29 Nisan 2020 06:53
Son Güncellenme Tarihi: 29 Nisan 2020 14:51

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Koronavirüs salgınında pik dönemindeyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı: Pik dönemindeyiz. Önlemlere uyulmazsa 2. dalga gelebilir.

Fahrettin Koca | Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Paylaş

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu değerlendirmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının sona ermesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

Koca, "Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Düşüş trendine de girdik ama bunun kalıcı olması önemli. Önlemlere uyulmazsa 2. dalga gelebilir" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs vaka oranının yüzde 60'ının İstanbul'da olduğunu söyleyen Koca, “"Önümüzdeki dönem, vakaların daha az görüldüğü illerimizde tamamen vaka seyrine göre tedbirleri gevşetebiliriz” dedi.

Koca ayrıca enfekte olan sağlık çalışanı sayısının da 7 bin 428 olduğunu açıkladı.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

“Koronavirüs mücadelesini hep birlikte veriyoruz, başarı hepimizin. Hepimiz çok iyi biliyoruz, mücadele bitmedi. Bu mücadele kesintiye uğramadan muntazam devam etmelidir. Taviz vermezsek istediğimiz sonucu kısa sürede alabiliriz.”

"Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı. Başarının tamamını özetleyecek olursak üç madde sıralayabilirim; tedbir, tespit, hızlı tedavi."

“Filyasyonun başarımızdaki rolü büyüktür. Bu yöntemle hastalığı taşıyan herkesin son 2 günde temas ettiği herkese ulaştık. Virüs bulaşanları tespit edip izolasyon altına aldık. Teste önemli olan, hastayla temas halinde olan kişilere odaklanmaktır. Şüphelilere odaklanmak yerine yaygın tarama yapan ülkeler, istediği sonucu alamadı. Görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5849'dur. Bu ekipler hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kişi tespit etmiştir. Biz salgını bu yolla önledik. Salgınla ilgili devamında izlenecek yol budur. Filyasyon önemini son vakaya kadar koruyacaktır.” 

"Koronavirüs tedavisinde doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmiş değil. Adı geçen ilaçlar hastanın virüsle mücadele sürecini kolaylaştırıcı özellik taşımaktadır. Önceden bir ilacı temin etmiş ve stoklamıştık. Türkiye olarak bu ilaçlardan özellikle Çin dahil olmak üzere antiviral ilaçları da kullanır olmuştuk.”

"Tedavi konusunda dünyadan bir farkımız daha var. Birçok ülkede tedavi yoğun bakımdaki hastalarla sınırlı tutuluyor. Biz tedaviyi belirti gösteren herkese uyguluyoruz. Türkiye'de hastaların zatürreye dönüşü yüzde 70'lerden yüzde 15'e düşmüştür. Dünaydaki uygulama yoğun bakım hastalarının vantilatöre erken bağlanması yönündedir, artık erken değil ileri aşamada bağlıyoruz. Tedavisi hastane şartlarında yapılması gereken hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz. Biz tedaviyi, belirti gösteren hemen herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz."

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARDA VEFAT ORANI YÜZDE 58'DEN YÜZDE 10'A DÜŞTÜ

"Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranımız yüzde 58'den 10'a, entübe hastalardaki vefat oranımız yüzde 74'ten yüzde 14'e geriledi. Vefat oranı şu an yüzde 2,58'dir. Dünyada 80'inci sırada yer alıyoruz. Son 24 saatte iyileşen hasta sayısının, yeni tanı konan hasta sayısından artık 2 kat fazla olduğu noktadayız."

"Başarı, tedbirleri terk edeceğimiz değil tedbirlere sarılmamız gereken bir başarıdır."

Soru - cevap:

NORMALLEŞME NASIL OLACAK?

"Bütün bakanlıklarımızın içinde yer aldığı, Bilim Kurulu'nun da tavsiyeleriyle normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağıyla ilgili tartışıyoruz. Bu kararlar daha sonra açıklanmış olacak. Özellikle bu ay boyunca bir takım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme olacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanınca kamuoyuna bu açıklamalar yapılmış olur." 

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR SOKAĞA ÇIKACAK MI?

"65 yaş üstü büyüklerimiz hiç olmazsa araç kullanmadan yakın mesafe gezebilirler mi diye gündem oldu, daha net öneriye dönmedi."

"PİK DÖNEMİNDEYİZ"

"(Kovid-19) Pik döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz, bir düşüş trendine girdiğini de görüyoruz, ama bunun kalıcı olması önemli. Tedbirlere uyum gösterilmezse yeni pik dalgasına yol açabilir ama şu an bu tedbirlerle pik dalgasının herhangi olabilirliği yok."

EMRAH GÜLÜŞKEN BAKANIN YAKINI MI?

Emrullah Gülüşken’le ilgili hiçbir akrabalığım, onu getiren ekipten herhangi biriyle bir yakınlığım yok. Büyükelçi ile konuştum, onlar bu hastanın Türkiye’de tedavi edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi verdiler ve Türkiye’ye getirdik. Ankara Şehir Hastanesi’nde tedavisi devam ediyor. Ciddi bir solunum sıkıntısı olmamasına rağmen, altta bir kalp rahatsızlığının söylenmiş olmasıydı. Rahatsızlığı söylendiği için bizim takibini yaptığımız bir tabloya bağlı sorunlarının olduğunu ama ciddi bir sorunun olmadığını anlıyoruz. Baba ve üç çocuğu getirildi, büyük çocukta ve 10 yaşındaki çocuğunda da pozitif olduğu görüldü. İki çocukta da pozitif çıktı, 7 yaşındakinde de negatif çıktı.”

"Sadece onu getirmedik, Fransa'da solunum cihazından çıkarılmak istenen bir hastayı getirdik, daha dün çıkarıldı solunum cihazından. Dünyada devlet tarafından ücreti karşılanarak, vatandaştan hiçbir para alınmayan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.”

VAKALARIN YÜZDE 60'I İSTANBUL'DA

“İstanbul'la ilgili şu an özel tedbirimiz yok uygulanan tedbir dışında. Vakamızın yüzde 60'a yakını İstanbul. İstanbul ne Wuhan kenti gibi ne Avrupa ne ABD eyaleti gibi bir yer değil. 20 milyona yakın nüfusu olan bir ilimiz. Bir Bağcılar, Bahçelievler, Fatih, Güngören'i düşünürseniz. Torundan dedeye kadar bir arada yaşamın fazla olduğu bir kentten bahsediyoruz. Türkiye'deki vakanın yüzde 60'ın görüldüğü İstanbul'un kontrol altına alınması çok büyük başarı.”

"Önümüzdeki dönem, vakaların daha az görüldüğü illerimizde tamamen vaka seyrine göre tedbirleri gevşetebiliriz."

"Yapılmak istenen şu, biz toplumda özellikle TÜİK ile birlikte yaygınlığı, taşıyıcılığı bilmek istiyoruz. Örneklem yöntemiyle bir çalışma başlatıldı. Bir hafta içerisinde netleşmiş olur. Toplumdaki yaygınlık durumuna göre de yeni bir tedbir olup olmadığına göre Bilim Kurulu'nun gündemine gelmiş olur.”

“İşyerleriyle ilgili OSB’ler dahil olmak üzere bir takım toplu çalışılan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz, hatta Gebze’de kurduk. Bunun da yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Birçok sektöre test yapılabilirliğini sağlayarak normalleşmeye geçelim istiyoruz."

7 BİN 428 SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE

"(Kovid-19) Enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428, vakalarımız içindeki oranı yüzde 6,5'e yakın. Yani 1 milyon 100 bin sağlık çalışanımız için 7 bin 428 kişi. Avrupa'daki ortalama yüzde 10-11'lerde.

MASKELER NASIL ALINACAK?

"Maskenin Türkiye'de bedava dağıtılması hedefleniyor. Biz vatandaşın makeye para vermesini istemiyoruz. Maske üzerinden ne gibi mücadelelerin de olduğunu biliyorsunuz. Maske için herkese kod gönderiliyor, bu kodla maske alınabiliyor. Bu anlamda kendilerine kod gitmemiş olan vatandaşlarımızın eczaneye gidip sormaları gerekmiyor. Kendilerine kod gelince eczaneye gitmelerini önemsiyoruz. Satış değil ama ücretsiz olmasını istiyoruz.

"Nerede hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ölümlerin kimlerin yüreğini nasıl yaktığını biraz düşünelim." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Küba'da 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Dersim Milli köyü halkı: Taş ocağına tahammülümüz kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa