolayısıyla hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti.

DÜN NE OLDU?

İstanbul Tabip Odası, Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'de yapılan pandemi hastanelerine dair açıklama yaptı, "Kimse ‘Korona Fırsatçılığı’ yapmaya kalkmasın. Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı’nı inşaata açmak mı?" dedi.

Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş, Genel Başkan Mustafa Türkel imzası ile skandal bir açıklama yayımladı. “Kimse zorla çalıştırılmıyor, kimse zorla işyerinde tutulmuyor" denilen açıklamada “İşyeri dışında ve içinde kendimizi koruyarak ve düşünerek önlem almazsak işyerinde ortaya çıkan virüs vakalarının sorumlusu işletmelerimiz ve işverenlerimiz olamaz” ifadeleriyle sorumluluk yine işçiye atıldı.

TTB Covid-19 İzleme Grubu’nda yer alan Prof. Dr. Özlem Azap, Türkiye’nin salgınla nasıl mücadele ettiğini Evrensel’e anlattı. Azap, Türkiye’de salgının hızlı seyredeceği ve hasta sayısının yoğun olacağını söyledi.

Atatürk Havalimanının bulunduğu alana yapılacak olan pandemi hastanesi inşaatındaki işçiler, Evrensel'e gönderdikleri videoyla sosyal mesafe ve korunma önlemlerinden yoksun çalıştırıldıklarını söyledi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa