HDP’den mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin soru önergesi
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, pandemi sürecinde çalışmak zorunda olan mevsimlik tarım işçilerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
Mevsimlik tarım işçileri | Fotoğraf: İzzet Mazı/AA
HDP Antep milletvekili Mahmut Toğrul Koronavirüs saldıgını sürecinde çalışmak zorunda olan mevsimlik tarım işçilerin çalışma koşullarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için meclise soru önergesi verdi.
TOĞRUL, MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ SALGIN KARŞISINDA RİSK ALTINDA
Meclise verilen önergede mevsimlik işçilerin çalışma koşullarında insani koşullarının sağlanamadığının yanı sıra sosyal güvence, çalışma saatleri ve ücret noktasında da birçok haktan mahrum bırakıldıklarına dikkat çekti. Toğrul, salgın öncesinde zorlu koşullarda çalışan işçilerin, salgın sürecinde daha zorlu ve riskli koşullarda çalışmaya devam ettiklerini ifade ederek “ Covid 19 salgınından en çok işçiler, emekçiler, küçük tarım üreticileri ve mevsimlik tarım işçileri etkilenmektedir. Salgınla birlikte daha da zorlaşan koşullarda büyük riskleri barındıran geçici çadır yerleşimlerinde konaklamaya ve tarlada, bahçede çalışmaya devam ederek üretim sürecine katılmaktadırlar. Ayrıca, birçok mevsimlik işçisinin konakladığı geçici çadır alanlarında uzun zamandır belgelenen yetersiz ve insani olmayan yaşam ve barınma koşulları işçilerin ve ailelerin sağlıklarını etkilemekte, onları salgın karşısında riske atmaktadır” dedi.
TARIM İŞÇİLERİNİN YAŞAM KOŞULLARINI DÜZENLEYECEK ÇALIŞMA VAR MI?
Toğrul’un Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için sorduğu sorular ise şöyle;
- Daha önce kamyon kasalarında yol alan mevsimlik işçilerin sağlıklı seyahat etmeleri hususunda ne gibi tedbirler aldınız? Bu tedbirler nelerdir? Mevsimlik işçilerin ulaşım sorunlarını çözmeye yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
- İllerdeki mevsimlik işçilerin özgün ihtiyaçlarını gözetleyen eşgüdüm içinde çalışan bir koordinasyon kurulacak mıdır? Söz konusu koordinasyonun kurulmasına yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?
- Mevsimlik işçilerin çalışma yerlerinde konaklama alanlarının (özellikle kamp çadır gibi) hijyeni nasıl sağlanacaktır? Daha önce içme suyu elde etmekte sorun yaşayan mevsimlik işçilerin bu sorununu gidermeyi düşünüyor musunuz?
- Bakanlığınızca, mevsimlik işçilerin kişisel koruyucu ekipman (maske, eldiven vb.) taleplerini karşılayacak mısınız?
- Derme çatma çadırlarda kalan mevsimlik işçilerin konaklama ve bu konaklamalardaki temel alt yapı ihtiyaçları kim tarafından karşılanacaktır? Buna yönelik bir çalışmanız mevcut mudur? İşçilerin çalışacakları alanlarda alınan tedbirler nelerdir?
- Bakanlığınızca mevsimlik işçilerin ve çocuklarının ve Covid 19 Salgını dolayısıyla maruz kalabilecekleri riskler karşısında ne gibi önleyici tedbirler alınmıştır ? Mevsimlik işçilerin düzenli sağlık kontrolleri ve Covid 19 testleri ne sıklıkla yapılmaktadır?
- Geçici çadır alanlarında konaklayan/kalan mevsimlik tarım işçileri salgın karşısında risk altındandır. Bu riskleri önlemeye yönelik çalışmalarınız var mı, varsa nelerdir? İşçilerin çalışmak amacıyla gittikleri illerde ne kadar kalacakları ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik bir çalışmanız var mı?
- 11 Mart’tan günümüze kadar kaç mevsimlik işçiye Covid 19 testi yapılmıştır? Bu testlerden kaçı Gaziantep’te yapılmıştır?
- 11 Mart’tan günümüze kadar kaç mevsimlik tarım işçisi salgınından kaynaklı yaşamını yitirmiştir? Gaziantep’te yaşamını yitirenlerin sayısı kaçtır?
- Bakanlığınızca mevsimlik işçilerin yaşam koşullarını düzenleyecek bir çalışmanız mevcut mudur? Pandemi döneminde, mevsimlik işçilerine yaşamlarını idame etmesi için bir ödenek ayırmayı düşünüyor musunuz? Mevsimlik tarım işçileri Corona Virus krizi sürecinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekler midir? (Diyarbakır/EVRENSEL)