Türkiye'de koronavirüs: 3 bin 689 ölüm | Öne çıkan tüm gelişmeler (8 Mayıs)

Türkiye'den yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin öne çıkan olaylar, açıklamalar ve analizler...

.
22:09

Paylaş

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 14'Ü ONLİNE DERSLERİ TAKİP EDEMİYOR

Ankara Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı araştırmaya göre, koronavirüs salgını döneminde eğitimlerine uzaktan ve sanal ortamda devam eden 100 öğrenciden 65’i kaygı bozukluğu yaşarken, yüzde 14'ü ise online dersleri çeşitli nedenlerle takip edemiyor.

 

 

21:03

Paylaş

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN "TİCARİ TAKSİ" GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Ticari Taksilere" ilişkin yeni genelge göndererek, taksilere yönelik hijyen tedbirlerini belirledi.

Genelgeye göre ticari taksi durakları ve ticari taksiler, en az haftada bir kez düzenli aralıklarla temizlenecek, dezenfekte edilecek.

Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edecek, araç içinde mutlaka maske kullanacak.

Genelgeye göre, taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecek, müşteriler araçlara maskesiz binemeyecek.

Genelgeye göre, her müşteriden sonra müşterilerin fiziksel temas edebileceği yerler dezenfekte edilecek, araç içerisi havalandırılacak.

20:54

Paylaş

25 İŞÇİDE KORONAVİRÜS ÇIKTI, TESTİ YAPARKEN BİLE İNŞAATI DURDURMADILAR

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi şantiyesinde çalışan işçilerden 25’inin koronavirüs testi pozitif çıktı. İnşaatta altyapı yapımını sürdüren Yıldızlar Grup’un alt taşeronu Derece isimli firma bünyesinde çalışan diğer işçilerin sağlık taramasından geçirildiği sırada bile inşaat devam etti. İşçilerin canı pahasına üretime devam edilmesine tepki gösteren Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Bu şantiyelerin hiçbiri çalışması zorunlu alanlar değil. Başından beri uyardık, şimdi ne yazı ki uyarılarımızın dikkate alınmamasının sonuçlarını görüyoruz” dedi.

20:53

Paylaş

SES: NORMALLEŞME PLANI HALKA YÖNELİK SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI STRATEJİSİNİN İTİRAFI

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yapılan açıklamada, salgından “normale dönüş” kararlarının emekçilere ve halka yönelik sürü bağışıklı stratejisinin itirafı olduğu belirtilerek, bu kararların Bilim Kurulu tavsiyeleriyle değil siyasi saiklerle alındığına dikkat çekildi.
SES, çoğunlukla ekonomi konusunda olan normalleşme kararlarının içinde başta AVM’ler olmak üzere salgın önlemleri kapsamında kapatılan işyerlerinin açılacak olmasına tepki gösterdi. Halkın sağlığı ve ihtiyaçları gözetilerek yönetilmesi gereken bu sürecin tek taraflı yürütüldüğünün altının çizilen açıklamada, “Cumhurbaşkanının normale dönüş diye tarif ettiği kararların alınması ve açıklanmasında da aynı süreç yönetilmektedir. Bu kararların hangi verilere dayandırıldığı açıklanmamaktadır” denildi. 10 binleri geçen sayıda tanılı sağlık emekçisinin olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, iyileşen hastalıkların varlığı ile birlikte bulaşın da halen devam ettiği ifade edildi. Bulaşın kontrol altına alındığına ilişkin somut veri sunulmadığı kaydedilen açıklamada, aynı şekilde risklerin kontrol altında alındığına dair de somut verilerin bulunmadığı bildirildi.

19:40

Paylaş

SON 24 SAAT BİLANÇOSU: 48 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'de Kovid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 48 kişi daha hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 3 bin 689'a yükseldi.

19:16

Paylaş

KARANTİNA YURTLARINDA ÇALIŞANLAR İÇİN EK ÖDEME TALEBİ

Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (Toleyis) Genel Yönetim Kurulu, karantina yurtlarında çalışan üyelerine ve taşerondan kadroya geçen işçilere ek ödeme verilmesini istedi.

 

19:08

Paylaş

SALGIN ADETA İŞSİZLİK TSUNAMİSİ YARATTI

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından hazırlanan rapor, koronavirüs salgınının işgücü piyasasına etkisini ortaya koydu. Raporda, İŞKUR ve Kariyer.net’in işletmelerin açık iş, işe yerleştirme, aranan eleman gibi verilerini öncü göstergeler olarak kullanarak nisan ayında Türkiye işgücü piyasasında neler yaşanmakta olduğuna dair ilk izlenimleri paylaşıldı. Tüm öncü göstergeler ekonomide büyük çöküş yaşandığını gösterdi.

18:51

Paylaş

ECZACILIK ÖĞRENCİLERİ: İLERİDE BU KOŞULLARDA ÇALIŞMAKTAN ENDİŞELİYİZ

Maske dağıtımının planlanamaması nedeniyle pandemi sürecinde eczacılar ile halk karşı karşıya getirildi. Geleceğin eczacıları olan Hacettepe Ünviersitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri, ileride bu koşullarda çalışmak zorunda olmanın kendilerini oldukça tedirgin ettiğini anlattı.

18:23

Paylaş

"AYLIK MASKE MASRAFI 300 TL'Yİ BULACAK"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, tavan fiyatı 1 lira olarak belirlenen maskeler nedeniyle geçim sıkıntısına bir de maske yükünün eklendiğine dikkat çekti. Yazılı açıklama yapan Vargı, 20 kuruşa mal edilen maskenin her yerde üst sınırdan beş misli fiyata yani 1 liraya satılacağını belirterek, "4 kişilik bir ailenin maske gideri 300 lirayı buluyor" dedi.

17:09

Paylaş

KEİG: PANDEMİ SÜRECİNDE KADINLARIN İŞ YÜKÜ ARTTI, ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIRLAŞTI

"Korona salgınının yarattığı kriz kadın emeği açısından ne ifade ediyor?" başlıklı bir açıklama yapan Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) koronavirüs salgınında kadınların artan iş yüküyle birlikte derinleşen cinsiyet temelli eşitsizliğe dikkat çekti.

15:23

Paylaş

İSTİKLAL CADDESİNDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VE 3 METRE MESAFE ZORUNLULUĞU

Beyoğlu Kaymakamlığının aldığı karar doğrultusunda Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde maske takılması ve sosyal mesafe kuralına uyulması zorunlu hale getirildi. Karara uymayanlara 1593 sayılı Hıfzısıhha Kanununun 282 maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacağı açıklandı.

Yapılan açıklamada, "Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde bulunan tüm kişilerin maske takması, kişilerin arasında en az 3 metre sosyal mesafeyi koruyacak şekilde hareket edilmesi ve tedbirlere uymayanlara 1593 sayılı Hıfzısıhha Kanununun 282 maddesi gereğince idari yaptırım uygulanması kararı alındı" ifadeleri yer aldı. (DHA)

15:19

Paylaş

KAPALIÇARŞI 1 HAZİRAN’DA ZİYARETE AÇILACAK

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Kapalıçarşı'nın 1 Haziran'da ziyarete açılacağını açıkladı.

Kurtulmuş, "23 Mart itibariyle sadece esnafımızı 2 kapıdan alarak bugünlere kadar geldik. Kapalıçarşı'yı 1 Haziran'da ziyarete açacağız" dedi.Çarşının 21 kapısının açılmayacağını belirten Kurtulmuş, "10-11 kapıyı açacağız ve ziyaretçileri kontrollü bir şekilde içeri alacağız" diye konuştu. (DHA)

12:33

Paylaş

ANNELER GÜNÜ VE RAMAZAN BAYRAMI’NDA HUZUREVLERİ ZİYARETE KAPALI OLACAK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Anneler Günü ve Ramazan Bayramı’nda huzurevlerinin fiziki ziyaretlere kapalı, dijital ziyaretlere açık olacağını duyurdu.

12:09

Paylaş

SİLİVRİ CEZAEVİNDE 44 MAHPUSTA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Silivri Cezaevinde 44 mahpusta koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

11:23

Paylaş

İBB COVID-19 BİLİMSEL DANIŞMA KURULU: AVM’LERİ AÇMAK, LİGLERİ BAŞLATMAK İÇİN ERKEN

İBB COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu: Alışveriş Merkezlerinin (AVM), kuaför ve berberlerin açılmasını ve futbol liginin başlatılması kararını erken, burada çalışanların, sporcuların ve halkımızın sağlığı açısından kaygı verici buluyoruz”

11:21

Paylaş

SAĞLIK ÇALIŞANI ANNE: HAFTALARDIR ÇOCUKLARIMIZDAN AYRIYIZ

SES İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi İşyeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan, yaklaşan anneler günü öncesinde sağlık çalışanı kadınların bu dönemde yaşadıkları sorunları değerlendirdi. Salgına karşı sağlık çalışanı kadınların bir önlem olarak çocuklarından haftalardır ayrı olduğunu hatırlatan Gürkan, “Kadınlar hem çocuklarından ayrı kalmak, hem salgınla başa çıkmak hem de şiddete karşı mücadele etmek zorunda kaldılar” dedi.

09:23

Paylaş

VAN’DA KARANTİNAYA ALINAN ORTANCA MAHALLESİ’NDE VAKA SAYISI ARTTI

Van’da, vaka görülmesi üzerine karantinaya alınan İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Mahallesi'nde taziye kurulması sonucu koronavirüs vakaları arttı.

09:22

Paylaş

ORDU İKİZCE’DE KARAAĞAÇ KÜME EVLERİ KARANTİNAYA ALINDI

Ordu'nun İkizce ilçesine bağlı Yukarı Kaynartaş Mahallesi Karaağaç Küme Evleri, koronavirüs önlemleri kapsamında karantinaya alındı.

09:20

Paylaş

KÜTAHYA’DA ESKİGEDİZ BELDESİ KARANTİNAYA ALINDI

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Eskigediz beldesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı.

09:19

Paylaş

SALGIN ANTEP'TE EN ÇOK İŞÇİ SEMTLERİNDE YAYILMIŞ: HAYDİ BİSMİLLAH DEYİP ÇALIŞIYORUZ!

"Hayat Eve Sığar" uygulamasına göre, koronavirüs salgını Antep'te en çok yoksul ve emekçi mahallerine yayılmış.

09:18

Paylaş

‘POST-CORONA DÜNYASI’ DENİLMİŞKEN… (2)

Gazi Ateş: Görünen o ki, Kovid-19 salgını, bir “dışsal” etken, bir tarihi “dünya vakası” olarak, burjuvazinin, düşünce dünyasının üstüne geçirdiği örtünün yırtılmasında ilk hamleyi gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

 

DÜN NE OLMUŞTU?

Pazarlarda giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye malzemelerinin satışının kısıtlanmasına ilişkin alınan karar 11 Mayıs'tan itibaren kaldırıldı.

Fenerbahçe Spor Kulübü, Samandıra tesislerinde bir çalışanın Kovid-19 test sonucunun pozitif çıktığını, bir diğer çalışanın da durumunun şüpheli olduğunu açıkladı.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu'nun 2 bin 300 hekim ile yaptığı ankete göre, hekimlerin yüzde 14'ü maaş alamıyor.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kovid-19 testleri için Gebze’de bir kuruluşun numune başına 30 lira ücret talep ettiğini söyledi.

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa