12 Mayıs 2020 12:54

"Patronlar istedi, Gaziantep OSB'nin bitişiğindeki mahallede karantina son buldu"

Gaziantep OSB'de çalışan işçilerin yaşadığı Sam Mahallesi'nde ilan edilen karantina, birkaç saat sonra tek sokağa düşürüldü. Kararda OSB patronlarının talebinin etkili olduğu iddia edildi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) çalışan işçilerinin yoğun şekilde ikamet ettiği Sam Mahallesi'nde ilan edilen 14 günlük karantina, karardan birkaç saat sonra tek sokağa düşürüldü. İddilar, bu değişikliğin OSB patronlarının talebiyle yapıldığı yönünde.

Sam Mahallesi'nde yaşayan 1 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıkması üzerine ailesinden 5 kişiye daha test yapıldı. Ardından 6 bin kişinin yaşadığı mahalle, 14 gün süreyle karantina altına alındı. Mahalleside oturan bir işçinin aktardığına göre, kararın alınmasından birkaç saat sonra karantina uygulaması tek sokağa düşürüldü. Bunun sebebi ise bazı fabrikaların işçilerinin büyük çoğunluğunun bu mahalleden geliyor oluşu.

İŞÇİLER İŞBAŞI YAPTI

İddialar üzerine konuştuğumuz mahalleli bir işçi, 11 Mayıs Pazartesi günü saat 13.00 civarında mahallenin giriş çıkışlarının kapatıldığını ancak birkaç saat sonra uygulamanın bütün mahalleden tek sokağa indirildiğini söyledi.

Konuştuğumuz işçi, "OSB fabrikalarından Güler Çuval ve Has Çuval işçilerinin büyük kısmının Sam Mahallesi’nde oturması ve genel karantina uygulamasında bu fabrikaların üretiminin yavaşlayacağı, bunun önüne geçmek için patronların girişimi sonucunda karantina uygulamasının tek sokağa indirildiği" söylentisinin işçiler arasında dolaştığını belirtti.

İşçi, karantina kararının ardından Güler Çuval yönetiminin işçilere 12 saat çalışmaları teklifinde bulunduğunu, ancak reddedilince Sam Mahallesi'nde oturan işçilerin yeniden işbaşı yaptığını dile getirdi.

İşçi, “Şehitkamil İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, mahallede karantina kararı alıyor ancak sonrasında ne oluyorsa karantina uygulaması tek sokağa indiriliyor. Sam Mahallesi’nde oturan işçilerin çalıştığı fabrikaların patronlarının OSB Bölge Müdürlüğü üzerinden yaptığı girişimle bu kararın alındığı konuşuluyor işçiler arasında” dedi.

İletişim kurduğumuz diğer işçiler de Sam Mahallesi’nde oturan işçilerin işbaşı yaptığını doğruladı.

“İŞLER AKSAMASIN DİYE”

Sam Mahallesi’nde oturan işçilerle aynı işyerinde çalışan bir işçi de öğle saatlerinde işe giderken mahallenin giriş çıkışlarının kapalı olduğunu gördüklerini, normalde bu mahallede oturan 3 işçiyle aynı serviste yolculuk ettiklerini ancak o gün servise mahalleden kimsenin binmediğini söyledi.

Sonrasında mahallenin karantina altına alındığını öğrendiklerini dile getiren işçi, “Fabrikada işbaşı yaptıktan 1 saat sonra bir baktık ki Sam Mahallesi’nde oturan işçiler işe geldi. Öğrendik ki karantinayı 1 sokağa düşürmüşler. İş çıkışı serviste arkadaşların arasında geçen konuşmaya göre Sam’da oturan işçilerin çok olduğu Has Çuval ve Güler Çuval fabrikalarının patronları işler aksamasına diye Sanayi Odası ile,  Valilik ile, OSB Müdürlüğü ile  görüşmüş ve uygulamanın tek sokağa düşürülmesi kararı aldırmış. İşçiler arasında dönen söylenti bu” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da yurt dışından gelenlere yönelik karantinada esneme

SONRAKİ HABER

Dersim'de iki kuruma AKP'li adaylar atandı: "Kadrolaşma artık çekinmeden yapılıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa