13 Mayıs 2020 03:00

“MEB” bizimle dalga mı geçiyor?

Sıkılıyoruz, depresyona giriyoruz. Biliyoruz her yaştan insan bu durumu yaşıyor fakat sınava hazırlanan öğrenciler olarak bizim bu süreçte bir de sınav kaygımız var.

Kaynak: pixabay

Paylaş

Fen Lisesi öğrencisi

Kayseri

Hepimizin bildiği gibi 20 yaş altı olan liseliler olarak yaklaşık beş haftadır evdeyiz. Sokağa çıkma yasağı durumdan en çok üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler etkileniyor. Covid-19 sebebiyle okullar kapandı ve eğitim online olarak yapılmaya çalışılıyor, canlı dersler devam ediyor fakat yapılan dersler için de yeterli zaman yok. Bir dersi haftada yalnızca bir gün ve bir saat işlemek özellikle 12. sınıf öğrencileri için yeterli olmuyor. Sıkılıyoruz, depresyona giriyoruz. Biliyoruz her yaştan insan bu durumu yaşıyor fakat sınava hazırlanan öğrenciler olarak bizim bu süreçte bir de sınav kaygımız var. Elbette önceden de vardı bu kaygı fakat kontrol edilebilir seviyedeydi. İçinde bulunduğumuz durumun karmaşası ve stresi yetmezmiş gibi bir de temmuzda yapılacak olan sınav tarihi haziran ayına çekildi.

TEK UMUDUMUZ DAHA İYİ BİR GELECEK

Sanki Milli Eğitim Bakanlığı bizimle dalga geçer gibi yaklaşık 2 ayda 3 defa sınav tarihi değişmiş oldu. Bu durumdan kaynaklı olarak da sanki ödül verir gibi birkaç saat sonra; TYT sınavı 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı, baraj 170 puan oldu. Twitter'da bir milyonu aşkın “ykstarihimedokunma” hashtaginin ses uyandırmasını beklerken bunun göz ardı edilmesi bize büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Çoğu öğrenci sınava çalışmayı bıraktı, bazılarımız ise kendini toparlayıp daha çok çalışmaya başladı. Bu durum kişiliklerimizle de bağlantılı. Kolay etkilenmeyen kişiler bu sınava bir adım önde başladı. Peki ya durumun etkisinde kalanlar? Hiçbir zaman tam olmayan eğitim sisteminde belki kolay belki zor şartlar altında tekrar tekrar hazırlanmaya çalışacaklar. Belki de bu amaçlarından vazgeçecekler. Her şey bir yana bu süreçte çektikleri zorlukları yalnız kendileri bilip, üniversiteyi bitirdikten sonra belki de işsiz kalacaklar. Kaygılar ve zorluklar her geçen gün artıyor. Tek umudumuz daha iyi bir gelecek.

İmam hatip Lisesi Öğrencisi: 12 yıl boyunca yeterli bir eğitim göremedik, okulda aldığımız eğitim yalnız başına sınavı kazanmaya yetmiyordu. Bir de salgın koşullarında sınav tarihlerimiz 3 defa değiştirilmiş oldu. Sokağa çıkma yasağından dolayı eve sıkışmış bir vaziyette sınava hazırlanıyoruz. Yapılacak üniversite sınavının sonuçları sağlıklı olmayacaktır. Olan bizim yıllarca verdiğimiz emeğe olacak.

Kayseri Anadolu Lisesi Öğrencisi: Sınava hazırlanan öğrenciler olarak tüm planlamamızı ertelenen tarihe göre ayarlamıştık. Çünkü tekrar erken tarihe çekileceği aklımızın ucuna bile gelmiyordu. Böylelikle planlarımız alt üst oldu. Turizm sekteye uğramasın diye sınavın erken tarihe alındığı söylentileri dolaşıyor. Bence bu söylentilerin haklı tarafları da var. Ekonomideki sıkıntıları azaltmak için turizm gelirleri önemli. Ama görmüş olduk ki para biz öğrencilerin geleceğinden daha önemliymiş.

Meslek Lisesi Mezunu Sınav Öğrencisi: Zaten sıkıntılı olan sınav sisteminin üzerine, kısa bir zamanda 3 defa sınav tarihi değiştirilesi bizlerin geleceği ile oynamaktan başka bir şey değildir. Meslek lisesi mezunu bir genç olarak, lise hayatımda hiç görmediğim konuların olacağı bir sınava hazırlanırken, hem sınav ile ilgili planlamalarım değişti hem de yasaktan ötürü evde kalmamdan dolayı ciddi anlamda bunalım yaşıyorum.

 

ÖNCEKİ HABER

İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden öğretmenlere 'tehditkar' dil

SONRAKİ HABER

Covid-19, karantina, sınav, stres

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa