10 Mayıs 2020 17:30

Gökçek’in cenazesine katılanlar hakkında 4 gün gözaltı kararı verilmesine tepki

İHD, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesine katılanlardan 18'i hakkında 4 gün gözaltı kararı verilmesine tepki gösterdi, "Cenazeye katılmak nasıl suç sayılır" diye sordu.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Yaprak Türkmen, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesinde gözaltına alınanların işkence gördüklerini belirterek, meslektaşlarının da aralarında bulunduğu 18 kişinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.  İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri de “Cenazeye katılmak nasıl suç sayılır, nasıl bir terör faaliyeti olabilir" diye sordu.

Ölüm Orucunu 323. gününde sonlandıran ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için Gazi Cemevinde düzenlenen törene polis müdahale etmiş, aralarında avukatlarında bulunduğu 44 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınann 2’si çocuk 26 kişiye "mesafe kuralı ihlali" nedeniyle 1000’er lira para cezası kesilmiş ve adli işlem yapılmadan serbest bırakılmıştı. 18 kişi ise Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek haklarında 4 gün gözaltı kararı verilmişti.

"VÜCUTLARINDA MORLUKLAR VAR"

Gözaltıların derhal serbest bırakılması çağrısı yapan Av. Yaprak Türkmen, “Grup Yorum’u İbrahim Gökçek’i sahiplenmek, cenazeye gitmek, merasime katılmak, dualar okumak suç değil haktır” dedi.

Gözaltına alınanların durumuna ilişkin bilgi veren Türkmen, “Gözaltına alınan meslektaşlarımız ve müvekkillerimiz çok ciddi bir biçimde işkence görmüş. İlk alındıkları andan itibaren, gözaltı aracında, emniyet müdürlüğü bahçesinde, otoparkında, üst araması sırasında, avukat görüşü sonrasında sistematik işkence yapılmış. Gidip gördüğümüzde vücutlarında işkenceden kaynaklı morluklar ve çizikler vardı. Kafalarına darbeler almışlardı. Bir müvekkilimiz bir cisimle boğulmaya çalışılmıştı. Görüşmemiz esnasında bu işkenceden dolayı sesi çıkmıyordu ve öksürüyordu" diye konuştu.

18 kişinin açlık grevine başladığını aktaran Türkmen, “Avukatlar su ve şeker götürdü. ‘Dışarıdan bir şey almıyoruz’ diyerek su ve şekeri almamışlar. Şu an susuz ve şekersiz açlık grevindeler” dedi.

İlk gün görüştükleri savcının, müvekkillerinin gözaltında tutulma gerekçesi olarak "ellerinde molotof olduğunu" söylediğini ifade eden Türkmen, “Bizde bunun mümkün olmadığını, morgun önünde gözaltına alındıklarını belirttik. Bu gerekçe ile tutuyorlar. Kayıtlar, her şey ortada. Cemevinde hiçbir suretle molotof atılmadı. Polis kaydında öyle bir şey yok.  Biz komplo kurulacağı endişesi yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

"CENAZEYE KATILMAK NASIL SUÇ SAYILIR"

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Gülseren Yoleri ise şunları söyledi:

"Cenazenin buradan uğurlanması sırasında hem de Kayseri’de yaşananlar, düşmanlığın körüklendiğini gösteriyor. Uğurlama sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gazi Karakolunda gözaltına alınanlara para cezası kesildi. Ama 18 kişi Vatan'da tutuluyor. Gözaltında tutulanlar arasında avukat arkadaşlarımızda var. Bir cenazeyi uğurlarken, törenini organize etmeye çalışırken bunlar yaşandı. Cenazeye katılmak nasıl suç sayılır, nasıl bir terör faaliyeti olabilir? Gerçekten akıl yoluyla açıklamak mümkün değil. Rejimin daha baskıcı bir karaktere büründüğü daha pervasızlaştığını gözlemliyoruz. Bu insan hakları adına endişe verici.”

ÖNCEKİ HABER

Gökçek'in cenazesi için tehditler savuran Ülkü Ocakları İl Başkanı görevden alındı

SONRAKİ HABER

Dışişleri: Çıkarlarımız hedef alınırsa Hafter unsurlarını meşru hedef sayarız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa