18 Nisan 2020 11:45

Albayrak'ın Kanal İstanbul güzergahında arazi aldığını haberleştiren gazeteciye dava

Cumhuriyet Muhabiri Hazal Ocak için, Bakan Berat Albayrak'ın Kanal İstanbul güzergahında arazi satın aldığını haberleştirdiği için 2 yıla kadar hapis cezası istendi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında arazi aldığı iddialarını haberleştiren cumhuriyet muhabiri Hazal Ocak hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Ancak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) girildiğinde Ocak hakkında iki ayrı iddianamenin yer aldığı görüldü.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; 6 Mart 2020 tarihli ilk iddianamede savcı, Ocak’ın “hakaret” suçundan yargılanmasını istedi. Ancak Başsavcı vekili bu iddianameyi iade etti ve “hakaret suçunun basın yoluyla ve alanen işlendiğini” belirterek verilecek cezada artırım yapılması gerektiğini belirtti.

31 Mart tarihli bu yeni iddianamede Ocak’ın 1 yıldan az olmamak kaydıyla 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, Bakan Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhından arazi satın almış olması, “doğal süreçte yaşanan bir alışveriş olayı” olarak anlatıldı.

Ocak’ın, Bakan Albayrak’ın onur şeref ve saygınlığını rencide ettiği öne sürüldü. 31 Mart 2020 tarihli iddianame, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ocak, 18 Haziran’da yargıç karşısına çıkacak.

TMMOB: HABER ALMA HAKKIMIZI SAVUNALIM

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından Hazal Ocak’a açılan dava ile ilgili yapılan açıklamada; “: Kanal İstanbul arazisi’ haberine hapis talebine karşı haber alma hakkımızı savunalım!” denildi.

Geçmişte de benzer örneklerine rastlanılan bu tür baskıların, düşünceye, ifade ve basın özgürlüğüne aynı zamanda da halkın gerçek ve doğru haberler haber alma hakkına yönelik saldırı olduğu belirtilen açıklamada; “AKP iktidarı boyunca, benzerlerine sık rastladığımız bu baskılar sonucu yüzlerce gazeteci cezaevinde bulunuyor. Birçok gazeteci eleştirel haber veya yazı yazdıkları için işini kaybetti. İnfaz yasasından bile ayrımcılığa maruz bırakılan gazeteciler, Türkiye’de çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. 

Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu incelendiğinde, finansal kaynaklar bölümünde, projenin finansal fizibilite çalışmasına konu olan gelir-gider kalemleri sıralanmaktadır. Bir ulaştırma ve güvenlik projesi olarak topluma lanse edilen Kanal İstanbul projesinin birinci gelir kalemi olarak, ulaştırma ile bağlantılı kanal kullanım, kiralama ve işletme gelirleri olması beklenirken, birinci sırada gayrimenkul gelirleri yer almaktadır. Tam da bu nedenle, 2011 yılından beri bölgedeki arazi spekülasyonları, tapu değişimleri, Kanal Güzergahı üzerindeki inşaat projeleri ve son dönemde gündeme gelen arazi satın alımlarıyla ilgili çıkan tüm haberler, projenin gerçek amacı olan arazi rantını deşifre eden ve iktidarı bu yüzden rahatsız eden haberlerdir” denildi.

“TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak, yaşamsal bir yıkım ve rant projesiyle ilgili doğruları yazdığı için yargılanan Hazal Ocak’ın yanında olduğumuzu belirtiyoruz” denilen açıklamada tüm kamuoyuya haber alma hakkına sahip çıkma çağrısı yapıldı. (MEDYA SERVİSİ)

{{395705}}

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tunç Soyer: Mazot belediyeye yüzde 18, lüks yatlara yüzde 1 KDV ile veriliyor

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Karpuz üreticisi için çözüm üretin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa