Müjde ayrımcılık oldu, sağlık emekçileri temel ücretin artırılmasını istedi

İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Antalya'da sağlık emekçileri salgın nedeniyle yapılan ek ödemelerdeki ayrımcılığı düzenlediği eylemlerle protesto etti.

14 Mayıs 2020 12:43
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2020 13:21
Paylaş

Sağlık Bakanlığının “müjde” olarak duyurduğu ek ödeneklerin adaletsiz dağıtılmasını yurdun pek çok ilinde protesto eden sağlıkçılar, insanca yaşanabilecek temel ücret talep etti. Eylemler İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Antalya başta olmak üzere çok sayıda hastanede gerçekleştirildi.

İstanbul'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi acil servis binası önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, ücret eşitsizliğini alkışlarla protesto etti. Açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası ve DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık-İş üyeleri katıldı. 

"EK ÖDEME ADALETSİZ BİR ŞEKİLDE DAĞITILDI"

Açıklama, hayatını kaybeden sağlık emekçileri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Ekmez gerçekleştirdi. Ekmez, sağlık emekçilerinin talebinin 3 ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil insanca yaşam için temel ücret artışı olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanı tarafından salgınla mücadele eden sağlık emekçilerine üç ay süreyle tavandan ek ödeme yapılacağının ilan edildiğini belirten Ekmez, "Sağlık Bakanlığı 'müjde, ödül' olarak isimlendirdikleri ek ödemeyi ne yazık ki adaletsiz bir şekilde dağıtma seçeneğini seçti. Sağlık emekçilerinin yıllarca özlük hakkı ve insanca yaşama yetecek maaş taleplerini kulak ardı eden iktidar, şov yaparcasına tüm sağlık emekçilerine ek ödemeleri tavan olan %100 üzerinden yapacağını ilan etti. Çok geçmeden herkese değil bazı emekçilere %100, bazılarına %55 ek ödeme vereceklerini ilan ettiler" diye konuştu. 

"YAPILAN ÖDEMENİN ADİL OLDUĞUNU MU DÜŞÜYORSUNUZ?"

Sağlık emekçilerinin talebinin kendilerine Kovid-19 pandemisi ile mücadele için 3 ay süreyle “ödül” olarak verilecek ek ödeme olmadığını belirten Ekmez, "Bizler sağlık meslek örgütleri olarak insanların ölüm kalım mücadelesi verdiği bu dönemde maaş ile ilgili bir talebi dile getirmeyi şimdiye kadar doğru bulmadık. Onlarca sağlık emekçisini kaybettiğimiz, binlerce sağlık emekçisinin COVID-19 ile enfekte olduğu şu günlerde sağlık emekçilerine yapılan ödemenin hakkaniyetli ve adil olduğunu mu düşünüyorsunuz?" diye sordu. 

"30'UN ÜZERİNDE SAĞLIK EMEKÇİSİ HAYATINI YİTİRDİ"

Ekmez, "Bizlere üç ay boyunca verileceğini ifade ettiğiniz ek ödeme başlı başına bir adaletsizlik kaynağı olmuştur. Şunu belirtmek isteriz ki sağlık alanının tüm sıkıntılarını sırtlayan sağlık çalışanları bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde de görevlerinin başındadır. Çok iyi biliyoruz ki sağlık hizmeti bir ekip işidir. Sağlık hizmetinde ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden üstün ya da önemli değildir. Hekim, hemşire, teknisyen, hasta bakıcı, eczacı, veri giriş çalışanı ve sağlık işçileri sağlık sisteminin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır. COVID-19 nedeniyle hasta bakıcısından hekimine, temizlik personelinden güvenliğine 30’un üzerinde sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. 10.000’in üzerinde sağlık emekçisi bulaşıcı enfeksiyona yakalanarak hastalandı" dedi. 

"İNSANCA YAŞAM İÇİN TEMEL ÜCRET TALEBİ"

Sağlık çalışanlarına üç ay süreyle verileceği ifade edilen ek ödemeler performans sistemi baz alınarak yapıldığı için büyük bir adaletsizliğe neden olduğuna dikkat çeken Ekmez, "Birçok sağlık çalışanı bu ödemeden yararlanamamış, yine birçok sağlık çalışanı cüzi ödemeler alabilmiştir. Biz biliyoruz ki artık koronavirüs her yerde, ayrım yapılmaksızın bütün sağlık çalışanları için bulaş riski söz konusu. Bu nedenle sağlık emekçilerinin arasında yaptığınız ayrımcılığa ve bu adaletsizliğin ana sebebi olan performans sistemine derhal son verilmeli, COVID-19 pandemisiyle mücadelede görevlerinin gerektirdiği her yerde hizmet yürüten tüm sağlık emekçileri için uzun süredir talep ettikleri yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret artışı sağlanmalıdır. Sağlık emekçilerinin talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşam için temel ücret artışıdır" ifadelerini kullandı. 

"ADALETSİZLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN BAŞVURU YAPIN"

Ekmez son olarak şunları söyledi: Bizler bu metinde imzası bulunan sağlık emek, meslek örgütleri tüm sağlık emekçilerini internet sitelerimizde bulabilecekleri dilekçelerle hastane yöneticiliklerine ve sağlık il ve ilçe müdürlüklerine bu adaletsizliğin giderilmesi için başvurmaya davet ediyoruz.

ANKARA’DA GÖZALTI

Ankara’da sağlıkçılar Hacettepe Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Çalışma barışını bozma, sağlık işi ekip işidir” pankartının açıldığı açıklamada, “Salgın nedeniyle 1 yıl yıpranma payı”, “Temel ücretler artırılsın”, “Sağlıkta Dönüşüm Programına son verin” dövizleri taşındı. Açıklamaya, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de katıldı. 

Polis eyleme katılan KHK’li SES Üyesi Mahmut Konuk’un üzerindeki “İşimi geri istiyorum” yazılı önlüğü gerekçe göstererek emekçilere müdahalede bulundu. KHK’li Konuk gözaltına alındı.

ANTALYA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerine ek ödemeler konusunda ayrımcılık yapılmasını protesto etmek amacıyla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde basın açıklaması yaptı. “Pandemiyle mücadelede ayrımcılık olmaz. Performans değil, temel ücret” pankartının açıldığı açıklamada metni SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz okudu. SES üyeleri, açıklama ardından protesto için bir dakikalık alkışlı eylem yaptı.

DİYARBAKIR

SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, DİSK, TÜRK-İŞ ve TÜM İŞ'e bağlı sağlık emekçileri, ek ödenekte yapılan adeletsizliği Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği önünde protesto etti. Koronavirüs salgını nedeniyle maske takan sağlık çalışanları, fiziki mesafe uyarak açıklamaya katıldı. Sağlıkçılar, üzerinde “Sağlık bir ekip işidir. Herkese adil ücret verilsin”, “Covid-19 meslek hastalığıdır”, “Performansa Hayır” ve “Sözleşmeli kadro ayrımı kalksın. Herkese güvenceli iş” yazılı döviz ve pankartlar açtı.

TALEPLER

Sağlık emekçileri eylemlerde şu talepleri sıraladı:

  • Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Performansa Dayalı Ödeme sistemi, sağlık hizmetlerini piyasalaştırmış ve sağlık hizmetlerinde sorunlara neden olarak sağlık çalışanlarının sorunlarını günbegün arttırmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve uygulamalarından acilen vazgeçilmelidir.
  • Sürecin başından beri üniversite hastanelerinde ne ek ödemenizi ne performansa dönük ödemenizi istedik, sağlık hizmetlerinde sorun odağı olan performans uygulamalarının kaldırılmasını ve ek ödemelerin emekliliğe yansımasını istiyoruz.
  • Sağlık çalışanları arasında, aynı işi yapan fakat farklı statüde bulunan, farklı ücret ve özlük haklarına sahip; 4/A, 4/B, 4/C, ve 4/D’li olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kategorize edilmesini yanlış buluyoruz. Farklı istihdam ve ücret rejimlerini kabul etmiyoruz.
  • Sağlık hizmeti ekip işidir. Hekim ne denli önemliyse hastanın odasının temizliğini yapan temizlik işçisi, hemşiresi, sekreteri, memuru, sağlık teknisyeni aynı derecede önemlidir.
  • Hastanelerde binlerce 4D’li işçinin (sekreter, güvenlik personeli, hasta bakıcı, temizlik personeli, yemek servis elemanı) ek ödemelerin dışında bırakılmasını kabul etmiyoruz.
  • Dönüşümlü çalışmadan faydalanmayan bizler her gün işimize geldik. Sorumluluklarımızı kendimizden ve sevdiklerimizden ödün vererek en iyi şekilde yerine getirdik. İşimizi en iyi şekilde yaptık, hasta olduk ve öldük.” (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

DİSK: İşçilerin kayıpları karşılansın, kaynaklar halk için kullanılsın

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Parlamentoyu toplayalım, çiftçilerin bütün borçlarını silelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa