Siyaset Bilimci G. Gürkan Öztan: MHP ittifaktan daha fazlasını istemeye devam edecek
Siyaset Bilimci Güven Gürkan Öztan: MHP ittifak içinde daha fazlasını istemeye devam edecek, AKP’nin iç işlerine daha çok müdahil olacak ve bu AKP’de yeni rahatsızlıklar yaratacaktır.
Fotoğraf: DHA
İktidarın baskısı karşısında CHP’nin ve genel olarak muhalefet blokunun “kendini korumacı” bir siyasete mahkum ettiğini anlatan Siyaset Bilimci Güven Gürkan Öztan, “Halbuki iktidarın ekonomik tercihlerinin sınıfsal sonuçları ortadayken daha yüksek sesle ve daha cesaretli bir biçimde emekçilerin haklarının savunulması gerekiyor” dedi. Öztan, Devlet Bahçeli ve Semih Yalçın’ın mesajlarını da “MHP’nin ittifak içinde daha fazlasını istemeye devam edeceği, AKP’nin iç işlerine daha çok müdahil olacağı ve bunun AKP’de yeni rahatsızlıklar yaratacağı çok açık” şeklinde değerlendirdi.
Koronavirüs salgınıyla mücadele sürerken, geçtiğimiz hafta darbe söylentileri, erken seçim tartışmaları ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in memleket masası kurulması önerileri ile geçti. Konuyla ilgili Siyaset Bilimci Güven Gürkan Öztan gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
MHP Genel Başkan Semih Yalçın’ın Devlet Bahçeli’nin 9 yıl önce sarf ettiği tek başına iktidar isteyen sözlerini hatırlatmasıyla ilgili Öztan, “Acaba iktidar bloku parçalanıyor mu, yaşananlar erken seçim öncesi restleşme mi sorularını beraberinde getirdi. Ancak önce Yalçın sonra Bahçeli “Cumhur İttifakına” bağlılıklarını açıkladı, 2023’ü işaret ederek erken seçim tartışmalarına nokta koymaya çalıştı” ifadelerini kullandı. Siyasi tablo AKP-MHP güç birliğinin, toplumda sayısal bir üstünlüğe karşılık gelmediğini net bir biçimde ortaya koyduğuna vurgu yapan Öztan şu değerlendirmede bulundu: “Erdoğan da Bahçeli de bu gerçeğin farkında. Bununla birlikte mesele sadece nicelikten ibaret değil. 2015 kasım seçimlerinden bu yana geçen 5 yıllık zaman zarfında MHP, mutlak anlamda AKP’ye değilse bile Erdoğan’a büyük ölçüde angaje oldu. Kendi siyasi projelerini Erdoğan üzerinden hayata geçirmenin konforlu ve az maliyetli bir yol olduğunu keşfetti. MHP’nin tek adam rejiminin kurulmasına verdiği destek, iktidar blokundaki yerini sağlamlaştırmasını ve Bahçeli’nin kendini garantiye almasını temin etti. Ancak MHP, AKP’nin tökezlemesi durumunda ondan oy devşirme planlarından hiç vazgeçmedi. Bu nedenle de desteğini “siyasi meseleler” ile sınırlı tuttu ve seçmene ben “devletin bekası” ile ilgili konulara dair sorumluluğumu yerine getiriyorum, ötesine karışmıyorum mesajı verdi.”
AKP İÇİNE "BİZİ HAFİFE ALMAYIN" MESAJI
Öztan’ın, Yalçın’ın tweetleri sonrasında Bahçeli’nin sosyal medyadan yaptığı açıklamalarla ilgili de değerlendirmesi şöyle oldu: “MHP’nin bu 'steril' pozisyonu, değişmek zorunda kaldığını gösteriyor. Bahçeli aleni bir biçimde damada arka çıkarak iktidarın ekonomi politikalarından da MHP’yi mesul kılıyor. Ekonomik krizin, artan yoksulluğun ve açlığın bedeli artık MHP’nin de omuzlarında. Bugünden sonra halkın karşısına çıkıp 'Ama biz demiştik' propagandası yapması olası değil. Nitekim MHP’nin işçi ve esnaf tabanında parti yönetimine dair şikayetlerde gözle görülür bir artış var. Bahçeli’nin Erdoğan’a olan desteği bu boyuta çıkarması ama arada Yalçın’ın 'hatırlatmalarında' gördüğümüz çıkışlara devam edilmesi, AKP içinde MHP’nin her dediğinin yapılmasını istemeyenlere 'Bizi hafife almayın' mesajı olarak okunabilir. Bunun ötesinde MHP’nin ittifak içinde daha fazlasını istemeye devam edeceği, AKP’nin iç işlerine daha çok müdahil olacağı ve bunun AKP’de yeni rahatsızlıklar yaratacağı çok açık.”
MUHALEFETTEN ERKEN SEÇİME DAİR GÜÇLÜ BİR BASKI YOK
Muhalefetten erken seçime dair güçlü bir baskı olmadığını anlatan Öztan, “Erken seçim şimdilik MHP’nin de talebi olmayacak gibi görünüyor. Bahçeli ve temsil ettiği güçler, Erdoğan’ın onlara açtığı alandan memnun ve kaybetme olasılığının mevcut olduğu bir seçim macerasına girmeyi tercih etmeyebilirler. Bununla birlikte AKP’nin küçüldüğü ama Saray’ın yetkilerinin arttığı yeni adımları desteklerler. Meslek odalarının seçim sistemini değiştirme hamlelerini ya da yerel yönetimlerin kıskaca alınmasını bu çerçevede değerlendirmek mümkün” ifadelerini kullandı.
İktidarın baskısının şu anda neredeyse tamamen CHP’li vekiller ve yöneticiler üzerine kaymış durumda olduğunu söyleyen Öztan şunları söyledi: “İktidar kaynaklarından üretilen darbe söylentileri de yandaş kanallardaki karalama kampanyaları da CHP’yi yalnızlaştırma stratejisinin bir parçası olarak işlev görüyor. Şimdilik bu hedeflerine ulaşmış değiller. Ancak bu baskı CHP’yi ve genel olarak muhalefet blokunu 'kendini korumacı' bir siyasete mahkum ediyor. Halbuki iktidarın ekonomik tercihlerinin sınıfsal sonuçları ortadayken daha yüksek sesle ve daha cesaretli bir biçimde emekçilerin haklarının savunulması gerekiyor. Bu dönemde hedef tahtasına oturtulan meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini ve yerel yönetimleri buluşturan ve güç birliği yapmalarına imkan tanıyan platformlar oluşturmak elzem. Ayrıca pandemi sürecinde ortaya çıkan dayanışma tecrübelerinin kalıcılaştırılması ve tabandaki demokratik buluşmaları kuvvetlendirecek bir yöne kanalize edilmesi iktidarın kriz fırsatçılığını durdurmak için hayati bir önem taşıyor.”
ERDOĞAN, İYİ PARTİYİ CHP İTTİFAKINDAN KOPARMAK İSTİYOR
Erdoğan’ın, İYİ Partiyi CHP ile ittifaktan koparmak istediğini dile getiren Güven Gürkan Öztan bu görüşü şu ifadelerle açıkladı: “MHP bir yandan da Erdoğan’a benim dışımda ya da benim yanıma bir başka ortak arama demeyi sürdürüyor. Oylarında kıpırdama olan İYİ Partiye HDP üzerinden saldırıların artarak devam etmesi bundan. İYİ Parti ise bu saldırılara Saray’ın “milli mutabakat” kozunu kendi siyasetine uyarlayarak cevap vermeyi deniyor. Tıpkı iktidar blokunun “Yenikapı ruhu” ve benzerlerinde yaptığı HDP’yi dışlayarak memleket masası kurma teklifinin arka planında böylesi bir öneri çağırana değil çağrıya uymayana bir maliyet yaratır düşüncesi var. Bu hamleleri acaba İYİ Parti ittifak konusunda MHP’nin yerine mi oynuyor sorusunu akla getirdiğini tahmin ediyorum. Ancak İYİ Parti tabanının refleksleri itibariyle AKP’nin yanında saf tutması hiç kolay değil.” (İstanbul/EVRENSEL)