Covid-19, karantina, sınav, stres
Ailesinde ya da yakın çevresinde hastalığa yakalanmış arkadaşlarımız var, onlar hiç düşünülmüyor.
Görsel: Pixabay
Ege Umut KINIK
Malatya
Karantina günlerinde psikolojik olarak zaten sıkıntılıyken aynı zamanda geleceğimizi belirleyecek olan sınava hazırlanıyoruz. Şimdiyse sınav tarihinin erkene alındığını öğrendik. Sınava hazırlanan öğrenciler olarak hepimiz afalladık. Hemen birbirimizi aradık, “Ne yapmalı?” diye birbirimizle konuştuk. İşte o konuşmalardan bazı kesitler.
İlk olarak konuştuğum aynı dershanede olduğum Eray, “Gençlerin geleceğini belirleyen bir sınavın ileri bir tarih verilerek ertelenmesi gençlerde bir rahatlama ve psikolojik bir toparlanma evresine yöneltmişti ancak tekrar öne alınması psikolojik anlamda çöküşe sebep oldu” dedi. Sınav tarihinin erkene alınmasının YÖK’ün kararı olmadığını söyleyen Eray, “Kararı hükümet verdiği için geri dönüşü siyasi bir kriz olurdu. Bundan dolayı geri adım atılmadı bence ve sınav süresi uzatılarak şartlar iyileştirilmeye çalışıldı” dedi.
ÖĞRENCİLERİN DÜŞÜNCELERİNİ, DUYGULARINI YOK SAYIYORLAR
Bir diğer arkadaşım Deniz, “Bu kararın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü herkes ders planlarını temmuz ayına göre ayarlamıştı. Öğrencilerin düşüncelerini, duygularını yok sayıyorlar” dedi. Kendisini umutsuz hissettiğini söyleyen Deniz, “Kendimi eski sınav tarihine göre ayarladığım için ders çalışma isteğim ve motivasyonum kayboldu, sınavı kazanacağıma dair umudum azaldı. Tek başıma tepki verip üzülmemin bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyorum, bu yüzden eski düzenime dönüp daha çok çalışmalıyım” diye ekledi.
Helin ise, “Zor bir süreçten geçildiği bu dönemde öğrencilere kolaylık sağlanması gerekirken daha da zora çekildiğini düşünüyorum. Keşke ileri bir tarih verilip bu tarihten dönülmeseydi zaman olarak öğrenciyi daraltan bir karar oldu” dedi. Gösterilen tepkilere daha özverili yaklaşılabileceğini düşünen Helin, “Bu süreçte bir tek eğitim düşünülmemeli; ticari olarak da etkilendiğimiz zor bir dönem ama tabii ki eğitim her şeyin üstünde olmalıdır. Eğitime önem verilmezse hiçbir şeyde gelişemeyiz” diye ekledi. “Zamanın daralmasıyla beraber panikle hem konu bitirip hem tekrar yapmaya hem de deneme çözmeye çalışıyorum. Böyle olunca da verimli ilerleyemiyorum. Tepkilerimizi sosyal medya üzerinden yeterince gösterdik; bu süreçte ulaşabileceğimiz tek yerin sosyal medya olduğunu düşünüyorum. Verilen kararların değişmediğini gördük” dedi.
SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER, BİRLEŞİN!
Bu salgın süreci bizi yeteri kadar her anlamda mağdur etmişken şimdi de sınav konusunda mağdur ediliyoruz. Bu süreçte gençlerin psikolojik durumu hiç düşünülmüyor. Karantina psikolojisi yeterince bizi yoruyor. Ailesinde ya da yakın çevresinde hastalığa yakalanmış arkadaşlarımız var, onlar hiç düşünülmüyor. Bir de üstüne sınav tarihinin erkene alınmasının stresi… Stresimiz 10 kat artıyor. Bu süreçten sonra psikolojik anlamda sağlam çıkabilmemiz çok zor. Öğrencilerin bu durumu göz önüne alınmalı, talepleri değerlendirilmelidir. Bunlar gerçekleştirilemeyecek talepler değildir ancak duymazlıktan geliniyor. Sınava hazırlanan bütün öğrenciler olarak birleşmeli ve taleplerimizi duyurabilmek adına hep birlikte haykırmalıyız!