SES şubeleri, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla açıklama aptı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Aksaray ve İzmir şubeleri, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla açıklama yaptı, "Halkın sağlığı ve geleceğimiz için sessiz kalmayacağız" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray ve İzmir şubeleri, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. SES'in açıklamalarında AKP’nin uyguladığı sağlıkta dönüşüm politikaları nedeniyle ebe ve hemşirelerin mesleki özelliklerinin yok sayıldığı ve salgın sürecinde sorunların daha da can alıcı hale geldiği vurgulandı.
SES İstanbul Aksaray Şubesi üye ve yöneticileri, Samatya'da bulunan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı, "Halkın sağlığı ve geleceğimiz için sessiz kalmayacağız" dedi.
"ANGARYA İŞLERE MECBUR BIRAKILDIK"
Son iki ayda 30 sağlık çalışanının koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği, 10 binin üzerinde sağlık çalışanının hasta olduğunun vurgulandığı açıklama saygı duruşu ile başladı.
Yapılan açıklamada konuşan SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan Dursun, ''Sağlıkta Dönüşüm Programı"yla sağlık hizmetlerinin piyasalaştırıldığının, sağlık çalışanlarının iş güvencesinden yoksun, esnek ve kuralsız çalışmaya zorlandığının altını çizdi. Ebe ve hemşirelerin mesleki özerkliklerinin yok sayılmasının sorunları daha da büyüttüğüne dikkat çeken Seyhan, "Hemşirelik mesleği yardımcı sağlık personeli, ebelik mesleği de yardımcı sağlık çalışanı şeklinde tanımlamıştır. Hekim odaklı çalışma sistemi ve meslek tanımlarımızın muğlaklaştırılması sonucunda ebe ve hemşireler sağlık alanında verilen her görevi ve angaryayı yapmaya mecbur bırakılmışlardır. Sağlık Bakanlığınca ebeliğin ve hemşireliğin mesleki bir tanımı yapılmış olsa da geçmişten beri görev, yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi esnek, kuralsız, angarya işlerle daha fazla yüz yüze bırakılmamıza neden olmuştur" ifadelerini kullandı.
"BAKAN HEMŞİRE SAYISININ YETERSİZLİĞİNİ İTİRAF ETTİ"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın mart ayında yaptığı bir açıklamayı hatırlatan Seyhan, bu açıklamaya göre Türkiye’deki toplam hemşire sayısının 198 bin 465 olduğunu söyledi.
Türkiye’de hemşire başına düşen kişi sayısının 413, OECD ortalamasının ise 102 olduğunun altını çizen Seyhan, "Hemşirelik mesleğinin başta gelen sorunlarından biri yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. Sağlık hizmeti sunumundaki katlı artışa rağmen hemşire sayısının ihtiyaca yanıt verecek düzeyde olmamasının yükü, yine fazla çalışma ile hemşirelere yıkılmaktadır. Bu kölece çalışma koşullarının ortadan kaldırılması için hemşire eksikliği bir an önce kadrolu ve güvenceli istihdamla tamamlanmalıdır. Türkiye’de yaşanan hemşire sayısındaki yetersizliği bu ülkenin yetkili makamı da yaptığı açıklama ile itiraf etmiştir" dedi.
"KAMU PERSONELİNE VERİLEN İZİNLER DAHİ SAĞLIKÇILARA VERİLMEDİ"
SES İzmir Şubesi de şube binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy, personel eksikliğinden kaynaklı Kovid-19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçilerine, diğer kamu çalışanlarına verilen izinlerin dahi verilmediğini belirtti.
“EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILACAK ŞEKİLDE DÜZENLENSİN”
Yıllardır ebe ve hemşire olarak mücadele ettikleri taleplerden birinin de 3600 ek gösterge hakkı olduğunu söyleyen Yücesoy, “Ebe ve hemşireler olarak hastanelerde aynı işi yaparken farklı istihdam biçiminin olması, iş ve gelir güvencesizliği, yoğun nöbetler, düşük ücret, riskli çalışma koşulları, performans sistemi, toplam kalite yönetimi anlayışı, emekliliğe yansımayan ek ödemeler ve ek ödemelerin katsayı hesaplamalarındaki adaletsizlikler ile daha çok çalışıp daha az ücrete mahkum ediliyoruz. Performansa dayalı ücretlendirmeden derhal vazgeçilerek ülkemizdeki ekonomik kriz de göz önünde bulundurularak, temel ücretin en az yoksulluk sınırının üstüne çıkarılması ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz” diye konuştu.
"KOVİD-19 İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLSİN"
10 bini aşkın sağlık emekçisinin Kovid-19'a yakalandığı ve 30’u aşkın sağlıkçının da hayatını kaybettiğini hatırlatan Yücesoy, sağlık emekçilerinin yakalandıkları Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak tanımlanmasının önemli olduğuna değindi.
Ebe ve hemşirelerin fiili hizmet süresi zammından hak ettikleri kadar faydalanamadıklarını dile getiren Yücesoy, “Bu yasanın derhal geri çekilmesi bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve geçmiş çalışma yıllarını kapsayacak, fiili çalışma şartını kaldırılarak 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesini istiyoruz” dedi.
SES'in her iki ilde de yaptığı açıklamalarda şu talepler dile getirildi:
- Hemşirelik mesleği "yardımcı sağlık personeli" değil "bağımsız meslek grubu olarak" tanımlanmalı.
- Ebe ve hemşirelik mesleğindeki personel açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmeli.
- Esnek ve kuralsız çalışmaya karşı iş güvencesi, can güvencesi, güvenceli çalışma koşulları istiyoruz.
- 3600 ek gösterge hakkımız verilmeli, ek ödemeler maaşlara eklenmeli, emekliliğe yansıtılmalı.
- Yıpranma tazminatı 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli.
- Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti istiyoruz.
- İş yerimizde pandemi ile her açıdan daha fazla artan baskı, mobbing ve şiddet ortadan kaldırılmalı.
- Ücretli doğum izinleri doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta olarak yeniden düzenlenmeli.
- KHK ile ihraç edilen, güvenlik soruşturması bahanesi ile bekletilen ve ataması yapılmayan ebe ve hemşireler acilen göreve başlatılmalı.
- 4B, 4C, 4D, taşeron, vekil, sözleşmeli, ücretli olarak çalışan ebe ve hemşireler kadroya geçirilmeli.
- Sağlığımızı korumak için uygun sayıda ve nitelikte, kadın emekçiler için kadın dostu kişisel koruyucu ekipman istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına gereken önem verilmeli, salgın döneminde Kovid-19 tanısı konan sağlık emekçilerinin iş kazası ve meslek hastalığı tanımları yapılmalı.
(HABER MERKEZİ)