11 Mayıs 2020 08:31

Gazeteci Ertanç Hidayettin: Birleşik Krallık’ta virüs en çok göçmenleri vuruyor

Gazeteci Ertanç Hidayettin, Birleşik Krallık’ta virüsten hayatını kaybedenlerin yüzde 27’sinin göçmen olduğuna dikkat çekti.

Ertanç Hidayettin  | Fotoğraf: DAY-MER'in canlı yayınından ekran görüntüsü alınmıştır.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Eğitmen, Gazeteci ve Yazar Ertanç Hidayettin, Birleşik Krallık’ta verilere göre etnik azınlıkların nüfusun yüzde 14’ünü oluşturduğunu, ama virüsten hayatını kaybedenlerin yüzde 27’sinin göçmen olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık’ta sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandığı günden itibaren her gün düzenli bilgilendirmeler yapan, uzmanlarla salgın ve etkilerini değerlendiren Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), Ertanç Hidayettin’i canlı yayınında konuk etti. Hidayettin, bir çok önemli bilginin yanı sıra, göçmenlerin neden daha çok salgından etkilendiklerinin bilgisini verdi.

Hidayettin, koronavirüsün en çok etkilediği kesimlerin göçmenler olduğunu vurgulayarak, Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmalara göre; etnik azınlıkların nüfusun yüzde 14’ünü oluşturmasına karşın virüsten hayatını kaybedenlerin yüzde 27’sinin göçmen olduğuna dikkat çekti.

SINIF FARKI, ÇALIŞMA KOŞULLARI

Hidayettin, “Etnik azınlıkların yaşam ve çalışma koşullarına baktığımızda, asıl sorunun sınıf farklılığı ve çalışma koşullarının ağırlığı olduğunu görüyoruz” diyerek, Afrika’dan gelen göçmenlerin kötü çalışma koşullarını örnek verdi. Siyah nüfusun yüzde 50’den fazlasının bakım, temizlik ve hizmet sektöründe çalıştıklarını belirten Hidayettin, “Dolayısıyla salgında ölüm sayısı bu emekçi kesimde daha çok” dedi.

Brent, Croydon ve Kingston bölgelerindeki ölümleri karşılaştıran Hidayettin, Croydon ve Brent gibi yoksul bölgelerde ölümlerin en çok olduğunu, zengin bir bölge olan Kingston’da ise en az ölüm vakasına rastlandığını söyledi.

Hidayettin, bunun sebebinin ise beslenme yetersizliği, toplu konutlarda çok sayıda insanın aynı ortamda yaşamak zorunda olmaları ve iç içe durmak zorunda olmalarını göstererek “Bu ülkede eşitsizlik yeterince giderilmemiştir” dedi.

“Bugüne kadar hükümetler, ırk eşitliği deyip durdular, fakat ortadaki gerçek, bu konuda ciddi bir ilerleme olmadığıdır” diyen Hidayettin, “Gerek Muhafazakarlar, gerekse de İşçi Partisi iktidarları bu konuda herhangi bir çaba içinde olmadılar” diye konuştu.

EŞİTSİZLİĞE KARŞI ÇIKMAK GEREKİYOR

Eşitsizliğin Birleşik Krallık’ta ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Hidayettin, göçmenlerin iş, konut ve sağlık koşullarının oldukça geride olduğunu belirterek hükümetin eşitşizlik politikasının göçmenlerin ölümüne neden olduğunu ifade etti.

Yer yer günde 16 saat çalıştırılan sağlık emekçilerinin bu kadar düşük maaş almalarının ve bazılarının da çok yüksek maaşlarla hayatlarını sürdürmelerinin kapitalizmin gerçek yüzü olduğunu belirten Hidayettin, Google ve Amazon gibi büyük tekellerin bir kuruş vergi vermemesine de dikkat çekti.

Hidayettin, eşitsizliğe karşı yerli toplumlarla birlikte hareket ederek ortak mücadele çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Mevsimlik tarım işçilerinin bütün hayatı 20 metrekarelik bir çadırda

SONRAKİ HABER

Almanya'da koronavirüs salgını yeniden hız kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa