11 Mayıs 2020 03:56

İzlanda'da 2 metre mesafe kuralı temel ilke olacak

İzlanda'da 2 metre mesafe kuralının yıl sonuna kadar uygulanacağı ve bunun sosyal ilişkilerde yeni bir temel ilke olacağı belirtildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Koronavirüsün yaygınlaşmasına karşı alınan önlemleri belirleyen kurumun Başkanı Thorolfur Gudnason, İzlanda'da  2 metre mesafe kuralının yıl sonuna kadar uygulanacağını ve sosyal ilişkilerde yeni bir temel ilke olacağını açıkladı.

Korona pandemisinin ortaya çıkmasından beri İzlanda'da 8 gündür yeni bir vakaya raslanmadı. Covid-19 virüsünü taşıyanların sayısı 26'ya geriledi. Hükümet, daha önce uygulamaya koyduğu yasak ve sınırlamaları kademeli olarak kaldıracağını açıklarken Gudnason, İzlanda'ya gelecek turistlere uygulanan karantina uygulamasının ve 2 metre kuralının yıl sonuna kadar süreceğini açıklaması sanatçı ve turizmcilerin tepkisine yol açtı.

Ülkede düzenlenecek etkinlik ve gösterilerde en fazla 50 kişinin katılmasına izin veriliyor. Kurumlar, bu sayının yaz aylarında 2 bine çıkarılabileceğini açıklamıştı.

SANATÇILARDAN İŞSİZ KALMA KORKUSU

Gudnason'un 2 metre kuralının yol sonuna kadar uygulanacağını söylemesine Facebook hesabından tepki gösteren sanatçı Bubbi Morthens, söz konusu uygulamanın kendisini yıl sonuna kadar işsiz bırakacağını belirtti.

Sanatçı Björgvin Halldersson da, müzik ve tiyatroyla geçimini sağlayanların büyük gelir kayıplarına uğradıklarını ve uzun süre daha herhangi bir etkinlik örgütleyemeyeceklerini belirtti. Hükümetin sanatçılara maddi yardımda bulunmasını istedi. 

Konser düzenleyen Sena şirketinin Genel Müdürü İsleifur Thorhallsson, İzlanda Televizyonuna (RUV) 2 metre kuralının tüm branş için ”bir ölüm kararı” olduğunu söyledi.  

Koronavirüsünün İzlanda'da yaygınlaşmasından sonra hükümet, ülkeye giriş yapan turist ve İzlandalıların iki hafta karantinaya alınmasını kararlaştırmıştı. Uygulamanın 15 Mayıs'ta kaldırılması beklenirken Gudnason'un karantina uygulamasının süreceğini açıklaması turizm sektöründeki firmaların itirazlarıyla karşılaştı.

Halkın sağlığı açısından karantinanın sürmesi gerektiğini savunan Gudnasson, sınırların er geç açılacağı ama bunun zamanını oluşturulan özel bir çalışma grubunun kararlaştıracağını söyledi. 

Ekonomisi önemli ölçüde turizme bağlı İzlanda'da salgının engellenmesi ve turizmin getireceği gelirler arasında bir denge kurmanın güçlüğüne dikkat çekti. 

HERKESE 5 BİN KRONLUK HEDİYE KARTI

2 metre kuralının sürdürülmesi halinde ülkeye gelecek turist sayısının oldukça sınırlı olacağı belirtiliyor. Hükümet, iç turizmi özendirmek ve İzlandalıların başka ülkelere tatile gitmelerini sınırlamak için 18 yaşın üzerindeki herkese 5 bin kronluk dijital kart vermeyi kararlaştırdı.

Devlete 1,5 milyar krona malolan hediye kartı otel ve restoranlarda veya araç kiralama amacıyla kullanılabilecek. 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: 16-17-18-19 Mayıs günlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak

SONRAKİ HABER

İzmir'de alışveriş merkezine pompalı tüfekle saldırı düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa