11 Mayıs 2020 08:13

AKP'li belediye şehrin merkezindeki araziyi TOKİ'nin çürüyen binalarıyla takas etti

Urfa Büyükşehir Belediyesi, TOKİ’nin alıcı bulamadığı ve atıl durumdaki 86 konutu, kentin göbeğindeki 17 bin 873 metrekarelik belediye taşınmazıyla takas etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Barış POLAT

Urfa Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Viranşehir ilçesine bağlı Eyüp Nebi Mahallesi'nde 2016 yılında inşa edip satamadığı ve atıl durumdaki 86 konutu, belediyeye ait Haliliye ilçesindeki 17 bin 873 metrekare arsa ile takas etti. Karar, 13 Nisan'da Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün başkanlığında toplanan Belediye Meclis Toplantısı'nda alındı. Kentin göbeğindeki Yenişehir, Sırrın ve Yeşildirek mahallelerinde bulunan ve içinde 3 ayrı yeşil alanın da bulunduğu 48 parselden oluşan belediye taşınmazının takas edilmesi kararı, AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bir üyesi bulunan CHP'nin katılmadığı toplantıda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Saadet Partisi üyeleri de karara karşı ret oyu kullandı. 

HDP'LİLERİN İTİRAZI  

HDP'liler, belediye taşınmazının devredilmesine, arsanın herhangi bir değer tespitinin yapılmaması, bilirkişi raporu bulunmaması ve konunun Meclis'e getirilmeden önce Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçmemesi nedenleriyle karşı çıktı. HDP’li üyeler, ayrıca kararın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un isteği doğrultusunda alındığını ifade etti.

Toplantıda, TOKİ'nin 86 konutunun değeri de tartışıldı. Belediye Başkanı Beyazgül, 86 konutun değerinin 13 milyon 813 bin TL olduğunu ve yüzde 30 indirimle konutların değerinin 9 milyon 765 bin TL'ye düşürüldüğünü belirtti. 

7 BİN 17 BİNE ÇIKTI!

Öte yandan, sadece Haliliye'nin Yeşildirek Mahallesi'ndeki 7 bin metrekare taşınmazın takas edileceğinin Meclis gündemine geldiği, ancak takas edilen toplam taşınmaz metrekaresinin karara 17 bin metrekare şeklinde yansıdığı öğrenildi. 

‘SABIR EVİ’ OLACAK

Belediye Başkanı Beyazgül, söz konusu takasa ilişkin basına verdiği demeçte, konutları "Sabır Evi" olarak faaliyete geçireceğini aktardı. Beyazgül, Urfa Valiliği ve Viranşehir Belediyesi ortaklığıyla söz konusu mahallede Cami, konaklama yerleri, misafir karşılama üniteleri, aşevi, kütüphane ve otopark yapılarak, "inanç turizmine" katkı yapmayı amaçladıkları ifade etti. 

“BAKAN'A JEST YAPILDI”

Takas kararına ilişkin konuşan HDP Belediye Meclis üyesi İsmail Kaplan, takas edilecek taşınmazların bedeli hakkında bilgi istediklerini, ancak bu bilgilerin kendileriyle paylaşılmadığını aktardı. Kaplan, “Bu taşınmazları kimsenin satın almadığı konutlar ile takas etmek akla mantığa sığmıyor. Söz konusu arazinin tahmini şu anki fiyatı en az 50 milyon TL'dir. Kısacası burası ranta çevrildi. Belediye Başkanın kendisi Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın bu takası istediğini, kendilerinin de bu doğrultuda takas işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi. Yani, Bakan'a jest yapılmış. Biz HDP grubu olarak bu kararı mahkemeye taşıyacağız ve her yerde teşhir edeceğiz. Bu bir hak gaspıdır. Bu konutlara hiçbir şey yapılamaz” şeklinde tepki gösterdi. 

USULE UYGUN DEĞİL

HDP'li Meclis üyesi Sıtkı Dursun ise, koronavirüs (Kovid-19) salgının fırsata çevrildiğini belirterek, konuya ilişkin herhangi bir incelemenin yapılmadığını dile getirdi. Dursun, "Biz Meclis'te görüşme yaparken bize 7 bin metrekare denildi. Belediye Başkanı imzası ile çıkan yazılı kararda 7 değil, takas edilen arazi 17 bin 873 metrekare olduğu ortaya çıktı. Bu karar usule uygun değil. Bu karar Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirilmeden Meclis'e getirildi. Bizde bu kararın iptali için İdare Mahkemesi’ne dava açacağız” dedi. 

HARABEYE DÖNMÜŞTÜ 

Urfa merkeze 90 kilometre uzaklıktaki Viranşehir ilçesindeki konutlar, 2007 yılında projelendirildi. Dönemin AKP’li Eyüp Nebi Belde Belediye Başkanı tarafından TOKİ’ye devredilen 6 bin 500 dönüm arsa üzerinde yapılan 86 konutla beldenin inanç turizmine açılması öngörülüyordu. İhalesi sırasıyla Koltek A.Ş., taşeron Baydemir ve Tuna İnşaat’a verilen konutların yapımı 2014 yılında başladı. Konutların yapımı 2016 yılında tamamlandı. Yapılan 120 metrekarelik konutlara 160 bin TL satış bedeli konuldu. Mahalleli, yapılan müstakil evleri pahalı ve küçük bulunca, evler TOKİ'nin elinde kaldı. 4 yıldır hiç kimsenin satın almadığı konutlar zamanla harabeye döndü. (Urfa/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesinden 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personel için karar

SONRAKİ HABER

Sürü bağışıklığı kazanmayan işçiye 'ölüm haktır' deniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa