Basın Konseyi Basın Özgürlüğü Ödülü cezaevindeki gazetecilere ve Cumhuriyet’e verildi
Basın Konseyi’nin Basın Özgürlüğü Ödülü’ne bu yıl özgürlükleri ellerinden alınan cezaevindeki gazeteciler ve Cumhuriyet gazetesi layık görüldü.
Basın Konseyi logosu
Basın Konseyi’nin bu yılki Basın Özgürlüğü Ödülü’ne, halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü uğruna özgürlükleri ellerinden alınan cezaevindeki gazetecilerle Cumhuriyet gazetesi layık görüldü.
Her yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde açıklanan geleneksel Basın Özgürlüğü Ödülü ile ilgili çalışmalar, 27 Nisan 2020 günü koronavirüs salgını nedeniyle video konferansla yapılan Basın Konseyi Yüksek Kurulu toplantısında sonuçlandırıldı.
Yüksek Kurul toplantısında Basın Özgürlüğü Ödülü Yönetmeliği gereği, koşullara uygun adaylar, üyeler tarafından tek tek değerlendirdi. Görüşmelerin ardından belirlenen adaylar arasında seçime geçildi. Yüksek Kurul, oy çokluğu ile Basın Konseyi’nin 2020 yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’nün, sadece 'halkın haber alma hakkı’ ile ‘ifade ve basın özgürlüğünü savundukları' için cezaevinde 'bedel ödetilen' gazetecilerle, her türlü baskıya karşın habercilik yapan, bu nedenle davadan davaya sürüklenen Cumhuriyet gazetesine verilmesini kararlaştırdı.
Basın Konseyi’nin Basın Özgürlüğü Ödülü, koronavirüs salgınında alınan olağanüstü önlemler nedeniyle ileri bir tarihte düzenlenecek törenle verilecek.
ÖDÜLÜN GEREKÇESİ
Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada ödülün gerekçesi şöyle;
“Basın Konseyi 2020 yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen gazeteciler, hiçbir çıkar grubu ve oluşumun mensubu olmayan, sadece halkın haber alma hakkını, ifade ve basın özgürlüğünü savunanlardır.
Ödül verilen gazeteciler, Türkiye’de demokrasinin ve medyanın içinden geçtiği bu tarihi süreçte, kamusal bir görev olan gazetecilik ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalmış; mesleklerinden taviz vermemiş olan gazetecilerdir. Haberlerinde, yönettikleri yayınlarda, yazdıkları kitaplarda hep gerçeğin peşinde koşmuş, halkın sadece gerçekleri öğrenmesinden gayrı hiçbir amaçları olmamıştır.
Ödül için önemsenen gazeteciler, medyanın yüzde 90’ını kontrolüne alan iktidara ‘yandaş’ olmayı değil; kalemine efendi kalıp satmamayı tercih etmiştir. Bağımsızlığını korumaya çalışan birkaç gazete ile televizyonu da susturmak için, siyasallaştırılmaya çalışılan yargıyı ve devlet aygıtını ‘iktidar sopası’ gibi kullanan anlayışın hışmına uğramıştır. Hiçbir demokratik ülkede eşine rastlanmayacak uygulamayla eleştirel gazetecilik yaptıkları için üretilen ‘suç’lar ile, yaptıkları habercilik ‘terör’ sayılmış; haksız hukuksuz kararlarla cezaevlerine atılmıştır.
Basın Konseyi 2020 yılı Basın Özgürlüğü Ödülü, bu nedenlerle gazetecilik mesleğinin onuru; halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü uğruna, sadece kendilerine değil, mağdur edilen eşleri, çocukları ve yakınlarına bedel ödetilen, sadece gazetecilik yaptıkları için hedef alınan cezaevindeki gazeteciler ile haberleri sonucu yazar, muhabir ve editörleri hakkında açılan davalarla yıldırılmak istenen Cumhuriyet gazetesine verilmiştir.” (MEDYA SERVİSİ)