09 Mayıs 2020 11:11

Stuttgart’ta faşizmin yenilgisi kutlandı

Almanya Stuttgart’ta faşizmin yenilgiye uğratılışının 75. yıl dönümü dolayısıyla kutlama yapıldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Faşizmin yenilgisinin 75’inci yıl dönümü Stuttgart’ta 30 kurumun çağrısıyla yapılan açıklamayla kutlandı. Koronavirüs salgını nedeniyle fiziki mesafeye dikkat edilerek ve maske takılarak yapılan 8 Mayıs kutlama etkinliği direniş sembolü olan anıtın önündeki alanda gerçekleşti. Etkinlik hep bir ağızdan söylenen “Die Moorsoldaten - Bataklık Askerleriyiz Biz” şarkısıyla başladı. Ünlü besteci Hans Eisler tarafından bestelenen şarkı toplama kamplarında ve direnişin olduğu her yerde söylenerek dilden dile dolaşmıştı.

VVN adına konuşan Dieter Lachenmayer, faşizmin bugün de insanlık için tehlike oluşturmaya devam ettiğini söyledi ve faşizme karşı birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

BUCHENWALD YEMİNİ

“Faşizm ve savaş bir daha asla” çağrısıyla devam eden programda ‘Buchenwald yemini’ okundu:

“Yoldaşlar bizler faşizm canavarına karşı mücadelede tutsak edilen uluslararası direnişçiler olarak Faşizmi yıkmak savaşa son vermek hedefimizdir. Katledilen yoldaşlarımıza ve insanlığa borcumuz budur. Zafer bizim olmalı.”

Lilo Hermann Kültür Merkezi adına yapılan konuşmada, mültecilere yönelik alınan insanlık dışı “tedbirlere” ve Almanya’nın durmak bilmeyen silah ticaretine tepki gösterildi.

ÖZGÜRLÜKLER YOK EDİLEMEZ

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı etkinlikte direniş anıtı önüne karanfiller de bırakıldı. Zafer günü etkinliği ırkçılığa ve savaşa karşı mücadeleyi güçlendirme çağrısıyla son buldu. (Stuttgart/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazakistan’a götürülen inşaat işçileri kaçak çalıştırıldı, ücretleri eksik ödendi

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da sığınmacılar mevsimlik işçi olarak çalıştırılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa