PAÜ sınav sistemi mağduriyeti sürüyor, öğrenciler tepkili
Pamukkale Üniversitesinin altyapı sorunları nedeniyle sınavlarda sorun yaşayan öğrenciler, vizelerde yaşanan mağduriyetin giderilmesini ve finallerin ödev şeklinde yapılmasını talep ediyor.
Fotoğraf: Pamukkale Üniversitesi
Hilmi MIYNAT
Denizli
Pamukkale Üniversitesi'nin uzaktan eğitim ve sınav sisteminde yaşanan sıkıntılar sürüyor. Altyapı sorunları nedeniyle sınavlarda sorun yaşayan öğrenciler #paüadaletistiyor etiketiyle sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirmişti. Rektör Hüseyin Bağ ise altyapıda yaşanan sıkıntıya karşılık siteye siber saldırı olduğu iddiasını ortaya attı. Öğrenciler vizelerde yaşanan mağduriyetin giderilmesini ve finallerin ödev şeklinde yapılmasını talep ediyor.
Üniversiteden öğrenciler yaşanan sorunları ve taleplerini Evrensel’e anlattı. Pamukkale Üniversitesi'nin finallerin yine uzaktan mı yoksa üniversitede yapılacak şekilde güncellenmesine ilişkin anket yapmasına tepki gösteren İnşaat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi, kendisinin okulun kapanmasının ardından her ihtimale karşı 2 hafta daha Denizli'de kaldığını belirtti.
“EN BÜYÜK SIKINTI NETLİK OLMAMASI”
Okulların tekrar açılmayacağının duyurulması üzerine evi kapatıp memlekete döndüğünü ifade eden İnşaat Mühendisi öğrencisi, “Şimdi anket yapması çok saçma. Tüm öğrenciler evlerini boşalttı, zaten pandemi de geçmiş sayılmaz. Dönsek de nerede kalacağız? Şu an Denizli'ye dönse kalacak yeri olmayan bir sürü insan var. Onların mağduriyeti nasıl giderilir bilemezsiniz. Sınavlar 6-7 gün sürse bile -o da minimum- nerde kalacaksın? Virüsten mi korunacaksın hangi birine odaklanacaksın? En büyük sıkıntı netlik olmaması. 'Sizin vizeleriniz ödev olacak', sonra finalleriniz 'şöyle olacak ve karardan dönmeyeceğiz' deseler herkes ona göre bir plan yapacak. Ama sen öğrenciye diyorsun ki 'sana vize yapacağım' ama sisteminde sıkıntı olacak ya da atıyorum final tarihlerini ilk başta belli bir zaman aralığına koyup online yapacağız deyip sonrasında 'değiştirsek mi değiştirmezsek mi' diye bir polemiğe girmek bile dahi sıkıntı. Hiçbir şeyin net olmaması bence insanın psikolojisini bozuyor" diye konuştu.
Canlı yayınlarda ve notların siteye yüklenmesinde sorunlar yaşadığını anlatan İnşaat bölümü öğrencisi, "Benim ilk sınavım 8.55'teydi. Sabah daha 8.45'ten itibaren giriş yapmaya çalıştık. Hiçbir şekilde giriş yapamadık. Ondan sonra aradan sanırım yarım saat 1 saat falan geçti. Hocalara mesaj atıyoruz. Hoca da 'bilgi işleme ulaşmaya çalışıyorum ulaşamıyorum' diyor. Yani hocanın da elinde olan bir durum değil. Ondan sonra rektör açıklama yaptı. Siber saldırı var falan diye. O da ne kadar doğrudur bilemeyiz" dedi. Mazeret sınavı için dilekçe istendiğini söyleyen öğrenci, 200'e yakın öğrencinin dilekçe verdiğini söyledi.
