13 Mayıs 2020 10:58
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mayıs 2020 13:37

Soma Katliamı anmaları: İş cinayetlerinin yaşanmaması için mücadele edeceğiz

Soma Katliamında hayatını kaybeden işçiler için çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklerde iş cinayetlerine karşı mücadele çağrıları yapıldı.

Fotoğraf: Bursa Barosu

Paylaş

Soma Katliamı'nda hayatını kaybeden 301 madenci için sendikalar, siyasi partiler, meslek örgütleri yurdun çeşitli şehirlerinde anma etkinlikleri gerçekleştirdi. Soma'da katliama neden olan koşulların hala sürdüğüne dikkat çekilen anmalarda iş cinayetlerine karşı mücadele çağrıları yapıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Soma Katliamının 6’ıncı yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. AKP hükümetinin bugün de işçilere karşı tutumunda değişiklik olmadığı belirtilen açıklamada, "13 Mayıs 2014 günü Soma’da 301 maden işçisi üretim zorlaması nedeniyle iş cinayetinde katledildi. Ama patronların kâr hırsı ve AKP Hükümetinin tıpkı bugünkü pandemi koşullarında 'üretim sürsün ne olursa olsun' anlayışı gibi o gün de 'kömür çıksın da ne olursa olsun anlayışı' yüzünden işçiler madenlere endişe içinde giriyordu. Halka, işçilere, emekçilere bu acıları yaşatan, Soma’da kurulmuş olan siyaset-rant-yerel yönetim üçgeniydi" ifadelerine yer verildi.

“SOMA KATLİAMI HUKUK KATLİAMI İLE SÜRDÜ”

4 yıl süren yargılama sonında maden patronu ve katliamın sorumlularının her bir ölen işçi için sadece 6 gün hapiste kaldığı hatırlatılan açıklamada, "Soma katliamı bir hukuk katliamına dönüştü. Katliamın kamu ayağının sorumluları, madeni denetlemekle sorumlu Bakanlık bürokratları hiç yargılanmadı" denildi.

Salgın döneminde de patronların üretimi durdurmayıp işçileri zorla çalıştırdığına dikkat çekilen açıklamada, işçi sağlığının esas alındığı bir üretimin işçilerin örgütlenmesi ile sağlanabileceği ifade edildi ve şu talepler sıralandı:

  • Patronların ekonomik kaybı gerekçe göstererek işçileri işten çıkarmaları, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin kullandırması yasaklansın.
  • Çalışma saatleri ücretler ve haklarda bir kayıp olmaksızın en çok günlük 6 saat olacak biçimde sınırlandırılsın. Çalışma süresinin kısaltıldığı işyerlerinde patronların, bu süreleri işçilerin izinlerinden düştüğü hukuksuz uygulamalarına son verilsin.
  • Kişisel hijyen ve korunma malzemeleri işçilere ve halka ücretsiz olarak dağıtılsın. İşçilerin sağlık taramaları yoğunlaştırılsın ve işyerlerinin çalışma organizasyonu salgında hijyen kuralına göre düzenlensin.
  • Sağlık ücretsiz ve herkesçe erişilebilir hale getirilsin. Testler ve muayeneler kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretsiz olarak yapılsın.

KARŞIYAKA VE BAYRAKLI İZSU EMEKÇİLERİ SOMA’YI UNUTMADI

DİSK /Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ve Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube örgütlü oldukları İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka ve Baraklı İZSU biriminde Soma Katliamının 6.yılında anma düzenlendi. Emekçiler Soma’da yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşunda bulundu.

İş yerinde yapılan anmada konuşan Genel-İş 2 No’lu Şube adına konuşan Taner Tan, “Bundan 6 yıl önce Soma’da madenciler yerin binlerce kilometre altına bir lokma ekmek için girdiler, sermayenin kar hırsı yüzünden kuralsız çalışmaya zorlandılar ve 12 saat çalıştırıldılar. Bağlı bulundukları sendika buna sesiz kaldı, hükümet gözünü kapattı, kulağın tıkadı. Ölüm göz göre göre geldi ve bizler biliyoruz ki önlemler hala alınmadı ve alınmayacak. Patronlar ve hükümet el ele vermiş insan sağlığı ve yaşamın hiçe sayıyor. Soma’da 6 yıl önce yaşanan iş kazası değil, cinayetti. İşçiler, emekçiler olarak bu düzene karşı birleşelim” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


"KATLİAM HATA DEĞİL, BİR TERCİHİN SONUCUDUR"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO) ve Ankara Tabip Odası (ATO), Soma katliamının 6’ncı yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. ATO binasında gerçekleşen toplantıya, emek ve meslek örgütlerinin temsilcierl katıldı. Açıklamada, "Soma'yı Unutmadık, Unutmayacağız" pankartı açıldı.

Toplantıda konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün “Türkiye de her yıl 7 tane daha Soma Katliamı yaşanıyor. İş cinayetlerinin esas nedeni çarklar dönsün, işçiler ölürse ölsün şeklindeki kar hırsı, savsaklanan denetim, özelleştirmeler, üretim zorlaması ve taşeronlaştırmanın teşvik edilmesidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanını sermayeye, piyasaya terk etmek, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almamak hata değil, bilerek, isteyerek yapılan bir tercihtir” dedi.

BURSA’DA MESLEK ODALARI VE SENDİKALARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Bursa Barosu ve Bursa Akademik Odalar Birliği üyesi meslek odalarının başkan ve yöneticileri de uzun bir aradan sonra bir araya gelerek katliamda hayatını kaybeden madencileri andı. Basın açıklaması, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’ndeki Demokrasi Meydanı’nda düzenlendi.

Koronavirüs salgını nedeniyle maskeli bir şekilde sosyal mesafe kuralına uyularak gerçekleştirilen açık hava toplantısında TMMOB tarafından hazırlanan basın açıklaması okundu:

“Aradan geçen 6 yılda, faciada kaybettiğimiz 301 madencinin acısı üzerine, yaşanan adalet faciasının yarattığı haksızlık duygusu eklenmiştir. Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, yargı ne karar verirse versin, bizler, 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ülke ve insani koşullarda çalışabileceğimiz iş koşulları için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

KESK ANTALYA ŞUBELER PLATFORMU: KATLİAM CEZASIZ KALDI

Soma Katliamı'nın 6'ncı yılı dolayısıyla, KESK Antalya Şubeler Platformu da yazılı açıklama yaptı. "Bu katliamın her yönü ile incelenip tekrar yaşanmaması için kararlar alınması ve uygulanması gerekiyor” denilen açıklamada, “Emekçilerin artık iş cinayetleri, meslek hastalıkları nedeniyle yaşamlarını yitirmelerini istemiyoruz. 301 maden emekçisi, hayattan kapatıldılar, tüm hayallerini kefenin içine koyup toprağa girdiler, isimleriyle değil, sayılarıyla anılan canları, unutmayacağız, unutturmayacağız. Emekçilerin hayatlarını hiçe sayıp, sömürüp para kazananlar suçlarının karşılığı cezaları almadılar. Bu kararlar toplum vicdanını yaralayan ve adalet duygusunu zedeleyen kararlardır. Bu kararlar iş cinayetleri devam etsin anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi.


SAMSUN’DA SOMA ANMASI: TAM 6 YIL OLDU SOMA HÂLÂ KANIYOR

Samsun Demokrasi Güçleri Soma katliamının 6. yıldönümünde bir basın açıklaması yaparak katliamda hayatını kaybedenleri andı. Emekten yana parti ve örgütlerin oluşturduğu Samsun Demokrasi Güçleri tarafından koronavirüs tedbirleri gereğince sembolik olarak yapılan basın açıklamasını Emek Partisi İl Başkanı Sait Kocaman okudu

Soma’da 301 madencinin kâr hırsıyla katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçtiğini ifade eden Kocaman; “Katliamın suç ortağı siyasi yetkililer o sömürü cehennemine “Aslında örnek bir maden işletmesi idi diyeli, “Bu tür olaylar bu işin fıtratında işçinin kaderinde var” diyeli, işçileri tekmeleyeli tam 6 yıl oldu” dedi.

Maden patronunun, 5 yıl süren dava sonucunda sadece, kusurlu davranıştan ceza alarak, cezasız kaldığının altını çizen Kocaman, “Katliamın Sorumlusu olan diğer yetkililer ve siyasetçiler de aynı şekilde kaldıkları yerden emek ve işçi düşmanlığına devam ediyorlar. Katliamdan sonra tepkiler ve talepler üzerine göstermelik iki yüzlü bazı söylemlerin ve düzenlemelerin dışında ciddi hiçbir önlem alınmadan madenler daha ağır koşullarda işletilmeye devam ediyor. İşçilerin hak gaspları, ağır çalışma koşulları, iş cinayetleri hala devam etmektedir.  Bu karanlık zihniyet, o günden bugüne haksızlıklara karşı çıkan, haklarını arayan, adalet ve insanca yaşam isteyen emekçileri tekmelemeye devam ediyor” dedi.

Soma’da 301 maden işçisini katleden sömürü düzeninin, pandemi koşullarında daha insafsız bir şekilde devam ettiğini söyleyen Kocaman şunları söyledi: “Pandemi süreci başladığından beri, büyük patronlar, devlet kasasından kendilerine sunulan milyarcıklarla güvenli yuvalarında gülümseyerek keyif çatarken, işçiler gerekli tedbirler bile yeterince alınmadan işleri ve ekmekleriyle tehdit edilerek yaşamaları için ölümcül koşullarda yüksek risk altında çalışmaya, hastalanmaya, ölmeye zorlandılar. Toplumun diğer kesimleri Pandemi tedbirleri kapsamında evlere kapatılırken, birçok sektörde işçiler emekçiler, patronların kârları erimesin diye, bile bile tehlikeye atıldılar, virüs kapanlar, hastalananlar, ölenler olmasına rağmen, hiçbir şey olmamış gibi çalıştırılmaya devam ediliyor.”

Yeni Somalar yaşanmaması için, Soma düzeninin son bulması için insanca kardeşçe yaşayabileceğimiz eşit, adil ve demokratik bir ülke için, başta işçi sınıfı olmak üzere bütün ezilen yoksul halk kesimlerinin   emek ve demokrasi mücadelesinde birleşmeleri zorunlu bir ihtiyaçtır. 6. yılında Soma katliamında hayatını kaybeden madencileri bir kez daha saygı ile anıyoruz.  Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için güçlerimizi birleştirelim mücadeleyi büyütelim.”

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çok kullanımlı bez maske ihracatında ön izin şartı aranmayacak

SONRAKİ HABER

HDP’den mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa