ODTÜ öğrencileri: Online eğitimde öğrencilerden imkansızı başarmaları isteniyor
Uzaktan eğitimde yaşanan sorunları ODTÜ İktisat bölümü öğrencileriyle konuştuk.
Pixabay
Ekin BAL
Ankara
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından üniversiteler tatil edildi ve sonrasında online/uzaktan eğitim ile devam edileceği açıklandı. Uzaktan eğitimde yaşanan sorunları ODTÜ İktisat bölümü öğrencileri ile konuştuk. Öğrenciler, sınavlarda verilen sürelerin kısa olmasından şikayet ederken uzaktan eğitimin akademik hayatlarına olumsuz yansığını belirtti. Emin Çalışkan, “Karantinada elimizde zamandan başka çok olan bir şey yokken, öğrencilerden imkansızı başarmaları isteniyor”dedi.
"ÖĞRENCİLER, KURUMLAR VE AKADEMİSYENLER HAZIR DEĞİLDİ"
Öğrencilerin çok hızlı ve hazırlıksız bir şekilde online eğitime sürüklediğini söyleyen birinci sınıf öğrencisi Görkem Yıldız, “Hem öğrencilerin hem kurumların hem de akademisyenlerin hazır olmadığı bu durum birçok aksaklığı beraberinde getirdi. Online olarak yapılan sınavlarda akademisyenler, kopya çekilmesini engellemek için sınav sürelerini çok sınırlı tuttuyor ve bu önemli mağduriyetlere sebep oluyor. Eğitimin kalitesi düştüğü için de kademik hayatımız bu süreçten olumsuz etkilendi” dedi.
"YETİŞTİRME STRESİNDEN OKUDUĞUM SORUYU ANLAMIYORUM"
Uzaktan eğitim sürecini verimli geçiremediğini belirten birinci sınıf öğrencisi Sena Yılmazer de kısıtlı verilen sınav süreleri ile stres yönetiminin de ölçüldüğünü söyledi. Yılmazer, “Sınavda sürem yetişecek mi acaba diye strese girmekten okuduğum soruyu anlayamıyorum” dedi.
Yine birinci sınıf öğrencisi Emin Çalışkan da son girdiği sınavda her bölüm için 25 dakika süre verilmesinden kaynaklı yetiştiremediğini söyledi. Daha önce benzer bir problemi quizde yaşadıklarını söyleyen Çalışkan, hocalarına bu durumu ilettiklerini ve olumlu bir cevap aldığını belirtti.
“Karantinada elimizde zamandan başka çok olan bir şey yokken, öğrencilerden imkansızı başarmaları isteniyor” diyen Çalışkan, “17 şıklı soruya 25 dakika verilirse öğrenciler bunu nasıl yapabilir” diye ekledi.
"SINAV SÜRELERİNİ KORONAVİRÜSLE MÜCADELE EDER GİBİ VERİYORLAR"
Diğer öğrenciler gibi sınav sürelerinin kısıtlı olmasını eleştiren ikinci sınıf öğrencisi Selen Zengin, kopya çekilmesin diye yapılan bu uygulama sebebiyle soru çözmeye bile vaktinin kalmadığından yakındı. Normal süreçteki gibi olmadığını, ekrandan bakarak soru çözmeye çalıştığını belirten Zengin, bunun zaman aldığını ve akademisyenlerin buna göre sınav yapması gerektiğini belirtti. Derslere motive olmanın zor olduğunu söyleyen Zengin, “Bir de üstüne bu şekilde kopya çektirmemek için bu kadar sıkıntı, strese sokmak ve insanın yapacağını da yapamamasına sebep olmak bana doğru gelmiyor”dedi.
Konuya dair görüşlerini dile getiren üçüncü sınıf öğrencisi Yekta Özhan ise başlangıçta yapılan sınavlarda online olarak gördükleri kısımlardan ziyade örgün eğitimde gördükleri kısımlardan sorumlu tutulduklarını ve bunu olumlu bulduğunu söyledi.
Ancak aynı bölümden bir hocanın geniş bir zaman aralığı verirken başka bir hocanın aşırı kısıtlı bir zaman vermesinin sınavlarda mağduriyet oluşturduğunu söyleyen Özhan, “Kimi hocalar nedense sınav süresini koronavirüsle mücadele ediyormuş gibi veriyor” dedi.
Bu dönemde kimsenin psikolojisinin iyi olmadığını vurgulayan Özhan, “Bir de sınavların bu şekilde stres getirmesi bana göre kimseyi iyi etkilemiyor” diye ekledi.