İşten atılan SF Trade Tekstil işçileri Emek Partisi İzmir İl Örgütünü ziyaret etti
İzmir'de Deriteks'e üye oldukları için işten atılan SF Trade Tekstil işçileri Emek Partisi İzmir İl Örgütünü ziyaret etti.
Fotoğraf: Evrensel
Deriteks'e üye oldukları için SF Trade Tekstilde çalışırken işten atılan ve 174 gündür sendikalı olarak işe dönme talebi ile direniş sergileyen işçiler Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütünü ziyaret ederek sürece dair bilgilendirmede bulundu. Ziyarete pandemi süreci nedeniyle direnişlerine ara veren 4 kadın işçinin yanı sıra Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Örgütlenme Uzmanları Cihan İşçi ve Ceren Cirit de katıldı.
Ziyarette konuşan Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, işçilerin örgütlenme hakkını tanımayan SF patronunun pandemi sürecinde de boş durmayarak işçiler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtığını dile getirdi. Alagöz, dava gerekçesi olarak haksız rekabet koşulları yaratıldığını, şirket bilgilerinin paylaşıldığı gibi gerekçeler öne sürdüğünü belirten Alagöz, işçilerin sosyal medya paylaşımlarının da engellenmek istendiğini dile getirdi.
“ÖRGÜTLENME HAKKINDAN YANA OLANLAR DAVAYA SAHİP ÇIKMALI”
Alagöz, 2015 yılındaki sendikalaşma mücadelesi sürecinde de benzer davalarla yüz yüze kaldıklarını söyleyerek, "İşçilerin seslerinin duyulmasını istemiyorlar. SF patronunun bu davayı kazanması bütün sendikalaşma mücadeleleri için bir tehdit oluşturacaktır. O nedenle düşünce, ifade, örgütlenme ve toplu pazarlık hakkından yana olan herkes bu davaya kendi davaları gibi sahip çıkmalıdırlar" diye konuştu. Fabrikada çalışmaya devam eden üyelerine dönük baskıların da sürdüğünü aktaran Alagöz, "Direnişteki işçilere açtığı, maddi manevi tazminat davalarını emsal gösterip, işçileri tazminatsız işten çıkarmak ve fabrikanın kapanması yolu ile işsiz kalmakla tehdit ediyor" dedi. Alagöz bugüne kadar göstermiş oldukları dayanışma ve destek için Emek Partisine teşekkür etti.
“BUNLARIN ÜSTESİNDEN BİRLEŞİK BİR MÜCADELE İLE GELEBİLİRİZ”
EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar da, SF işçisi 4 kadın işçinin ülkede kadın işçi olmanın zorluklarının yanı sıra örgütlenmeyi seçmelerinin ve göstermiş oldukları direnişin tüm işçi sınıfı adına bir kazanım olduğunu ifade ederek dava sürecinde de işçileri yalnız bırakmayacaklarını, bu haksız ve hukuksuz davada yanlarında olacaklarını vurguladı. Pandemi sürecinde işçilerin ölüm riski altında fabrikalara çalışmaya gönderildiğini ifade eden Uyar, “Bu süreç sınıf açısından, bizler açısından derslerle doludur. SF patronu da boş durmamış, işçileri yıldırır mıyım diyerek dava açmıştır. Bu süreçte elimizden geldiğince SF patronunu ve onu koruyan sistemi teşhir etmeyi sürdüreceğiz. AKP iktidarı, tek adam yönetimi bugün odalara, barolara yönelik zapturapt altına alma girişimlerini sürdürüyor. Yerel yönetimlerin yetkilerini tırpanlayıp, kayyum atıyor. Bunların üstesinden birleşik bir mücadele ile gelebiliriz" dedi. Uyar son olarak, işçilere ve sendikacılara mücadelelerinden ve ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. (İzmir/EVRENSEL)