Dersim'de 1 Mayıs kutlaması: Yeni bir toplumsal düzeni emek ile, bilim ile kuracağız

Dersim'de 1 Mayıs, Dersim Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı'nda kutlandı.

01 Mayıs 2020 13:47
Paylaş

Dersim’de Emek ve Demokrasi Platformu 1 Mayıs’ı Seyit Rıza Meydanı’nda kutladı. DİSK yöneticilerinin gözaltına alınmasının kınandığı açıklamada 1 Mayıs 1977’de ve 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler de unutulmadı. Açıklamada platform adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Hüseyin Kasun “Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız! Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz!” diye konuştu. Kasun, bütün Dersim halkını bu akşam 21.00’da balkonlarda 1 Mayıs’ı kutlamaya çağırdı.  

"DÜZEN, BÜYÜK BİR UYGARLIK KRİZİ YAŞIYOR"

Dersim’de 1 Mayıs kutlaması için başvuru yapan tertip komitesine valilik ‘5 kişi ile basın açıklaması yapabilir.’ diye cevap verdi. Yoğun yağmura rağmen Dersim’de ki emek ve demokrasi güçleri fiziksel mesafelerini de koruyarak kurum temsilcilerinin katıldığı ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Şube başkanı Hüseyin Kasun “On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor.” dedi. Açıklama sonrası 1 Mayıs 1977’de ve 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler anısına meydana karanfiller bırakıldı.

"GÜLİSTAN DOKU BULUNSUN!"

Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, maden ocaklarında kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmanın devam ettiğini ve zorunlu işlerde gerekli önlemlerin alınmadın emekçilerin çalıştırıldığını belirten Kasun “Köhnemiş kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış.” diye  belirtti. Platform adına talepleri sıralayan Kasun, 4 aya yakındır kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku için de “Gülistan Doku’nun bulunması için çabalar artırılmalı ve bu konudaki soruşturma birilerini korumak adına değil tarafsızca yapılmalı.” dedi.

AKŞAM 21.00’DE BALKONLARA

Yeni bir toplumsal düzenin emek ile bilim ile kurulacağının altını çizen Kasun “Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz.” diyerek bütün Dersim halkını bu akşam 21.00’da balkonlarda 1 Mayıs’ı kutlamaya çağırdı.  (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs 2020 | Farklı illerden ve iş kollarından işçiler taleplerini anlattı

SONRAKİ HABER

Bir yanda salgın diğer yanda kayıt dışı çalışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa