"Kadına yönelik şiddeti önlemek için acil önlem planı bir an önce hayata geçirilmeli"
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, "Salgın döneminde kadına yönelik şiddeti önlemek için acil önlem planı bir an önce oluşturulmalı ve hayata geçirilmeli" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, koronavirüs salgını sürerken "Ölüm kalım durumunun yaşandığı bu salgın döneminde kadına yönelik şiddeti önlemek için acil önlem planı bir an önce oluşturulmalı ve hayata geçirilmeli" açıklamasında bulundu.
Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik, sosyal, psikolojik etkilerin her gün katlanarak büyüdüğünü belirtti.
Yaşamı kesintiye uğratan bu olağanüstü durumun ekonomik kayıplarının ailelere, kişilere ve topluma sosyal ve psikolojik olarak yıkıcı zararlar verdiğini dile getiren Köse, salgından en fazla etkilenen kesimin dezavantajlı gruplar, kadınlar, çocuklar, korunmasız durumdaki hükümlüler, işçiler, işsizler olduğunu ifade etti.
Köse, "Ölüm kalım durumunun yaşandığı bu salgın döneminde kadına yönelik şiddeti önlemek için acil önlem planı bir an önce oluşturulmalı ve hayata geçirilmeli. Bunu yaparken ilgili tüm resmi kurumlar, belediyeler ve kadın örgütlerinin sürece katılması sağlanmalı. Kadınlar en fazla şiddete evde maruz kalmaktadır. Koronavirüs sebebiyle evde kalınan bu günlerde, ev içi şiddete maruz kalan kadınların güvenliğinin sağlanması gerekmektedir" diye konuştu.
Kadınların destek mekanizmalarına ulaşmalarının sağlanması gerektiğine işaret eden Köse, kamu kurum ve kuruluşlarının, kadınların eşit hakları olduğuna dair yayınlar yapmasının önemine değindi.
KADINLARIN HAKLARINA ERİŞİMİNDE EGEL OLMAMALI
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'a ilişkin duyuruların daha çok yapılması gerektiğini dile getiren Köse, şöyle devam etti:
"Salgının yayılmasını azaltmak için alınan tedbirler eşitlik ilkesine dayalı olmalı ve kadınların haklarına erişmelerinde engel olmamalı.
Şiddete maruz kalan kadınların sağlık ve adli hizmetlerden yararlandırılması sağlanmalıdır. Şiddet mağduru kadınlara yönelik kadın sığınma evleri çoğaltılmalı, resmi kurumlar kadınların sahip olduğu hakları koruyan çağrılar yaparak kadınlar bilgilendirilmeli. Kadına ve çocuğa şiddet uygulayan kişiler korunacaksa bunlar şiddet mağduru kadınları güvence altına alınarak yapılmalı. Sosyal izolasyon sağlanarak salgının yayılmasını azaltmak için hükümetin kadın işçilere, çocuğu olan ebeveynlere işten çıkarılmayacaklarını garanti ederek ücretli izin sağlaması gerekmektedir." (Ankara/AA)