15 Mayıs 2020 05:22

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya'nın başvurusuna AYM'den ret

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya için AYM'ye yapılan başvuru, "Cezaevi idaresi hastaneye götürüp getiriyor, ambulans cezaevinde hazır bekletiliyor" denilerek reddedildi.

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya'nın başvurusuna AYM'den ret

Sabri Kaya | Fotoğraf: MA

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya için Anayasa Mahkemesine yapılan tedbir talepli başvuru, "Cezaevi idaresi hastaneye götürüp getiriyor, ambulans cezaevinde hazır bekletiliyor" denilerek reddedildi.

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde geçirdiği bağırsak kanaması sonucu sık sık hastane ve cezaevi arasında mekik dokuyan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya’nın Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru reddedildi. Kaya’nın avukatı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Hapishane Komisyonu Sözcüsü İlhan Öngör, Kaya'nın infazının ertelenerek tedavi edilmesi için AYM’ye tedbir talepli yaptığı başvurunun reddedilmesine tepki gösterdi.

Mezopotamya Ajansından Hamdullah Kesen'in haberine göre Öngör, Kaya'nın son olarak bağırsak kanaması geçirmesi sonucu yoğun bakıma alındığını, cezaevinde kaldığı süre boyunca 2 defa kalp kapakçığı değiştiği, bir kez açık kalp ameliyatı olduğunu, onlarca kez yoğun bakıma alındığını ve yüzlerce kez hastanelerin acil servislerine kaldırıldığını ifade etti.

"YETKİLİLER SORUMLU"

Kaya'nın durumunun ciddi olmasına rağmen cezaevi idaresi, savcılık ve hastane yetkililerinin bazen bir ilaç tedavisi bazen de basit tıbbi tedavi yöntemleriyle sürekli durumunu geçiştirdiğini belirten Öngör, “Hatta uzun zaman boyunca hayati önemde olan Coumadin ilacı da 'Envanterimizde yoktur' denilerek verilmemiştir. Sabri Kaya'nın hastalığının bu aşamaya gelmesi tamamen idarenin, savcılığın ve Osmaniye Devlet Hastanesi doktorlarının ihmali sonucu olmuştur” dedi.

YANIT: AMBULANS BEKLETİLİYOR

Anayasa Mahkemesinin “Cezaevi idaresi hastaneye götürüp getiriyor, ambulans cezaevinde hazır bekletiliyor. Bu nedenle tedbir talebine gerek yoktur” diyerek talebi reddettiğini söyleyen Av. Öngör, şunları söyledi: “Ama aynı günün gecesinde Sabri Kaya tekrardan acile kaldırılmış ve 3 gün sonra Sabri Kaya bu kez bağırsak kanaması geçirmiş ve yoğun bakıma alınmıştır. Anayasa Mahkemesi, Sabri Kaya'nın hastalığının ilerlemesine ihmali olan, sebep olan yetkililerin şifahi beyanlarına inanmakta, ancak; bir ayda 20 kez hastaneye kaldırılan, 2 defa kalp ameliyatı geçirmiş, tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum edilmiş, konuşmakta güçlük çeken, hayatını tek başına idame ettiremeyecek olması nedeniyle yanına başka bir mahkum refakatçi olarak verilen Sabri Kaya'ya inanmamaktadır. Gerçekte Anayasa Mahkemesi sadece Sabri Kaya'nın son 6 aylık süreçle ilgili tüm belge ve bilgileri kurumlardan talep etmiş olsa idi ihmalkârlığın boyutu ortaya çıkmış olacaktı. Bugün cezaevi önünde ambulansın bekliyor olması, ihmalkarlığı olanların sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.”

Osmaniye Devlet Hastanesinin son 1 aydır sağlık kurulunu toplamayıp raporu düzenlemediğini belirten Öngör, “Sabri Kaya ile cezaevinde en son yaptığımız görüşmede ve ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde yaşama dair umutlarını artık yitirmiş durumdadır. Sabri Kaya'nın bu umudunun yitirilmesine sebep olan yetkili kurumların sorumluluğu vardır" ifadesinde bulundu.

"SAVCILAR HAREKETE GEÇMELİ"

Kaya’ya sevk edildiği Adana Şehir Hastanesinde kendisini muayene eden doktorun, "Sabri Kaya'nın yaşam tehlikesi var, bu cezaevinde kalamaz ama ben hastaneye yatış veremem koronavirüs var" deyip tekrardan cezaevine gönderdiğini dile getiren Öngör, "Aslında geçmişten bugüne tüm süreçler bu şekilde ilerlemiş ve Sabri Kaya ölüm riski ile karşı karşıya gelmiştir. Aslında istenen ve yapılması gereken şey çok basitti. Erken bir süreçte müdahale edilip, Sabri Kaya'nın tam teşekküllü bir hastanede yatırılıp gözetim altına alınması ve iyileşene kadar tedavisinin yapılması. Neticede sağlık kurulu raporu alınmasıydı. Ancak; bu yapılmamıştır. Bu aşamada çok geç kalınmıştır. Şu anda cezaevinde kalamayacak olan Sabri Kaya'nın tedbiren infazının durdurulması gerekirken yine bürokratik gerekçelerle işlemler uzamakta ve sağlık kurulu raporu beklenmektedir. Ancak; sağlık kurulu ise bir türlü toplanamamakta ne zaman toplanacağı ise belli değildir. Özellikle Sabri Kaya şahsında cezaevi savcılıklarının resen durumu ağır olan hasta mahpusların hastaneye sevkleri ve sağlık kurulu raporları alınarak infazlarının ertelenmesine yönelik süreçleri başlatmaları gerekmektedir. Bu konuda hukuki ve insancıl yaklaşımlar göstermeleri gerekmektedir" diye konuştu. (Adana/MA)

Evrensel'i Takip Et