09 Mayıs 2020 07:43

Erdoğan'ın meslek örgütlerine "müdahale" açıklamasına avukatlardan tepki

Adana ve Mersin'deki avukatlar, Erdoğan’ın meslek örgütlerine “müdahale” açıklamasına tepki göstererek, baroların işlevsiz bırakılmasına karşı mücadele edeceklerini belirtti.

ARŞİV | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adana ve Mersin barolarına kayıtlı avukatlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek örgütlerinin seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili düzenlemenin Meclis'e sunulması gerektiğini belirtmesine tepki gösterdi. Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Baroların Anayasa'nın 135'inci maddesine kanunla kurulan bir meslek örgütü olduğunu söyledi.

Küçük, Avukatlık Yasası'nın 76'ncı ve 95'inci maddelerindeki değişikliklerle barolara; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlevsellik kazandırmak görevini kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olması sebebiyle verildiğini ifade etti. Küçük, bu çok ciddi ve önemli görevin diğer örgütlenmelere değil, sadece barolara verilmiş bir sorumluluk olduğuna işaret etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın LGBTİ+ bireylere ilişkin açıklamalarına verilen tepkiden sonra baro ve meslek örgütlerinin yapıları ile seçim sisteminin değiştirilmesi söyleminin demokrasiyi yok sayıp; hukuka açık bir gözdağı vermek olarak değerlendirdi. Küçük, "Cumhurbaşkanı, ülkemizdeki 83 milyon yurttaşı temsil ettiğini unutmamalı, cumhuru ayrıştırmadan tüm yurttaşları kucaklayan bir tavırla toplumun acil sorunlarına odaklanmalı ve hasmane tutumundan derhal vazgeçmelidir. Barolar, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve insan haklarının gelişimi için mücadeleye devam edecektir" dedi.

BAROLAR KONUŞMAZSA…

Adana Barosu eski başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, "Ülkedeki hak ihlallerini, demokrasiden otokrasiye gidişin eleştirilerini, üstünlerin hukukunun egemen olduğunu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının kalmadığını dile getiren, bu konularda basın açıklaması ve eylem yapan baroları kesinlikle istememektedir. Anayasa değişikliklerinden yayın yasaklarına, haksız ve hukuka aykırı tutuklamalardan yaşam hakkı ihlallerine, iş cinayetlerinden kadına yönelik şiddete, çocuk istismarlarına kadar ülkede herkes konuşabilir, görüş açıklayabilir ancak görevi hukukun üstünlüğünü, insan haklarını korumak, geliştirmek, savunmak ve işlevsellik kazandırmak olan baro başkanları bu hususlarda konuşmayacak, basın açıklaması ya da eylem yapmayacaksa kim konuşacak, kim yapacaktır?" diye sordu.

MUHALEFETE DARBE

Mersin Barosu avukatlarından Gazi İnci, muhalif meslek örgütlerinin iktidarın halkı manipüle etme girişimi karşısında toplumu aydınlatması karşısında hedef haline geldiklerini söyledi. Erdoğan’ın temel amacının hukuksuzluklara karşı çıkan baroları işlevsizleştirmek olduğunu belirten İnci, "Barolar ve meslek odaları, iktidarın deyim yerinde ise ülke içinde ‘at koşturması’nın önündeki en büyük engeldir. Bu kurumların gücünü kaybetmesi muhalefetin de gücünü büyük oranda kaybetmesi demek. Mevzuat değişikliği ile kurumlar muhalif temsiliyetini kaybedince iktidar bütün baskıcı ve manipülatif siyasi eylemlerini çok daha rahat bir şekilde icra edecek” dedi. 

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Avukat Ali Bozan, Erdoğan'ın avukatlar ve doktorlar başta olmak üzere iktidarın uygulamalarını yüksek sesle eleştiren kesimleri korkutup, sindirme gayesinde olduğunu söyledi. Bozan, "'Benden değilsen, benim gibi düşünmüyorsan meclisteki sayısal çoğunluğumu kullanarak; gereğini yaparım’ anlayışının somut bir göstergesi. Yapılmak istenen bu yasal düzenlemelere karşı bireylerin teker teker göstereceği tepkilerden ziyade, yasal değişikliklerle içleri boşaltılmaya çalışılan meslek örgütlerinin gecikmeden hep birlikte tepki göstermesi gerekiyor. Zira bugün bu yasal düzenlemelerden memnuniyet duyacak kesimler dahi bence bir gün gelecek, bundan rahatsızlık duyacak” ifadelerini kullandı. (Adana-Mersin/MA)

{{403999}}

ÖNCEKİ HABER

Van'da esnaf satış yapamıyor, yurttaş ihtiyacını alamıyor

SONRAKİ HABER

İzmir'de iş cinayeti: Devrilen vincin altında kalan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa