09 Mayıs 2020 11:22
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mayıs 2020 11:41

Lüleburgaz’da sendika ve siyasi partilerden ortak açıklama: Bu bir iş cinayetidir

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Şişecam İşçisi Mehmet Kürtül’ün ölümü Lüleburgaz’daki sendikalardan ve siyasi partiler tarafından ortak açıklama ile protesto edildi.

Fotoğraf, Mehmet Kürtül'ün Facebook hesabından alınmıştır.

Paylaş

Şişecam İşçisi Mehmet Kürtül’ün fabrikada yakalandığı koronavirüs nedeniyle ölümüne Lüleburgaz’daki sendikalardan ve siyasi partilerden ortak bildiriyle tepki gösterdi. Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu içerisinde yer alan sendikalar ve siyasi partiler Kürtül’ün ölümünün iş cinayeti olduğunu, patronun ve işçileri üretime zorlayan hükümetin sorumlu olduğu bildirildi. Kürtül’ün 25 yılı aşkındır üyesi olduğu Kristal-İş Sendikası bildiriye imza atmazken, Trakya Şube Başkanı Ufuk Yaratan işçilerin hastaneden daha güvenilir ortamda çalıştığını iddia etti, sendika merkezi ise patronun sorumluluğuna hiç yer vermeyen bir başsağlığı açıklaması yaptı.

ÖLEN ÖLÜR, KALAN SAĞLAR ÜRETİR!

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden DİSK’e bağlı Genel-İş, Tekstil, Gıda-İş, Güvenlik-Sen, Emekli-Sen; KESK’e bağlı BES, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen; Lüleburgaz Kadın Platformu ile CHP, Emek Partisi ve Sol Parti Şişecam İşçisi ve Emek Partisi Lüleburgaz İlçe Yöneticisi Mehmet Kürtül’ün ölümü üzerine ortak bildiri yayınladı. “Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de işçi ve emekçiler, açıkça ilan edilmeyen, ‘kontrollü sürü bağışıklığı’ sistemi uygulaması ile korumasız ve savunmasız bir şekilde, sırf patronlar zarar etmesin diye, işsizlikle ve açlıkla korkutularak, ailesi ve yakınları da tehlikeye atılarak çalıştırılıyor” denilen bildiride, bu uygulamanın özünün, “ölen ölür, kalan sağlarla üretimi sürdürür, kazancımıza kazanç katarız” politikası olduğu belirtildi. Açımlamada “Bu politika sonucu, binlerce işçi ve emekçi kardeşimize Kovid-19 virüsü bulaştı, yüzlercemiz tedavi görüyor. Onlarca işçi kardeşimizi bu salgına kurban verdik” dendi.

KÜRTÜL VİRÜSE İŞYERİNDE YAKALANDI

Cam İşçisi Mehmet Kürtül’ün de işyerinde enfekte olduğu ve hayatını kaybettiği vurgulanan bildiride, “Bu açıkça bir iş cinayetidir! Halk sağlığına zararlı olduğu açıkça ortaya çıkan kapitalizmin savunucuları, aylardır ısrarla öne sürdüğümüz taleplerimize karşı, en yetkili ağızlardan, ‘bu taleplerin ekonomiye, yani patronlara ağır yük oluşturacağını’ söyleyerek, biz işçi ve emekçilerin ve ailelerimizin yaşamının, onlar için bir ‘kâr-zarar hesabı’ olduğunu açıkça gösterdiler. Onlar için değerli olan bizim ve ailelerimizin hayatı değil, üç beş kuruşa satın aldıkları emeğimiz ve emeğimizle ürettiğimiz ‘artı değer’ olduğu gerçeği, bugün daha net anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Bildiride şu taleplere yer verildi: “Çalışması zorunlu olmayan sektörlerde devam eden üretim, derhal durdurulsun. Ücretsiz izinler durdurulsun, işçilere ücretli izin verilsin. İşten atmalar yasaklansın. Zorunlu çalışan işçi ve emekçilere, sağlıklı çalışma koşulları sağlansın. Uzun süreli ve etkili bir karantina uygulansın. Herkese ücretsiz test yapılsın.”

KRİSTAL-İŞ: İŞÇİLER HASTANEDEN DAHA GÜVENİLİR ORTAMDA ÇALIŞIYOR

Mehmet Kürtül’ün 25 yılı aşkın süredir üyesi olduğu Kristal-İş Sendikası ise bildiriye imza atmadı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanı Ufuk Yaratan, Kürtül’ün Kovid-19’a çalışırken yakalanıp yakalanmadığı konusunda bir şey denemeyeceğini savundu. “Teselli olduğumuz konu 1 aydan beri yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. İşçilerin üçte biri fabrikalarda” diyen Yaratan, işyerinde alınan önlemlerin had safhada olduğunu savundu: “Vardiyaya gelen arkadaşlarımızdan örnek alınıp teste gönderiliyor. Rahatsızlığı olan arkadaşlar idari izinli sayıldı. 200 arkadaşımız var. İşveren tüm önlemleri aldı biz de sendika olarak takipçisiyiz. Salgının ilk döneminde 8 arkadaşımızda çıktı. 6 arkadaşımız evde karantinada atlatırken, Mehmet’le Ulaş arkadaşımız yoğun bakımda kaldı. Ulaş ağır geçirdi ancak Mehmet kurtulamadı. Üzüntülüyüz. Sağlık bakımından bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz.” 

ŞUBE BAŞKANI: MÜSTERİHİZ

Cam fabrikalarında fırınların durmaması gerektiğini ifade eden Yaratan, “Durduğu takdirde 55 bin dolar gibi rakamlara fırın yapılması gerekiyor. Çalışma bakanlıktan onaylı bir şekilde sürdürülüyor” dedi. Yaratan, bileşeni oldukları Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin açıklamasını neden imza atmadıklarına ilişkin ise şunları söyledi: “Biz bu platformun bileşeniyiz. Ama farklı düşünceler vardı. Biz fabrikaları yakıp yıktıktan sonra kalan arkadaşlarımız ne olacak? Şişecam’da önlemler had safhada. Hastaneden daha güvenli ortamda çalışıyor arkadaşlarımız. Müsterihiz. Böyle bir durumda nasıl bir yazı yazabilirim? Ama tabi yapılması gereken bir açıklama, bileşeni olarak yanlarındayız.”

SENDİKA MERKEZİ BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Sendika genel merkezi patronun sorumluluğuna hiç yer vermeyen bir başsağlığı açıklaması yaptı. Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “25 yılı aşkın süredir sendikamız üyesi olan, Paşabahçe Cam Sanayi ve Ticaret AŞ Kırklareli Fabrikası Kalıp Atölyesi çalışanlarından Mehmet Kürtül, 14 Nisan 2020 tarihinden itibaren Covid-19 sebebiyle hastanede tedavi görmekteydi. 27 Nisan 2020 tarihinde yoğun bakıma alınan üyemizin, bugün hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Mehmet Kürtül’ün yakınlarına ve sendikamızın tüm üyelerine baş sağlığı dileriz. Anısı üyesi olduğu örgütümüzde yaşatılacak” dendi. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da sığınmacılar mevsimlik işçi olarak çalıştırılacak

SONRAKİ HABER

Av. Eren Keskin: Nadira Kadirova'nın ölümüyle ilgili doğru yargılama yürütülmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa