13 Mayıs 2020 19:56

Patateste ithalat ile üreticilerin mağdur edilmesi Bakan Pakdemirli'ye soruldu

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, üreticiyi mağdur eden patates ithalatını ve soğan ihracatına sınırlama getirilmesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, hasadın yapıldığı bu günlerde üreticiyi mağdur eden patates ithalatını ve soğan ihracatına sınırlama getirilmesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Patates ithalatı yapılması ve ihracatın izne bağlanmasının üreticiyi zora soktuğunu ifade eden Hatimoğulları,. “Üreticiye soğan ihracatı için de sadece 3 günlüğüne izin verilmiş, müracaatların firma başına toplamda 250 tonu geçmemek üzere alınmasına karar verilmesine rağmen, bu karar firma başına 106 ton olarak uygulanmıştır. Bu nedenle çok sayıda firma elindeki ürünü ihraç edememiştir ve maalesef tonlarca soğan çürümektedir” dedi.

“ÜRETİCİ LEHİNE ÖNLEM ALACAK MISINIZ?​”

Hasat zamanı izin verilen patates ithalatına yönelik önlemler alınıp alınmayacağını soran Hatimoğulları, şu soruları ekledi:

  • Soğandaki ihracat sınırlaması kaldırılacak mıdır? Üreticinin elindeki uzun süre depolanamayacak olan kısa gün soğanları için tedbir alınacak mıdır?
  • Zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin yüksek girdi maliyetleri yükünü hafifletmek üzere çalışmalarınız var mıdır?
  • Kota sınırlamasına takılmaksızın ihracatın önünün açılması ve patates/soğan ithalatının kısıtlanması için adımlar atılacak mıdır?

SURİYE’NİN ALMADIĞI ÇÜRÜK PATATESLER TÜRKİYE’DE SATILDI MI?

  • Hatay Reyhanlı’da kurulmuş bir şirketin, Suriye’ye satılmak üzere Mısır’dan ithal ettiği patateslerin çürüme göstermesinden dolayı iç pazarda satışına izin verildiği iddiası doğru mudur?
  • Bu iddia doğru ise; Suriye’nin almadığı çürük patateslerin Türkiye’ye satışına nasıl izin verilebilmiştir?

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüsten yakınlarını kaybedenler İspanya hükümetine toplu dava açıyor

SONRAKİ HABER

Samandağ'daki ağaç katliamına tepki: 200 zeytin ağacı korunamaz mıydı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa