İBB, Erdoğan'ın Başakşehir Şehir Hastanesi yolu ile ilgili açıklamasına yanıt verdi
İBB, belediyeye yönelik "Başakşehir Şehir Hastanesi yolu yapımını yarım bıraktığı" iddialarına yanıt verdi: İnşaatı dönemin İBB Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu durdurdu.
![İBB, Erdoğan'ın Başakşehir Şehir Hastanesi yolu ile ilgili açıklamasına yanıt verdi](https://www.evrensel.net/upload/dosya/160257.jpg)
Fotoğraf: Emrah Yorulmaz/AA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Başakşehir Şehir Hastanesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul'un bir belediyesi var. Hemen Ulaştırma Bakanlığımızı devreye soktuk" açıklamalarına yanıt verdi. İBB tarafından hastane ve çevresindeki yolların yapımına başlandığı ancak yol inşaatının dönemin İBB Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu tarafından 2018 yılında durdurulduğu ifade edildi. 2019 yılında yol inşaatı için ödenek ayrılması konusunda İstanbul Valiliği ile görüşüldüğünü belirten İBB, Valiliğin, Ulaştırma Bakanlığını devreye sokmak için çalışacağını söylediğini ancak bir adım atılmadığına dikkat çekti.
Başakşehir Şehir Hastanesi ilk etap açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul'un bir belediyesi var. Hemen Ulaştırma Bakanlığımızı devreye soktuk. Başakşehir Şehir Hastanesi'nin yanına metro da gelecek. Ulaşımda herhangi bir sıkıntısı olmayacak" ifadelerini kullandı. İBB, Erdoğan'ın Başakşehir hastanesiyle ilgili ortaya attığı iddialara ilişkin açıklamada bulundu. İBB’nin açıklaması şöyle oldu:
- "Hastanenin yol ihalesi 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır.
- Yol yapım işi İBB tarafından üstlenilmiş ve bu amaçla aynı yıl İstanbul genelinde projesiz bir torba ihaleye çıkılmıştır.
- İhalenin ardından, İBB Hastane ve çevresindeki yolları yapmaya başlamış ve bugüne kadar 580 milyon TL harcamıştır. Açılıştan haftalar önce çekilen bu görüntülerden de anlaşılacağı üzere, karayoluyla hastaneye ulaşmanın mümkün olduğu ortada. Yani sıfırdan yapılmış bir yol yok eksikleri tamamlanmış bir yol var.
- Peki hastanenin yol inşaatını kim durdurdu? İnşaat, 2018 yılı Temmuz ayında durduruldu. Yol inşaatını durduran bir önceki iBB yönetiminde, genel sekreter Yardımcısı olarak biri görev yapıyordu. O kişi şu anki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu idi.
- Peki hastane yol inşaatı neden durduruldu? İnşaatı yapmakta olan müteahhit, Dolmabahçe – Ortaköy Karayolu Tüneli inşaatına yönlendirildi. Tünel inşaatı, hastane yolu inşaatına tercih edildi. 2018’de duran inşaata bir daha devam edilmedi.
- Peki, yeni İBB yönetimi yol yapımına neden devam etmedi? Çünkü yolun ödeneği tünel inşaatına harcanmıştı. Bu kapsamda İBB bütçesinde yola ayrılacak pay kalmamıştı.
- İBB hastane yolunun yapımı için girişimde bulundu mu? Evet bulundu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talebiyle İstanbul Valiliğinde 25 Aralık 2019 günü sayın Vali Ali Yerlikaya başkanlığında toplantı yapıldı. İBB yolun kaynağının geçmiş dönemde harcandığını ve kaynak eksikliği nedeniyle devam edemeyeceğini belirtti. Valilik de, Ulaştırma Bakanlığını devreye sokmak için çalışacağının altını çizdi. Valiliğimize bu girişim için teşekkür edildi.
- Yolla ilgili tüm gerçekler böyle. Benzer bir durum da hastaneye giden metro inşaatı için geçerli. Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı’nın inşaatına herhangi bir kredi anlaşması yapılmadan tamamen özkaynak ile finanse edilecek şekilde 2017 yılı mart ayında başlanmıştır. Ancak aynı yılın Aralık ayında dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. Hiç bir kredi verilmeyen hattın bitmesi için ciddi bir kaynağa ihtiyaç vardır. Çünkü metro inşaatı sadece yüzde 6 oranında tamamlanmıştır.
- Kamuoyuna söylendiği gibi, metro çalışmasının devamı konusunda herhangi bir adım atılmış değildir. Bu inşaatın devam etmesi adına iBB olarak devletimize bir çözüm önerimiz var: İller Bankasından İBB’ye sağlanacak 100 milyon Avro ile metroyu 2020 yılı bitmeden hastaneye kadar ulaştırmak mümkün. Bu çözüm önerimizin dikkate alınması hastane ulaşımını çok rahatlatacaktır." (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et