Türkiye'de koronavirüs: Can kaybı 2140'a yükseldi | Öne çıkan gelişmeler (20 Nisan)

Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 140'a çıktığı Türkiye'den koronavirüs salgınına ilişkin günün öne çıkan gelişmeleri.

.
01:05

Paylaş

BAKANLIKTAN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GENELGESİ

İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine, 23, 24, 25 ve 26 Nisan'da 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili genelge gönderildi.

Genelgeye göre, 21 ve 22 Nisan günleri market ve bakkalların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi. 23 ve 24 Nisan'da market ve bakkallar 09.00-14.00 arasında faaliyet gösterecek, yurttaşlar ikametlerine yakın market ve bakkallara gidip gelebilecek.

00:54

Paylaş

BİLECİK'TE BİR MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı İçköy Mahallesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, tedbirler kapsamında Bozüyük İlçe Hıfzıssıhha Kurulunun, Kaymakam Hasan Yaman başkanlığında bir araya geldiği belirtildi. İlçeye bağlı İçköy Mahallesinde karantina kararı alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mahallede birden fazla Kovid-19 pozitif vakanın olması ve vakaların temaslı sayılarının çokluğu nedeni ile enfeksiyonun yayılmasının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması amacıyla Bozüyük ilçe Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile 20 Nisan ile 4 Mayıs tarihi dahil giriş çıkışların izine bağlı olmak kaydıyla karantina altına alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir." (AA)

 

23:21

Paylaş

İZMİR TABİP ODASI: PANDEMİ MÜCADELESİ SÜRERKEN HEKİMLER ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLEMEZ

İzmir Tabip Odası, sağlık çalışanına gereksinim duyulan bir dönemde ücretsiz izne imkan sağlayan yasaya dayanarak özel hastanelerin hekimleri ücretsiz izne çıkarmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Sağlık çalışanına bu kadar gereksinim duyulan bir dönemde bu yasaya dayanarak ücretsiz izne çıkartılma uygulamalarının başlamış olması kabul edilemez" denildi.

 

21:05

Paylaş

İŞTEN ATILAN İŞÇİLER EYLEM YAPMASIN DİYE KÖY YOLU KAPATILDI

Mazıdağı'nda Cengiz İnşaat'ın işten çıkardığı 118 işçinin eylem için çalıştıkları şantiye binasının önüne gitmemeleri için Karataş Mahallesi yolu kapatıldı.

21:04

Paylaş

KESK İSTANBUL ŞUBESİ: BİN 328 KAMU EMEKÇİSİNİN TESTİ POZİTİF

KESK İstanbul Şubeler Platformu, koronavirüse ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Raporda 35 işyerinde bin 328 kamu emekçisinde koronavirüs tespit edildiği belirtildi.

20:40

Paylaş

123 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ, TOPLAM CAN KAYBI 2 BİN 140'A YÜKSELDİ

Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, son 24 saatte;

• 39 bin 703 test yapıldı,

• 4 bin 674 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu,

• 123 kişi hayatını kaybetti,

• 1454 kişi iyileşti.

20:13

Paylaş

CNN TÜRK, BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMADAN GÜNLÜK BİLANÇO PAYLAŞTI

CNN Türk, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük koronavirüs bilançosunu paylaşmadan önce, son 24 saatte 131 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Twitter'dan "#sondakika" etiketiyle yapılan paylaşımda "Koronavirüsten can kaybı 2 bin 148'e yükseldi! Sağlık Bakanlığı: 24 saatte 131 kişi vefat etti" ifadeleri yer aldı.

(HABER MERKEZİ)

19:14

Paylaş

ERDOĞAN: SOKAK KISITLAMASI 23-24-25-26 NİSAN'DA 31 İLDE UYGULANACAK

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında yine 31 ilimizde sokağa çıkma sınırlandırması yapmayı özellikle planlıyoruz." dedi.

18:22

Paylaş

TTB'DEN AÇIKLAMA: ÖZEL HASTANELER, HEKİMLERİ ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARIYOR

Türk Tabipleri Birliği, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin, 7244 sayılı yasaya dayanılarak ücretsiz izne çıkarıldığına dair çok sayıda şikayet aldıklarını duyurdu.

"Salt özel sağlık kuruluşlarının bu dönemde ‘kâr etmediği’ gerekçesiyle, sıkıntıya katlanma külfetinin bütünüyle sağlık çalışanlarına yüklenmesi de fırsatçı ve haksız bir tutumdur” denilen açıklamada ücretsiz izne ayırma işlemlerinin derhal geri alınması çağrısı yapıldı.

 

18:09

Paylaş

SES MALATYA ŞUBE BAŞKANI: 3 KİŞİ İÇİN BİR SİPERLİK, BİR TULUM VAR HANGİSİ KULLANACAK?

SES Malatya Şube Eş Başkanı Sakine Doğan, kentteki duruma dair "3 kişinin çalıştığı yerde bir siperlik, bir tulum var. Bu malzemeyi hangisi kullanacak?" diye sorarak, sağlık çalışanlarının eksiklerinin giderilmesini istedi.

 

17:35

Paylaş

KOVİD-19 TESPİT EDİLEN TRELLEBORG'DA SENDİKANIN BASKISI SONUCU ÜRETİME ARA VERİLDİ

5 işçi ve 2 idari yöneticide Kovid-19 tespit edilen Trelleborg fabrikasında sendikanın baskısı sonucu üretime ara verildi. İşçiler, Eğer sendikalı olmasak, itiraz etmesek bizi köle gibi çalıştırmaya devam edeceklerdi. Şu anki durumumuz hiç açıcı değil ama örgütlü olmasak daha beter bir tablo olacaktı” diyor.

 

17:34

Paylaş

İSTANBUL'DA ENFEKTE OLAN SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI 2 BİNE YAKLAŞTI

İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul’daki sağlık kurumlarında 13-19 Nisan’da yaşananlara dair meslektaşlarından topladığı bilgileri paylaştı. İstanbul’da koronavirüs ile mücadelede 9 hekimin hayatını kaybettiğine 2 bine yakın sağlıkçının da enfekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "İstanbul’daki sağlık kurumlarında ciddi sıkıntılar yaşanmaya, yanlış politikaların ve organizasyon bozukluklarının bedelini hekimler, sağlık çalışanları ödemeye devam ediyor" denildi.

17:10

Paylaş

ÖZTRAK'TAN "SAHRA HASTANESİNE MÜHÜR" TEPKİSİ: VİZYONSUZLUK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yaptırdığı sahra hastanesinin mühürlenmesine tepki gösteren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Hükümet Adana’daki sahra hastanesi yerini mühürleyerek, her şeyden önce liyakatten, vizyondan ne kadar uzak olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

17:07

Paylaş

ERCİYES ANADOLU HOLDİNG'DE 2 İŞÇİNİN KOVİD-19 TESTİNİN POZİTİF ÇIKTIĞI İDDİA EDİLDİ

Boytaş-1’de 2 işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Boytaş-1 fabrikasında aksesuar bölümünde iki vakanın ortaya çıkması üzerine bölümde çalışan işçiler karantinaya alındı.

16:50

Paylaş

16:47

Paylaş

16:37

Paylaş

KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI

Dört günlük (23-24-25-26 Nisan) sokağa çıkma yasağının gündeme alındığı Kabine toplantısı saat 15.12'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı. Erdoğan'ın toplantı sonrası açıklama yapması bekleniyor.

16:35

Paylaş

BURSA'DA YEŞİM TEKSTİL ÜRETİME BAŞLADI

Yeşim Tekstil koronavirüs salgını gölgesinde bugün üretime başladı. "Bazı arkadaşlarımız hastanede tedavi gördü ve virüse yakalanan sayının çok olduğu söyleniyor. Bugün üretim başladı. Korku içinde işe gidiyoruz" diyen işçiler, yaşadığı endişeyi anlattı.

15:31

Paylaş

1 MAYIS ÇAĞRISINDA TEMEL TALEP İŞÇİLERİN SAĞLIĞI VE GELİRLERİ

Emek Partisi İzmir İl Örgütü koronavirüs salgınında İzmir'deki fabrikalarda görülen vakalara ilişkin açıklama yaparak, “Salgına karşı tam izolasyon, ücretli izin, ücretsiz sağlık, sermayeye değil işçiye kaynak taleplerimizi yineleyerek tüm işçi ve emekçileri birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

15:25

Paylaş

İŞÇİLERİN VAKA SAYISI ORTALAMANIN 3 KATI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), yayımladığı son koronavirüs raporunda, DİSK üyesi işçiler arasındaki vaka sayısının ülke ortalamasının üç katı olduğuna dikkat çekti.

15:13

Paylaş

DR. NURİ İDİZ, KORONAVİRÜS NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRDİ

İzmir’de işyeri hekimliği yapan Dr. Nuri İdiz, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Böbrek yetmezliği ve tansiyon hastası olan İdiz, 26 Mart'ta tedavi altına alınmıştı. İdiz’in ağabeyi Dr. Muharrem İdiz de 1 Nisan’da virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

14:36

Paylaş

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILAN BİR KADINDAN MEKTUP

Asgari ücretle çalışan ve koronavirüs salgını nedeniyle ücretsiz izne çıkarılan yazdıkları, milyonlarca kişinin yaşadıklarını özetliyor:

"Ben Ankara Mamak’tan yazıyorum. 28 yaşında bir çocuk annesiyim. Oğlum, annem ve kardeşimle yaşıyorum. Evin geçimini ben sağlıyorum. Yaklaşık bir aydır işyerim kapalı. Ücretsiz izne çıkarıldım. Ne zaman işbaşı yapılacağı da belli değil. Annemin aldığı dul maaşı ve oğlumun nafakasıyla geçinmeye çalışıyoruz. ..."

14:16

Paylaş

“İZMİR'DE 357 SAĞLIK ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ”

İzmir Tabip Odası (İTO) yayımladığı 20 Nisan tarihli raporda, İzmir’de koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen sağlık çalışanlarının verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre, İzmir’de 357 sağlık çalışanının koronavirüs testi pozitif çıktı.

13:51

Paylaş

MARKET İŞÇİLERİ RİSKLERİ ANLATTI

Gebze'de konuştuğumuz süpermarket işçileri, marketlerdeki koronavirüs riskini, "eve servis" uygulamalarını, yetersiz önlemleri ve tedirginliklerini anlattı. Koronavirüs bulaşmasından, ailelerine de bulaştırmaktan çekinen işçiler "Mesafeyi koru" kuralının çalıştıkları alan için bir şey ifade etmediğini anlattı.

13:04

Paylaş

“AKP YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE VERECEĞİ PARAYI HALK İÇİN KULLANMALI”

CHP Hatay Milletvekili Avukat Suzan Şahin havalimanı, otoyol ve köprüler için müteahhitlere bu yıl yapılacak olan 8.3 milyar liralık yolcu ve araç garanti ödemesinin, koronavirüs salgını nedeniyle 8 milyar lira daha artarak 16.3 milyar liraya çıkacağını belirterek, Borçlar Kanunda yer alan ‘mücbir sebep’ gereği  borçlunun temerrüdü, ifa imkansızlığı ve  ifa güçlüğü şartlarına göre iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Şahin, garanti ödemelerin iptal edilip salgın nedeniyle çalışamayan geliri düşen halka destek olunmasını istedi.

12:45

Paylaş

KESK: KORONAVİRÜS SALGINI VE ÖLÜMLER KAMU EMEKÇİLERİ ARASINDA ARTTI

Koronavirüs salgınına karşı mücadelede kamu hizmetlerinin yetersizliğine ve emekçilerin karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çeken KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar, denetlenmeyen kararlar nedeniyle koronavirüs salgını ve ölümlerin kamu emekçileri arasında arttığını söyledi. Örgütlü mücadelesinin daha fazla önem kazandığı bir döneme girildiğine işaret eden Çuhadar, örgütlenme konusundaki eksiklikler için de “Tüm sendikalara düşen görev buradan nasıl çıkacağını üyeleriyle birlikte tartışarak bulmaktır” çağrısını yaptı.

12:34

Paylaş

BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ HİZMETE ALIM TÖRENİ

Cumurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yoluyla Başakşehir Şehir Hastanesi hizmete alım töreninde konuştu. Bakan Fahrettin Koca hastanenin detaylarını anlattı. Koca, hastanenin tam kapasite olarak 15 Mayıs'ta hizmete geçeceğini açıkladı.

11:11

Paylaş

HASTANE GÜVENLİK GÖREVLİSİ KOVİD-19’DAN HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul’daki Şişli Etfal Hastanesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan 45 yaşındaki Murat Çidam Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

10:47

Paylaş

PATRONLAR, 3 MİLYON 44 BİN İŞÇİ İÇİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NE BAŞVURDU

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 268 bin 717 firmanın 3 milyon 44 bin 420 çalışanı için Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurduğunu açıkladı. Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının yüzde 40'ı imalat, yüzde 15'i toptan ve perakende ticaret sektöründen yapıldı. Rakamlar 3 milyondan fazla işçinin bu  süreçte asgari ücretten daha az ücret alacağını gösteriyor.

10:36

Paylaş

SAĞLIKÇIYA GÜNDE 1 MASKE, TEMİZLİKÇİYE YOK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan, ekipman bulunmadığı için 34 sağlık çalışanının enfekte olduğunu, kimi çalışanlara günde 1 maske verilirken, temizlik işçilerine verilmediğini belirtti.

9:51

Paylaş

“İSTANBUL'DA 60 BİN KORONA HASTASI OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR”

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, kentteki tabloyu değerlendirdi. Salgının işçinin yoğun olduğu ve izolasyona dah az uyulan yerlerde yüksek olduğunu belirten Kılıçaslan, çok sayıda ölümün kayıtlara “Bulaşıcı hastalık” olarak geçtiğine işaret ederek, nisan ortasına kadar kentte 60 bin civarında korona vakası olduğunu söyledi.

08:52

Paylaş

PROF. DR. İHSAN GÜRSEL İLE AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARINI KONUŞTUK

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK COVID-19 Konsorsiyumu üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel, Türkiye’de yürütülen aşı ve ilaç çalışmalarını Evrensel Gazetesi’ne anlattı. Pandemi sebebiyle 9 ayda yapmayı planladıkları aşı çalışmasının normalde 4 yıldan önce bitirmenin mümkün olmadığını belirten Gürsel, virüsün gen haritasının aşı çalışması için yol göstereceğini ifade etti. Gürsel ayrıca, sağlık çalışanlarına enfeksiyona yakalanmamalarını sağlayabilecek bağışıklık sistemi güçlendiren molekküler verilebileceğini söyledi.

07:47

Paylaş

ÖZEL GÜVENLİKÇİLER ATEŞ ÖLÇÜYOR

Evrensel'e mektup yazan Adana'dan bir özel güvenlik işçisi, görev tanımlarında olmamasına rağmen fabrikalarda ateş ölçtüklerini anlattı:

"Fabrikalarda ateş ölçümünü güvenlikçiler olarak biz yapıyoruz. İş tanımımızda olmayan bu iş Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığının 23 Mart’taki yazısından sonra başladı. 'Özel güvenlikler ateş ölçebilir' denildi."

07:24

Paylaş

MASKE ÜRETEN FABRİKADA KOVİD-19

Kendisi de risk grubunda olan ve kızı maske üreten fabrikada Kovid-19'a yakalanan işçinin aktardıkları dikkat çekiyor:

"Salgından korunmak için maske üreten bir fabrikadan bahsediyorum. Kim kimi nasıl ve ne şekilde koruyor bilmiyorum. Kızım bu işyerinde hastalandı."

06:55

Paylaş

MADENCİ İŞ CİNAYETİ VE SALGIN CENDERESİNDE

Soma’daki özel kömür ocakları, İmbat Madeni’nde 3 işçinin can verdiği iş cinayetiyle yeniden gündem oldu. Patronlar, salgına ve ölümlere rağmen üretim istiyor. 301 madencinin can verdiği topraklarda işçiler şimdi de “İş kazası olmazsa virüs, virüs olmazsa iş kazası” kıskacında çalışmaya zorlanıyor. Geçim derdi ve virüsle beraber artan işsizlik kaygısıyla suskunluğa itilen İmbat ve Polyak Madeni işçileri Evrensel aracılığıyla seslerinin duyulmasını istiyor.

06:48

Paylaş

İŞÇİLER SAĞLIKLI, İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYOR

İstanbul Avcılar'da işçilerle konuştuk... Kalabalık işçi grubu bekliyor ve servislerin biri durup, biri kalkıyor. Mikrofonumuzu uzattığımız işçiler bir dokun bin ah işit durumunda. “Kendi önlemlerimizi kendimiz almak zorunda kalıyoruz” diyen de var “Maske almak yasaklandı, ortada maske yok ama takmazsan cezası var” diye hükümete sitem eden de… 1 Mayıs taleplerini sorduğumuzda ise aynı yanıtı alıyoruz: “Sağlıklı ve insanca bir yaşam.”

06:33

Paylaş

ATATÜRK HAVALİMANI YANINDAKİ HASTANEDEN GÖRÜNTÜLER

Atatürk Havalimanı yanındaki arazide Kovid-19 pandemi hastanesi şantiyesinden gelen görüntüler, şantiyede koronavirüs tedbirlerinin ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi.

DÜN NE OLDU?

30 büyükşehir ve Zonguldak'ta haftasonu ikinci kez uygulanan sokağa çıkma çıkma yasağının ikinci günüydü. Pek çok fabrika, valiliklerden özel izinler alarak üretime devam etti.

Mersin'de cumartesi günü belediyenin ekmek dağıtması yasaklanmıştı; bu olayın yankıları sürdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yardımlarımız Erdoğan’ın talimatıyla engelleniyor" derken, AKP'li Mahir Ünal CHP'li belediyeleri paralel yapı olmakla suçladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte  127 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3977 kişide Kovid-19 tespit edildiğini duyurdu. Bu sayılarla birlikte, Türkiye'de toplam vaka sayısı 86 bin 306'ya, koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 2017'ye yükseldi. Türkiye, dünyada en çok vaka görülen ülkeler listesinde Çin'i geçerek 7. sıraya çıktı.

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa