Çay üreticisi en az 3 lira 90 kuruş istedi, açıklanan rakam yine mutsuz etti
Rize Ziraat Odası taban fiyat talebini 3 lira 90 kuruş olarak açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün yaş çay taban fiyatını 13 kuruşluk destekleme ile birlikte 3 lira 40 kuruş olarak açıkladı.
Fotoğraf: Pixabay
Çayda önümüzdeki günlerde başlayacak hasat öncesi açıklanan taban fiyat üreticiyi mutlu etmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaş çay taban fiyatını 13 kuruşluk destekleme ile birlikte 3 lira 40 kuruş olarak açıklamıştı. Rize Ziraat Odası taban fiyat talebini 3 lira 90 kuruş olarak açıklamıştı. Çayda geçtiğimiz yıl taban fiyat destekleme ile beraber ise 3 lira 3 kuruş olarak uygulanmıştı.
Açıklanan fiyatı "Kabul edilemez" olarak değerlendiren Emek Partisi Fındıklı İlçe Örgütü, "Üretici örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, dernekler, birlikler, inisiyatifler ve özellikle üreticilerin en az 4.5 lira talebi vardı. Ancak bunun yerine destekleme ile birlikte 3 lira 4 0 kuruş fiyat açıklandı. Bu 2 milyona yakın vatandaşı hiçe saymaktır" ifadelerini kullandı. "Hangi ölçütler kullanarak bu miktar bulunmuştur" diye sorulan açıklamada, "Çay politikasından sorumlu kişi ve kurumlar bunu açıklamalılar" denildi.
Harcanan emek ve kâr dikkate alındığında çayda taban fiyatın 5 liranın altına düşmesinin üreticiyi zarara sokacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu fiyatı nasıl 3 lira 40 kuruşa indirdiniz? Bunun hesabını çay üreticisine vermelisiniz. Hemen hemen kampanyanın başlanacağı dönemde bu açıklamayı Cumhurbaşkanı’na açıklama yaptırmakla avantaj mı sağlanacak? Enflasyon hesabıyla en az maliyet 3.5 lira civarındadır."
HASATTA MUAMMALAR SÜRÜYOR
Salgın döneminde çay hasadının nasıl olacağı kaygısı ise sürüyor. 210 bin çay üreticisinin hükümetten talebini artırması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Çay üreticisi salgın nedeniyle kota ve kontenjanın kaldırılma talebi hakkında herhangi bir açıklama yapılmanıştır. Hırsızlığı teşvik eden seyyar alımlarla ilgili bir açıklama yoktur. Salgın nedeniyle acil yapılması gereken her alım yerinin ekibi ayrı olma talebi boşlukta duruyor. Taşıma, yükleme ve hijyen durumları nasıl çözümlenecek belirsiz" denildi.
CHP'Lİ SARIBAL DA ÇAY ALIM FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, çay alım fiyatına ilişkin "Açıklanan çay fiyatı, toplumla, üretenin alın teriyle, coğrafyasıyla gerçekten alay etmekte" dedi. Sarıbal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, fiyatın geçen yıldan yüzde 12,8 daha fazla olduğunu belirterek, iktidarın fiyatı buğdayda olduğu gibi çayda da ithalat lobilerini desteklemek üzerine kurduğunu söyledi.
"Açıklanan fiyat çayda ithalatı arttırmaya dönük bir fiyattır." diyen Sarıbal, çayda hüsran, mutsuzluk, kaos, üretim krizi ve sosyal krizin devam ettiğini kaydetti.
ÜRETİCİLER HASADA İZİNLE GELECEK
Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat için sayılı günler kaldı. Mayıs ayının ortalarında başlaması beklenen çay tarımında bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üreticinin de kente girişlerinin yasaklanması ile çay hasadı için işçi arayışı başlamıştı.
İZİN BAŞVURULARI E-DEVLETTEN YAPILACAK
Çay hasadı için üreticilere verilecek izne yönelik yol haritası ise şöyle: İçişleri Bakanlığı çay hasadı amacıyla bahçelerine gidecek müstahsiller için e-Devlet sisteminde özel bir izin talep bölümü açacak. 19 Mayıs gecesi sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinden sonra bu vatandaşlarımız gereken izni alarak çıkabilecek. Hasatla beraber yaş çay alımları başlayacak.
KARANTİNAYA ALINACAKLAR
İçişleri Bakanlığınca alınacak başvuruları olumlu sonuçlanan üreticiler, 19 Mayıs’tan sonra karantina uygulaması ile memleketlerine gelebilecek. Kent girişinde sağlık kontrolünden geçirilecek üreticiler, evlerinde 14 günlük karantinaya tabi tutulacak. (Rize/EVRENSEL)