Almanya’da potansiyel koronavirüs aşısı 200 kişide denenecek
Almanya'da Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk aşının klinik araştırması için onay verildi. Aşı, 200 gönüllü sağlıklı birey üzerinde denenecek.
Fotoğraf: DHA
Almanya'da yeni tip koronavirüsün yol açtığı Kovid-19'a karşı karşı geliştirildiği belirtilen dört aşının klinik araştırması için onay verildi.
Federal Aşılar ve Biyomedikal İlaçlar Enstitüsü tarafından bugün yapılan açıklamada, araştırma görevinin Paul Ehrlich Enstitüsü'ne (PEI) verildiği belirtildi.
Aşıları, merkezi Mainz’de bulunan BioNTech firmasının geliştirildi.
Klinik deneylerde başarı elde edilmesi halinde aşının lisans alarak üretimine geçilebilecek.
200 SAĞLIKLI BİREYDE DENECEK
ABD'li ilaç üretisi Pflizer ile birlikte çalışan BioNTech’in ilk olarak denemeleri 18 ile 55 yaşları arasında 200 gönüllü sağlıklı birey üzerinde yapacağı belirtildi.
İkinci aşamada ise aşı, riziko grubunda bulunan 500 kişi üzerinde denenecek. Bu denemede 55 yaşından büyükler ve başka bir hastalığı olanlara öncelik verilecek.
4’ÜNCÜ KLİNİK ÇALIŞMA
PEI tarafından yapılan açıklamada, “Almanya ve Almanya'da dışındaki toplumlar için insan üzerinde deney yapılması koronavirüse karşı güvenilir ve etkili bir aşı bulunması konusunda önemli bir mihenk taşıdır" denildi.
mRNA aşısı olarak adlandırılan aşıyla koronavirüse karşı vücutta antijenlerin oluşturulması hedefleniyor.
Aşının nasıl bir sonuç verdiği ise ancak yaklaşık beş ay sonra tespit edilebilecek. Biontech Müdürü Uğur Şahin ise yaptığı açıklamada haziran sonunda ilk sonuçları alacaklarını söyledi.
Koronavirüs ortaya çıkmasından bu yana en az 80 aşı projesinin yürütüldüğü, Çin ve ABD'deki araştırmalarda en az 4 etken maddenin test edildiği bildiriliyor. (Köln/EVRENSEL)