Emek Partisi Genel Başkanlığı görevi yapmış olan Selma Gürkan kimdir?
Selma Gürkan, 1961 yılında Ankara'da doğmuştur. Uzun dönem Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) içinde sendikal mücadele yürütmüş olan Gürkan, 2011 yılında Emek Partisi'nin (EMEP) genel başkanı seçilmiştir. Gürkan, 2011 yılından 2020 yılı Kasım ayında gerçekleşen kongreye kadar bu görevi sürdürmüştür.
Selma Gürkan, aynı zamanda 12 Eylül askeri darbe sürecinde, Ankara Mamak Cezaevinde tutuklu bulunan devrimci kadınların direniş öykülerinin kaleme alındığı "Kaktüsler Susuz da Yaşar" kitabının yazarlarından biridir.
"NE BİR YENİLGİ NE DE BİR ZAFER ÖYKÜSÜ"
Selma Gürkan, Evrensel'de yayımlanan bir söyleşide kitapla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Mamak sürecini birlikte yaşadığımız arkadaşlarımızla 25-30 yıl sonra bile bir araya geldiğimizde hep yaşadıklarımızdan söz ediyorduk. Zulüm hiçbir zaman dört duvar arasında kalmıyor, mutlaka ortaya çıkıyor. Bizler de yaşananların unutulmaması ve bir daha yaşanmaması için böyle bir kitabı oluşturmaya karar verdik. Tüm arkadaşların yaşadıklarını kaleme almasıyla da böyle bir çalışma ortaya çıktı. Bu kitap ne bir yenilgi ne de bir zafer öyküsüdür. Sadece koşullar ne olursa olsun, inançlarından, kişiliklerinden, dostluklarından ödün vermeyenlerin direniş öyküsüdür.
Nazilerden kurs gördüğünü övünerek anlatan Cezaevi Komutanı Raci Tetik’e 'Darbeden önce benim askerlerimin gözleri ölü balık gibiydi, darbeden sonra burada herkesin gözünü ölü balık gözüne çevirmeye yemin ettim ama bir tek kadınlar koğuşunda bunu başaramadım' itirafını, bizzat bizim arkadaşımıza dile getirtenlerin öyküsüdür."
Selma Gürkan, kitaptaki anısında, kendilerine bayıltana kadar işkence eden çavuşu ve şiddet uygulamayı reddeden eri de anlatmıştı. Direnmenin ve mücadelenin o günlerde kalmadığını, mücadelenin bugün de devam ettiğini her fırsatta dile getiren Gürkan, dönemin tanıklıkların kamuoyu ile paylaşılması ve yeni kuşaklara mücadelenin taşınması açısından bu kitabın önemini vurguluyor.