Van'da öğrenciler EBA'ya erişimde sorun yaşıyor
Van'da öğrencilerin EBA’ya erişimi kırsal kesimlerde yüzde 1, kent genelinde yüzde 5 oranında. Aileler yaşadığı endişeyi dile getirdi.
Fotoğraf: MA
Van'da aileler, Eğitim ve Bilişim Ağı'na (EBA) ulaşımın kırsal kesimlerde yüzde 1, kent genelinde ise yüzde 5 oranında olmasına tepkili.
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle okullar ara verilmesinin ardından 23 Mart'tan itibaren öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) uygulamaya koyduğu EBA üzerinden eğitimler verilmeye başlandı. Sistemde yaşanan sorunların yanı sıra, öğrencilerin büyük bir bölümü EBA’ya ulaşamıyor. Uzaktan eğitime erişim oranının yüzde 14’lerde olduğu Türkiye’de, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar için EBA’dan faydalanmak neredeyse imkansız.
İLÇELERDE YÜZDE 1’LERE DÜŞTÜ
Sendika verilerine göre; EBA'da öğretmenler tarafından uygulanan canlı ders yayınlarına ortalama 4 ya da 5 öğrencinin katıldığı kentte, 3 merkez ilçe dışında kalan ilçelerde öğrencilerin sadece yüzde 5’i EBA'ya giriş yapabiliyor. 312 bin 77 öğrencinin olduğu kentte, en büyük ilçe olan İpekyolu'nda bile EBA'ya erişim yüzde 5-6 civarındayken, bu yüzde 5'lik oranın 16 bin öğrenciye denk geldiği kaydediliyor.
ÇOCUKLAR FAYDALANAMIYOR
Özellikle EBA’ya erişimin en az olduğu yerleşimlerin başında yer alan Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, çocuklarının diğer çocuklara göre eşit haklara sahip olmadığını söyledi. Salgın sürecinde çocuklarının eğitimden faydalanamadığını dile getiren yurttaşlardan Engin Aşkan, çocuklarının internet üzerinden eğitim alması için imkanlarının olmadığını belirtti.
Aşkan, “Evde bilgisayar olmadığı için çocuklar derslere katılamıyor. Televizyonda EBA TV olsa dahi, çocuklar en fazla 20 dakika ders dinleyebiliyorlar. Çocuklar bu 20 dakikalık sürede de hiçbir şey anlamıyorlar” dedi.
"EŞİT HAK" TALEBİ
Uzaktan eğitim uygulamasının yetersiz kaldığını vurgulayan Aşkan, “Bu saatten sonra zaten ne yaparlarsa, geç kalmış olurlar. Bütün çocuklar eşit haklardan yararlansın istiyoruz. Bir baba olarak çocuklarımın diğer çocuklarla aynı seviyede eğitim görmesini istiyorum. Sınava veya derslere girdikleri zaman, aynı seviyede, aynı eşitlikte olmasını istiyoruz. Çocuklarım ‘baba biz ders çalışıyoruz ama bir şey anlamıyoruz’ diyorlar. Bu durum da beni çok üzüyor” diye konuştu.
BİLGİSAYAR VE İNTERNET YOK
Yurttaşlardan Abdullah Tuncer ise evde bilgisayar ve internet koşulları olmadığı için çocukların eğitimlerinin aksadığına dikkat çekti. Tuncer, ekonomik olarak durumu iyi olan ailelerin çocuklarına daha fazla imkan ve kaynak sunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizim çocuklarımızın ne kitapları var ne evde internetimiz ne de bilgisayarımız var. Ekonomik olarak durumu iyi olan çocuklar ders çalışıyor, çünkü kaynakları var. Ama bizim çocuklarımız onlar kadar şanslı değil. Bir gün olsun öğretmenlerin eve gelip çocukların durumunu sorduklarını görmedik. Çocuklar bu süreçten çok kötü etkilendi” diye konuştu. (Van/MA)