Online Tüfob Kongresi’nde buluşalım
Böylesi bir dönemde daha açık görüyoruz ki bir kavrayış veya bir düşünme biçimi olarak felsefe yaşamımızın her anını şekillendiren pratik bir gerçek halini çok hızlı bir biçimde alıyor.
Fotoğraf:pixabay
Umut Düzgün BULUT
İstanbul Üniversitesi
Salgın süresince tüm üniversitelerde online eğitime geçildiğinden ve birbirimizle olan iletişimimiz yalnızca sanal ortamda sürebildiğinden biz TÜFÖB olarak bunu avantaja çevirmek istedik. Bir online kongre üzerinden tartışma olanağı yaratma çabasına girişmenin heyecanı içindeyiz. Online kongre çağrımızı yaparken böylesi bir dönemde felsefe tartışmalarını devam ettirebilecek olmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsan toplumsal bir varlıktır ve çevresiyle girdiği ilişkilerle birlikte var olur. Oysa bu yeni yaşam düzenimiz hepimizin günlük hayatında büyük değişikliklere sebep olduğu gibi büyük ölçüde bizi ilgi alanlarımızdan ve tartışmalarımızdan da uzaklaştırdı. Tartışmalarımızı ve yan yana gelişlerimizi sanal ortamlarda olsa bile devam ettirmenin ve üretimlerimizi sürdürmenin özellikle böylesi bir dönemde ihtiyacımız olan bir şey olduğunu düşünüyoruz. Yalnızca online derslerde belirli bir çerçevede ve oldukça sınırlı bir eğitimle felsefe tartışmalarını sürdürebilmenin olanaksız olduğunu görüyoruz. Biz öncesinde olduğu gibi bugün de Türkiye felsefe öğrencilerinin tartışma yürütebileceği alanları, olanakları sürdürmek istiyoruz. Çünkü böylesi bir dönemde daha açık görüyoruz ki bir kavrayış veya bir düşünme biçimi olarak felsefe yaşamımızın her anını şekillendiren pratik bir gerçek halini çok hızlı bir biçimde alıyor. Bir pandeminin toplumsal yaşamda yarattığı etkilerin büyük bir kısmı aslında pandeminin veya bir virüsün etkileri değil pandemiyle mücadele ederken atılan adımların ve süreci yönetirken temel alınan çıkarların etkileridir ve bu yüzden bugün felsefe tartışmalarının daha kısık sesle değil daha yüksek bir sesle sürdürülmesi gerekiyor. Kongrelerimizde amaçladığımız bu tartışma alanını şimdi sanal ortamda deneyimleyeceğiz fakat bu süreyi yalnızca bir kongreyle de geçirmek istemiyoruz. Üniversitelerdeki arkadaşlarımızla birlikte TÜFÖB’ün sosyal medya hesaplarını bu süreçte aktif bir şekilde kullanmak, canlı yayınlar ve içerikler düzenlemek istiyoruz bunun için de Genç Hayat bizim çağrımızın bir aracı olsun, bu yazıyı okuyan ve felsefe tartışmalarına dâhil olmak veya içerik üretmek isteyenlerle de ortak işler planlamak istiyoruz.
BİLGİ
Online kongre için özet metinlerin 20 mayısa dek gönderilmesi gerekiyor ve metinlerin en az 600 kelime olması gerekiyor. Özet metinler için e-posta adresimiz: ekongretufob@gmail.com. Online konferans düzenleyebilme imkânı sağlayan bir platform üzerinden tartışmaları yayınlayacağımız kongrede aynı zamanda sosyal medya hesaplarımızdan da eş zamanlı olarak sunumları yayınlamayı planlıyoruz