Almanya’da sokakta 1 Mayıs: Sadece korona değil kapitalizm de hasta ediyor!
Almanya’nın onlarca kentinde 1 Mayıs sokakta kutlandı. Sağlık emekçilerine destek vermek için hastane önlerinde de gösteriler düzenleyenler “Sadece korona değil kapitalizm de hasta ediyor” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Almanya’nın bir çok kentinde kronavirüs önlemlerine rağmen 1 Mayıs sembolik de olsa sokakta kutlandı. Pek çok kentte birden fazla eylemin yapıldı. Ayrıca hastane önleri de sağlık sorunlarında dikkat çekmek amacıyla eylem yeri oldu.
SENDİKA MERKEZLERİNE RAĞMEN
Alman Sendikalar Birliği (DGB) bir buçuk ay önce 1 Mayıs’I Kovid 19 pandemisi nedeniyle sokakta kutlamayacağını açıklarken, bu kararı yetersiz bulan sendikacılar ve muhalif güçler sokakta sembolik kutlama etkinlileri gerçekleştirdiler.
Bu yılın en kalabalık gösteri ise koronavirüsün en fazla görüldüğü Bavyera eyaletinde gerçekleşti. Eyalet başkenti olan Münih’te polisin 50 kişi sınırlamasına karşı eyleme 500 kişi katıldı. DGB binası önünde bir araya gelen emekçiler Marienplatz’a kadar bir yürüyüş düzenlediler. Sağlık hakkı talep eden, silahlanmaya karşı pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde polis yoğun güvenlik önmelmeri alırken herhangi bir sorun yaşanmadı.
Bavyera’nın bir diğer kenti olan Nürnberg’de çeşitli eylemler yapıldı. DİDF’in izin başvurusunda bulunduğu ve değişik örgütlerin de yer aldığı 1 Mayıs kutlamasına 400 kişi katıldı. Aynı saatlerde antifaşist otonomcu grupların düzenlediği eyleme de 500 kişi katıldı.
İŞÇİLERİN 50 YIL SONRA İLK 1 MAYIS’I
WMF fabrikasının bulunduğu Stuttgart yakınlarındaki Geisslingen’de ise 50 yıl aradan sonra ilk kez 1 Mayıs kutlandı. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’na (DİDF) bağlı “Gençlik” derneğinin başvurusu üzerine yapılan eyleme sendika ve işyeri temsilcilerinin de aralarında olduğu 100 kişi katıldı. Yapılan konuşmalarda işsizliği, yoksulluğa ve sağlık alanında yapılan kesintilere dikkat çekildi.
Stuttgart merkezde ise yine DİDF’in çağrısı ile Sol Parti ve Stuttgart 21 projesi karşıtı inisiyatif tarafından ortaklaşa düzenlenen eylem, tren istasyonu yakındaki köprü üzeri ve inşaat alanında yapıldı. DİDF adına Sidar Çarman, Sol Parti adına Aynur Karakaya ve İnisiyatif adına Tomm Adler birer konuşma yaparak “Almanya’nın orta yerinde Katar koşullarının inşaat işçilerine dayatılması kabul edilemez” diyerek Stuttgart 21 inşaatının hemen durdurulmasını talep ettiler. Eylem “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganıyla son buldu.
İŞÇİLERİ KAPİTALİZM HASTA EDİYOR
Kamu emekçileri sendikası ver.di Stuttgart şubesinin çağrısıyla da şehrin en büyük hastahanesi önünde sağlık emekçileriyle dayanışmak için 1 Mayıs gösterisi gerçekleştirildi. Stuttgart ver.di Başkanı Cuno Hegela bir konuşma yaptı. Mercedes işyeri işçi temsilciliği, hastane çalışanları temsilcisi ve tertip komitesi adına konuşmalar yapıldı. Konuşmacılar sadece koronavirus değil, kapitalizmin işçileri hasta ettiğini belirterek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdiler.
KÖLN’DE 17 EYLEM BİRDEN
Köln’de ise 1 Mayıs günü 17 değişik eylem yapıldı. İlk eylem saat 10.00’da IG Bau sendikasının iznini aldığı ve DİDF’in de destek verdiği gösteri oldu. 25 kişinin katılmasına izin verildiği ve Heumarkt alanında yapılan eyleme 50’den fazla insan katıldı. 1,5 metre mesafe bırakan, maske takan eylemciler sağlık sorunlarında değinen konuşmalar yaptılar. DGB Köln Şube Başkanı Wittich Rossmann’da eyleme katılarak bir konuşma yaptı.
Hamburg’da ise 25 ayrı yerde gösteriler yapıldı. Hamburg Sağa Karşı Birlik tarafından 13 yerde yapılan eylemlere 25’er kişinin katılmasına izin verilirken yüzlerce kişi katıldı. Ayrıca Barış İnisiyatifi, DKP, DİDF Hamburg, Silah Ticaretine Hayır İnisiyatifinin içinde yer aldığı gruplar Jungfernstieg’de 150 kişinin katıldığı bir miting düzenlediler. Ayrıca DİDF Hamburg’un çağrısıyla Türkiye kökenlilerin yoğun yaşadığı Altona’da bir eylem yapıldı. Altona’daki eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.
DİDF, IG Metall ve Ver.di temsilcileri ve Sol Parti Eyalet Milletvekili Norbert Hackbusch birer konuşma yaptı. Ayrıca St. Georg Hastanesi önündeki eylemi ise hastane ve sağlık sağlık inisiyatifleri düzenledi. 60 kişinin katıldığı eyleme Almanya’nın tanınmış sinema sanatçılarından ve sendikacı Rolf Becker de katılarak bir konuşma yaptı.
Hamburg Göçmen Kadınlar Birliği de saat 12.00’de Jungfernstieg’de 70 kişilik bir araba konvoyu oluşturdular. Ağırlıklı olarak kadın örgütleri bu eylemde yer aldı. (Köln/EVRENSEL)