09 Mayıs 2020 19:34

Ukrayna silahlı birlikleri Donbass’a saldırılarını artırdı

Ukrayna Ordusu'nun son haftalarda Donbass'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ağır çapta can ve mal kaybına neden oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donbass’ta yakın zamana kadar, önceki yıllara kıyasla nispeten daha sakin bir dönem yaşanırken, son haftalarda ise Ukrayna Ordusu saldırılarını farklı yönlerde yeniden arttırmış durumda. Bilhassa Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) topraklarını; güney, batı ve kuzey olmak üzere, üç farklı koldan hedef almayı sürdüren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU), geride bıraktığımız nisan ayında ve de mayıs ayının ilk haftasında ağır çapta can ve mal kaybına neden oldu.

“Müzakere Sürecinde Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezinde DNR Temsilciliği” birkaç gün evvel resmi web sayfasında, önceki ay boyunca Kiev rejimine bağlı güçlerin genel ateşkesi ne sayıda, ne ölçüde ihlal ettiği ve açılan ateşlerin yol açtığı maddi ve insani zarara ilişkin istatistikleri paylaştı. Yayınlanan verilere bakılırsa Ukrayna tarafı, nisan ayı süresince cumhuriyet topraklarına daha çok ağır top ve havan toplarıyla olmak suretiyle toplam 377 kere ateş açarken, bunların 164’ünün Minsk Anlaşması’nın ilgili maddeleri tarafından yasaklanmış bulunan ağır silah türlerince gerçekleştirilmiş.

YÜZDEN FAZLA KONUT YAPISI İSABET ALDI

1 ila 30 Nisan tarihleri arasında tutulan ateşkes ihlal raporlarına göre; Ukrayna kuvvetlerinin ateşi sonucu DNR sınırları dâhilinde bir sivil hayatını kaybeder, ikisi de yaralanırken; altyapıya dair yirmi objenin ve de tam 118 konut binasının hasar gördüğü kaydedildi. Açıklanan bilgiler ışığında, Kiev’e bağlı askeri oluşumların DNR’i aralıklarla üç temel koldan ateş altında tuttukları görülüyor: Gorlovka, Donetsk ve Mariupol istikametleri. Yapılan saldırıların ise neredeyse yüzde yetmişi başkent Donetsk yönüne doğru olmuş. Adı geçen birimin sitesindeki söz konusu bilgilere istinaden, hedef alınan yerleşim birimlerinin dökümü şu şekilde: Donetsk’in kuzey doğusundaki komşu şehir Yasinovataya’ya bağlı Krutaya Balka, Vasilyevka ve Yakovlevka adlı köyler, yine Donetsk’e bağlı Spartak beldesi ile Petrovskiy ve Kuybışevskiy ilçeleri ile Trudosvaka madeni civarı; güneybatıdaki Dokuçayevsk şehrine bağlı Yelenovka,Yasnoye ile Signalnoye köy ve beldeleri; en kuzeydeki Gorlovka kentine bağlı Zaytseva, Şirokaya Balka, Dolomitnoye, Mihaylovka ve Golmovskiy adındaki beldeler; ve son olarak en güzeydeki Kominternovo bölgesine bağlı Sahanka, Bezımennoye, Zayçenko, Leninskoye, Sergeyevka, Novaya Tavriya köy ve beldeleri.  

AGİT ÖZEL İZLEME MİSYONU, SALDIRILARIN ÇOĞUNU GÖRMEZDEN GELMEYİ SÜRDÜRÜYOR  

Ukrayna’yı da geniş çaplı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) pandemi salgınına rağmen, ağırlığı artan hatta katlanan saldırıların her nedense çok ufak bir oranı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bölgedeki ateşkes ihlallerini gözleyip kayıt altına alan “Özel İzleme Misyonu”nun alakalı raporlarına yansıyor. Söz gelimi; bombalanan 118 evin sadece 7’si, gene 20 adet alt yapı tesisinin ise salt 3’ü AGİT’in adı verilen organının raporlarında ancak yer bulabilirken, 19 Nisan saldırısındaki yaralı ise geçmiyor. Öte yandan, DNR’nin Ukrayna bombardımanları sonrası her defasında yürütmek zorunda kaldığı onarım ve tadilat faaliyetlerinin ise yalnızca yüzde ellisinden azı AGİT’in tutanaklarına geçirilebildi.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Barut: Üretici kazanamıyor, tüketici 1 liralık ürünü 5 liraya alıyor

SONRAKİ HABER

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin durumu: Zorluklar arttı, destek yok, yoksulluk çok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa