Türkiye'de koronavirüs: 2992 ölüm, 114 bin 653 vaka | Öne çıkan gelişmeler (28 Nisan)

Türkiye'den yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin günün öne çıkan olayları, açıklamalar ve analizler...

28 Nisan 2020 01:00
Son Güncellenme: 28 Nisan 2020 16:44
.
17:17

Paylaş

BAKAN KOCA AÇIKLAMA YAPIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

23:52

Paylaş

KOCAELİ İSİG: HAYATI YAVAŞLAT, SALGINI DURDUR

Kocaeli İSİG Meclisi, ücretli izin, zorunlu hizmetler dışında işlerin durdurulması ve işsizlere gelir desteği verilmesi gerektiğini; sağlık emekçilerinin şartlarının düzeltilmesini istedi.

 

20:38

Paylaş

1-2 VE 3 MAYIS İÇİN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında “Sokağa Çıkma Kısıtlaması Genelgesi” gönderdi. Genelge ile büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta 30 Nisan Perşembe günü saat 24.00 ile 03 Mayıs Pazar günü saat 24.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

İçişleri Bakanlığı Genelgesine göre, ramazan ayı nedeniyle, sokağa çıkma kısıtlamasının öncesinde 30.04.2020 Perşembe günü market, bakkal ve manavların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 01.05.2020 Cuma günü market, bakkal ve manavlar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri market, bakkal ve manavlar kapalı olacak.

1.05.2020 Cuma, 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri, ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacak.

19:19

Paylaş

SON 24 SAATTE 92 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle son 24 saatte 92 kişi hayatını kaybetti ve toplam can kaybı sayısı 2 bin 992'ye yükseldi.

Son 24 saatte 29 bin 230 test yapıldı ve 2 bin 392 kişiye tanı kondu. Açıklanan tabloda toplam vaka sayısının 114 bin 653 olduğu belirtildi. Toplam iyileşen hasta sayısı ise 38 bin 809.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  kişisel Twitter hesabından, “Son 24 saatte 5 binden fazla hastamız iyileşti. İyileşen toplam hasta sayımız 40 bine yaklaştı. Yoğun bakım ve entübe sayısında düşüş sürüyor. Yeni vaka sayısı öngörülen seyirde. Çok yakında 1 milyon testi aşmış olacağız. Bu başarıyı riske atmayalım" ifadesini kullandı.

{{403387}} 

16:12

Paylaş

ASM'DE ÇALIŞAN İŞÇİLER ÜCRETSİZ ULAŞIM VE OTOPARK HİZMETİNDE KAPSAM DIŞI BIRAKILDI

Sağlık çalışanı kartı kapsamında ücretsiz ulaşım ve otopark hizmeti verilmesiyle ilgili başlatılan uygulamada Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) çalışan işçiler kapsam dışı bırakıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şubesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne yazdıkları dilekçeyle duruma tepki gösterdi.

15:58

Paylaş

HDP'Lİ TOĞRUL: KAÇ İŞÇİDE KOVİD-19 TESPİT EDİLDİ?

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Türkiye ve Antep'te işçilerin koronavirüs (Kovid-19) salgınından nasıl etkilendiğini sordu.

15:34

Paylaş

ADALET BAKANI GÜL, KOVİD-19 TANISI KONULAN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERE İLİŞKİN KONUŞTU

Tutuklu ve hükümlülere ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "4 ayrı cezaevinden 120 tutuklu ve hükümlüye Covid-19 tanısı konuldu, tamamı hastanelerde tedavi altında, sağlık durumları iyi" dedi.

15:18

Paylaş

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ: SALGIN DÖNEMİNDE İŞÇİLER VİRÜSE MARUZ BIRAKILDI

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin aileleri olan Adalet Arayan İşçi Aileleri, 28 Nisan’ın "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesini istedi. Koronavirüs salgını sürecine de dikkat çekilen açıklamada, işyerinde çalışırken veya işine gidip işinden dönerken Kovid-19'a maruz bırakılan her işçinin göz göre göre iş cinayeti tehlikesine açık olacağı belirtildi.

15:07

Paylaş

HDP: SALGIN NEDENİYLE 1 MİLYONU AŞKIN GÖÇMEN EMEKÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de neredeyse tamamı güvencesiz ve kayıtsız çalışan 1 milyonu aşkın göçmen emekçinin işten çıkarılarak aileleri ile birlikte açlığa terk edildiğini söyledi.

15:03

Paylaş

ERDOĞAN AKP MYK'DE KONUŞTU

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin MYK toplantısında konuşma yaptı. Salgınla ilgili "normalleşme takvimini olgunlaştığında paylaşacağız" diyen Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar şunlar:

"Bir müddet daha dişimizi sıkacağız, güzel günlere de kavuşacağız."

"Salgın tedbirlerini, belirlediğimiz takvime göre aşamalı olarak kaldırdıkça inşallah ülkemizde üretim çarkları yeniden tam hız dönmeye, halkımızın ve devletimizin kasası tekrar dolmaya başlayacaktır."

"Bu süreçte fedakarlık yapmaz, salgını diğer ülkelerle eş zamanlı olarak geride bırakmazsak çok daha ağır kayıplar yaşayacağımızı biliyoruz"

(HABER MERKEZİ)

13:49

Paylaş

İSTANBUL ECZACI ODASI: SSK'LİLER ECZANELERDEN ÜCRETSİZ MASKE ALAMAYACAK

İstanbul Eczacı Odası, ücretsiz maske dağıtımında yaşanan yoğunluk gerekçesiyle yeni bir düzenleme yapıldığını açıkladı. Açıklamaya görei İstanbul’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir işyerinde SSK'li olarak çalışan yurttaşlar eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacak. Yurttaşlar maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edecekler.

12:31

Paylaş

“THY KRİZ FIRSATÇILIĞI YAPIYOR”

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Türk Hava Yollarının (THY) yurt dışından tahliye ettiği yurttaşlar için uyguladığı bilet politikasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Bu kriz fırsatçılığıdır. Bırakın bilet fiyatlarını artırmayı gerekirse ücret alınmasın" dedi. Sümer, konuyu TBMM gündemine de taşıdı.

10:51

Paylaş

KADİR ŞEKER HASTANEYE KALDIRILDI

Konya’da kadına yönelik şiddete müdahale ederken Özgür Duran'ı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Kadir Şeker koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

10:23

Paylaş

TTB MERKEZ KONSEY ÜYESİ HALİS YERLİKAYA: SALGININ HAZİRAN AYINDA KONTROL EDİLECEĞİ GERÇEKÇİ DEĞİL

Kovid-19 vaka sayısının belirtilenden fazla olduğunu ileri süren TTB Merkez Konsey Üyesi Yerlikaya, salgının haziran ayında kontrol altına alınacağı iddialarının gerçekçi olmadığını söyledi. Yerlikaya, "Virüsün haziran ayında kontrol altına alınması bu koşullarda bile gerçekçi değildir. Henüz aşısı olmayan, herhangi bir tedavisi bilinmeyen bir enfeksiyon etkeni ile karşı karşıyayız" dedi.

09:41

Paylaş

SALGIN VE İŞÇİLER

Gebze’den bir işçi koronavirüs salgını sürecinde gidilen 1 Mayıs'a dair yazdı:

"Bu salgına karşı henüz bir ilacın ve aşının bulunmamış olması günbegün ölümlerin artmasına yol açıyor. Özelleştirilen, kâr için faaliyet yürüten sağlık sistemi ise bir yandan sağlık emekçilerini canlarını çıkarma derecesinde sömürmeye devam ederken de bir yandan da hâlâ salgını kâra dönüştürme peşinde."

09:28

Paylaş

AİLELER SINAVA HAZIRLANAN ÇOCUKLARINI KURSTAN ALIYOR

Ankara Sincan’da sınava yönelik özel bir eğitim kurumunda çalışan Fizik Öğretmeni Neslihan’ın anlattıkları, korona salgını sürecinde işçi ailelerinin çocuklarının eğitiminden vazgeçmek zorunda kalışının acı bir resmini çiziyor. Genellikle yoksul, emekçi ailelerin yaşadığı bir ilçe olan Sincan’daki bu özel kursta son 1 haftada 19 öğrencinin ailesi ücretini ödeyemeyecekleri için çocuklarını kurstan almış.

09:07

Paylaş

BELEDİYELERİ İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABALARI HALKI VURUYOR

Koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye’de her gün yeni ölümlere yol açmaya devam ederken, iktidarın gündeminde kendi yönetiminde olmadığı belediyelerin başlattığı kampanya ve yardımları engellemek var. İstanbul, Ankara ve İzmir Belediye meclis üyeleri ve Siyaset Bilimci Uysal, AKP'nin belediyeleri itibarsızlaştırmaya çalışırken ülke insanlarına zarar verdiğine dikkat çekti.

08:54

Paylaş

İŞÇİLERDEN MEKTUP: GÜNDEMDE SALGIN VE GEÇİM VAR

Antep’te dokuma, tekstil ve inşaat iş kolunda çalışan işçiler Evrensel’e gönderdikleri mektuplarla taleplerini anlattı. Dokuma işçisi, bu yıl tek dertlerinin geçim olduğunu belirtirken, tekstil işçisi ise salgın döneminde temel gıda ve sağlık sektörü hariç tüm fabrikaların kapatılması ve kapalı kaldığı süre boyunca çalışanların ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi. Kendilerine ölmekten başka bir seçenek bırakılmadığını dile getiren inşaat işçisi de, “1 Mayıs’ta yaşamak için, kaybettiğimiz haklarımızı yeniden almak için birliğimizi ve mücadelemizi büyütmeliyiz” dedi.

08:35

Paylaş

1 MAYIS VE SAĞLIK EMEKÇİLERİ

Sağlık emekçisi Şahin Tanrıverdi Evrensel'e yazdı:

"Özcesi, işçi sınıfının kaderi ve mücadelesi ile onun bir parçası olan sağlık emekçilerinin kaderi ve mücadelesinin birbiriyle en dolaysız şekilde bağlandığı dönemeçlerden birinde bulunuyoruz. Bu bağ bugün, 1 Mayıs’ı sağlık emekçileri açısından her zamankinden daha önemli hale getirmiştir. Güvenceli ve sağlıklı bir yaşam için, birleşen talepler etrafında ortak mücadele dışında bir çıkış yolu yoktur."

08:13

Paylaş

HASTA OLMAYAN İŞÇİYE RAPOR YAZMAK MI İŞTEN ATMAYA SEYİRCİ KALMAK MI?

İşçi mahallerinin birinde bir aile sağlığı merkezinde çalışan Dr. H. Doğan Evrensel'e, ücretsiz izne çıkarılan işçilerin rapor almaları için doktorlara gönderilmesine dair yazdı.

"Bu hengame günlerce sürdü. Rapor almak için saatlerce doktora dil döken işçiler, neden rapor veremeyeceğini anlatan doktorlar ve sürekli artan bir gerilim... Bir tarafta mesleki tutum ve hukuki gerçeklik, bir tarafta işçi arkadaşların karşılaştığı durum, açlıkla yoksullukla karşı karşıya gelişleri çok zor ve travmatik dönemler..."

07:58

Paylaş

SAMET KALIP PATRONUNDAN KORONA FIRSATÇILIĞI

Samet Kalıp fabrikasının patronu, işçilerin 2020 yılına ait tüm ikramiye ödemelerinin durdurulduğunu ve salgın bitiminde ödeneceğini duyurdu. Kısa çalışma ödeneğine de başvuru yapan Samet Kalıp, İŞKUR ödemeleri ile gerçek ücret arasındaki farkın da ileri bir tarihte verileceğini bildirdi. "Asıl bu dönem para lazım" diyen işçiler patrona tepkili.

07:47

Paylaş

"SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİRME TAMAMEN DURDURULMALI"

Evrensel'e yazan SES Şişli Şubesi Eski Başkanı Rabia Tuncer, "Bu salgın dönemi bize, ortaya çıkardığı yıkımlara karşı özelleştirmelerin durdurulmasının, 'sağlıkta dönüşüm' uygulamalarından vazgeçilmesinin önemini göstermektedir" dedi.

07:30

Paylaş

MÜZELERİN, GÖREVLİNİN YAŞAMINI YİTİRMESİNİN ARDINDAN KAPATILMASI

Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar İdaresinin CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in sorularına CİMER aracılığıyla verdiği yanıtta, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart ile kapatıldıkları 18 Mart tarihine kadar saray ve müzeleri 6 bin 164 turistin ziyaret ettiği açıklandı. Dolmahçe Sarayı’nda bir gişe görevlisinin 14 Mart’ta hastaneye kaldırılarak, 17 Mart’ta “Akut solunum yolu enfeksiyonu ve inflüenza” nedeniyle hayatını kaybettiği açıklaması ise müze ve sarayların bu olaydan sonra kapatıldığını ortaya koydu. Çakırözer, "O ölüm tek vaka değil. Saraylarda başka duyduğumuz en az 3-4 vaka var. Bu ihmallerde sorumluğu olanların derhal soruşturulması gerekiyor” diye konuştu."

DÜN NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde video konferans yöntemiyle düzenlenen ve 3,5 saat süren 29. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından konuştu. Erdoğan, 31 ilde 1-2 ve 3 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma kısıtlaması yapılacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre dün 2 bin 131 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 95 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 112 bin 261’e, can kaybı 2 bin 900’e ulaştı.

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa