HDP: AVM’lerin açılması ikinci dalgayı tetikler
AVM’lerin açılmasının salgında ikinci dalgayı tetikleyeceğini belirten HDP, 500 bin AVM işçisinin iş ve gelir güvencesinin korunması gerektiğini belirtti.
Fotoğraf: Pixabay
HDP, AVM’lerin açılmasının salgında ikinci dalgayı tetikleyeceğini ve AVM’ler için alınacak önlemlerin yetersiz oluğunu belirterek 500 bin AVM işçisi için 5 öneride bulundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, AVM’lerin açılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde bulaşı riskinin en yüksek yerler arasında olan AVM’lerin açılmasının, sermayenin menfaati için olduğuna işaret edildi. Açıklamada, AVM’lerin açılmasının bulaşıyı arttıracağı ve ikinci dalga salgını tetikleme riskini barındırdığına dikkat çekildi.
YAYILMAYA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Açıklamada, karantinadaki insanların AVM’lerin açılması ile birlikte salgın riskinin ortadan kalktığını düşüneceği uyarı yapılarak, "Zorunlu çalışmanın yapıldığı işyerlerinde önlemlerin ve kişisel koruyucuların yetersizliği, yemekhanelerde ve personel servislerinde fiziki mesafenin mümkün olmaması gibi pek çok olumsuzluk varken; zorunlu mal ve hizmet üretiminin yapılmadığı AVM’lerin açılması neye kime hizmet etmektedir? Salgın kontrol altına alınmadan, her gün binlerce insanın uğradığı, yüzlerce işçinin aynı alanda yan yana çalıştığı AVM’lerin açılacak olması salgının yayılmasına davetiye çıkarmaktır” denildi.
AVM’ler için alınacak önlemlerin yeterli olmayacağının vurgulandığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 450 AVM’de çalışan 500 bin işçi için şu önerilerde bulunuldu:
- "İş ve gelir güvencesi mutlaka korunmalıdır.
- İşçilerin ücret ve ücrete bağlı sosyal hakları ile yürürlükteki tüm kazanımları devlet tarafından güvence altına alınmalıdır.
- AVM’lerde teknik, sıhhi ve eğitsel bir dizi tedbir ile birlikte işçiler için insanca çalışma ortamı sağlanmalıdır.
- Sendikaların önerileri dikkate alınmalı, AVM’lerin açılışına sendikalarla birlikte karar verilmelidir.
- Sağlık, gıda, hijyen, lojistik gibi zorunlu sektörler dışında kalan bütün sektörlerde 'üretime' ara vermelidir." (Ankara/MA)