“MEZUNİYET DURUMU OLAN ÖĞRENCİLERİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL"
Kendisinden başka birçok arkadaşının da mağduriyet yaşadığını dile getirerek söze başlayan Gıda Mühendisliği öğrencisi; "Sabah sınava giremedik. Öğleden sonra tekrarlandı ona girdik bu kez sabah girdi görülen ama soruları yanıtlayamayan öğrenciler mağduriyet yaşadı. Biz bu altyapı sorunu çözülmeyecekse tüm sınavlarda ödev verilmesini istiyoruz. Mezuniyet durumu olan öğrenciler var onların da ne olacağı belli değil" diye konuştu. Finaller için yapılan uzaktan eğitim anketine karşı çıkan Gıda Mühendisi öğrencisi şöyle devam etti; "Öğrenciler yine taleplerini sunuyor da hoca ne kadar dikkate alıyor? Göstermelik bir anket ama ankette yine uzaktan eğitim yapılsın çıktı. Bunu sorması bile saçma insanlar evlerini de bırakıp gitti buradan. Eşyalarını topladı, evlerini kapattı, yurdunu kapattı. Herkes erken açılmayacak dediği için çıktı şimdi bir de bunu kamuoyuna sunuyor ne gereği var?"
Sistemdeki altyapı sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade eden Gıda Müh. öğrencisi, "Yemek yoklama sistemini de onların şirketi yapmış zaten. O sistem de çok tepki toplamıştı. Büyük ihtimalle yine onlarla çalışıyor, altyapı sorununu çözmesi imkansız. Rektör siber saldırı var diye açıklamalar yapıyor. Komik duruma düşüyor. Yine de rektöre kimse bir şey demiyor, diyemiyor. Yani insanlar fişlenmeyi bile göze alıp sosyal medya hesabına yazıyor 'hocam böyle böyle' diye ama hoca dikkate almıyor. Buradan nasıl geri dönüş olur belli değil daha" diye konuştu.
"ALTYAPI KOLAY ÇÖZÜLMEZ O YÜZDEN ÖDEV ÜZERİNDEN NOT VERİLSİN"
Kendisinin bilgisayarı olmadığı için sınav sistemine telefondan girmek zorunda kaldığını belirten Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi; "Telefonda şöyle bir sıkıntı oldu ben soruları yazarken sürekli internet gitti, cevap kısmını da hiç göremeden yazmaya çalıştım. Sürekli silip tekrar yazmaya başlamak zorunda kaldım. O yüzden çok zaman kaybı yaşadım. Aynı zamanda ağ bağlantısı yüzünden 15 dakika internet gelmedi. Yazdıklarım silinmesin diye kapatmadım sınavda sorulan soruların sadece üçünü yapabildim. Onlar da yarım yarım oldu sınavdan düşük not alacağım. Diğerleri ödevliydi birisi yazılıydı o da çok sorunlu geçti. İkisi de çok sıkıntılı sınavlar ödevli şekilde olursa çok daha iyi olur" diyerek sınav yerine ödev verilmesi talebini iletti.
Uzaktan eğitimin de sıkıntılı geçtiğini sözlerine ekleyen Okul Öncesi Eğitimi öğrencisi; "Sınav ayında sistem çöktü zaten ödeve çevirelim dedik hoca bekleyelim sistemi düzeltecekler dedi. Düzelmiş gibi göründü ama sistemde sürekli sorun yaşadık. Uzaktan eğitim sürecinde de sıkıntı yaşadık. Bazı hocaların dersinde görüntü yoktu, bazılarında ses sıkıntı oldu. Zaten anında girip izleme yapamadım internet sıkıntısı yüzünden hocalara da geri dönüş yapamadım. Bu durumdan sonra sınavlar yapıldı. Biz uzaktan eğitimin altyapı sorunlarının kesin bir şekilde çözülmesini istiyoruz ama bu altyapının kolay çözülmeyeceğini de biliyoruz. O yüzden ödevli sistem ile not verme olursa bizim için daha iyi olur" dedi.
Felsefe Bölümü öğrencisi ise bilgisayarı olmadığı için sınav döneminde teyzesine taşındığını belirterek; "Uzaktan eğitimde zaten sıkıntı yaşadım şimdi sınav haftasını teyzemde geçiriyorum. Bizde çoğu hoca ödev verdi ödevleri yetiştirmeye çalışıyorum. Finaller de ödev şeklinde yapılsa iyi olur. Anlık olarak siteye girmede herkes sorun yaşıyor" diye konuştu.