12 Mayıs 2020 13:16

Dersim'de iki kuruma AKP'li adaylar atandı: "Kadrolaşma artık çekinmeden yapılıyor"

Dersim’de Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Kızılay Şube Başkanlığına 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den aday olan iki isim atandı. Atamalar tepki çekti.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim’de Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne ve Kızılay Şube Başkanlığına kentte 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den belediye başkan adayı olan ve seçilemeyen isimler atandı. Evrensel’e konuşan siyasi partiler, kadrolaşmanın artık hiç çekinmeden yapıldığını söyledi.

Dersim’de 11 Mart tarihinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne Songül Acar atandı. Atama valilik oluruyla yapıldı. Songül Acar, Hozat Kaymakamlığında yazı işleri müdürü olarak görev yaparken, geçtiğimiz yıl istifa edip 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den belediye başkan adayı oldu. Acar, seçilemedi ancak seçimden kısa süre sonra yine valilik oluruyla Tunceli Valiliği sosyal etüt ve proje müdür vekili olarak görevlendirildi. Acar, mart ayında da Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne müdür olarak atandı.

‘ESKİ BAŞKAN, AKP GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI’

Nisan ayının ilk haftasında Kızılay şube başkanlığına da AKP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Dersim Merkez Belediye Başkan Adayı Gökhan Arasan atandı. Daha önce, AKP Gençlik Kolları il başkanlığı da yapmış Fatih Şabak’ın şube başkanlığından istifa etmesinin ardından göreve Arasan getirildi. Şabak’ın istifasına dair Tunceli Emek gazetesinde çıkan haberde “Fatih Şabak, basına açıklama yapacağını belirterek davet ettikten kısa süre sonra bu kararından vazgeçtiğini bildirdi.” ifadeleri yer aldı. Şabak ardından Twitter’dan 3 Nisan tarihinde “2018 yılı aralık ayı itibariyle hakkı ve hakkaniyeti gözeterek, şeffaf ve açık tüm stok ve depolarını halkımızın hizmetine sunmuş olarak yönettiğimiz Türk Kızılay Tunceli şube başkanlığı görevimizden dün itibariyle ayrılmış bulunmaktayız.Süreçle ile alakalı detayları önümüzde ki günlerde yapacağımız basın açıklaması ile açıklayacağız, kamuoyu ve hemşerilerimizin bilgisine.”  paylaşımlarında bulundu.

Atamalara ilişkin görüştüğümüz Emek Partisi (EMEP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il başkanları tepki gösterdi.

LİYAKATİN BİR KENARA BIRAKILDIĞI ORTADA

Duruma ilişkin gazetemize konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, AKP öncesi dönemde de en çok tartışılan konulardan biri olan siyasi iktidarın kadrolaşması probleminin AKP ile birlikte doruk noktaya ulaştığını söyledi. Tekin, kadrolaşma meselesi için “Belki eskiden daha gizli ve göze çarpmayacak şekilde yapılırken bugün, 18 yıldır iktidar olan AKP bunu daha açık, hiç çekinmeden rahat bir şekilde yapıyor diyebiliriz” diye konuştu.  Eğitim, sağlık, yerel yönetimler ve yargıda kadrolaşmanın yanı sıra İŞKUR başvurularında bile aranılan kriterin,  AKP’ye üye olmaya indirgendiğini aktaran Tekin şöyle devam etti: “Özellikle son zamanlarda darbe girişimini de fırsat bilerek, adil olunması gereken yargı kurumlarındaki kadrolaşma korkunç boyutlara ulaşmış durumda. Bundan ayrı olarak, hiç değilse geçici olarak kendine iş bulmak için başvuru yapan yoksulların AKP’ye üye olup olmadıkları sorusu ilk karşılaştıkları soru oluyor. Bu gibi durumlar Dersim’de de yaşanmakta. AKP ile içli dışlıysan, onların dediklerini yaparsan, hangi kurumda olursan ol ataman yapılır, istediğin mevkide görev alma imkanın artar fikri, algısı yaratılmış.”

Bu atamalara ilişkin “Göreve uygunluğun, liyakatin bir kenara bırakıldığı ortada” değerlendirmesinde bulunan Tekin “Geçen yerel seçimlerde AKP den aday olanlar önemli yerlerde görevlendiriliyor ya da tayini çıkarılıyor. Parti olarak, artık bu duruma son verilmesi gerektiğini ve eğer bir kuruma veya işe alınacak ya da tayin edilecek kişiler olacaksa liyakate göre yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘NEDEN BAŞARILI OLUNAMADIĞINI GÖSTERİYOR’

HDP İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil de uzun süredir AKP’nin yürüttüğü politikanın bu şekilde işletildiğini belirterek, “Kurumları kendi kadrolarıyla doldurmaya çalışıyorlar. Liyakate önem vermeyen sadece yandaşlık üzerinden hizmet yapan bir AKP var. Son zamanlarda yapılan atamalar da buna işaret ediyor. Kızılay gibi üzerine çokça önem atfedilmiş ve afetlerde ilk öne çıkan bu kurumun başına gelecek birini bu işin ehli olması gerekiyor. En azından biraz sağlık işlerinden anlayan, sağlık organizasyonundan anlayan birinin olması gerekiyordu. Ancak bu atama da gösteriyor ki kurumların başına getirilmenin koşulu AKP’nin üyesi, çalışanı, olmaya indirgeniyor. Bu şekilde ödüllendirilme yapılıyor. Keza, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü; devletin sosyal devlet anlayışını bir şekilde icra eden bir kurumdur. Bu kurumu da yandaşlık üzerinden çalıştırmanın ne kadar doğru olduğunu halkın vicdanına bırakıyorum” dedi. Bu durumların yeni olmadığını ve daha önceden de yapılmış atamalarda da aynı usulün işletildiğini aktaran Yeşil, “Bu atamalar bir kez daha gösteriyor işte devletin neden salgınlarda, afetlerde başarılı olamadığını. Liyakat olmayınca karşılaşılan sorunlar karşısında işin yürümediğinin nedeni de bir kez daha açığa çıkmış bulunuyor. Elbette bu tür atamalara asla onay vermeyeceğimizi belirtmek istiyoruz tekrar. Böyle durumlarda liyakate önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz tekrardan.” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

"Patronlar istedi, Gaziantep OSB'nin bitişiğindeki mahallede karantina son buldu"

SONRAKİ HABER

DSÖ: ABD ve Brezilya koronavirüs uyarılını dikkate almadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa