15 Mayıs 2020 09:15

İTÜ öğrencileri talepleri için sosyal medyada kampanya başlatıyor

İTÜ öğrencileri online eğitimle ilgili öğrencilerin yaşadıkları sorunları ve taleplerini #İTÜlübirlikolmalı hastagi ile 15 Mayıs akşamı 21.00'da Twitter'da duyuracak.

İstanbul Teknik Üniversitesi logosu

Paylaş

Murat DOĞU - İTÜ 

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde bulunan öğrenci kulüpleri online eğitimle ilgili öğrencilerin yaşadıkları sorunları 3 bin öğrenci katıldığı anket ile belirledi. Öğrenciler anketlerden çıkan sonuçlar doğrultusunda oluşturdukları taleplerini #İTÜlübirlikolmalı hastagi ile duyurarak yaşanan ve yaşanacak olan mağduriyetlerin önüne geçmesini sağlamaya çalışacak.

Kovid-19 salgınının Türkiye’de görülmesi üzerine İTÜ’de de tatil kararı verilmiş ve yaklaşık bir ay aradan sonra nisan ayının ilk haftası uzaktan eğitime geçiş yapılmıştı. Fakat bu süreç içerisinde sürecinin nasıl işletileceğine dair olan soru işaretleri bugün dâhil netleşmiş değil. Sınavların nasıl yapılacağı, derslere çeşitli sorunlardan dolayı katılamayan öğrencilerin dönem sonunda dezavantajlı duruma düşüp düşmeyeceği gibi konular öğrencilerde uzaktan eğitime dair kaygıları oluşturuyor. Üniversiteler akademik takvimleri gereği son derslerine yaklaşırken bunun gibi soruların cevabının halen belirsiz olması ise İTÜ öğrencilerinin çeşitli dilekçe kampanyaları ve hashtag çalışmaları yapmasına yol açtı. Son olarak İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde bulunan öğrenci kulüplerinin duyurusuyla bir anket çalışması gerçekleştirildi. 

Anketin amacını İTÜ öğrencilerinin yaşadığı sorunları ve kaynaklarını anlayabilmek ve bu noktalardan çıkarak İTÜ’nün yaşanan mağduriyetleri çözmesi yönünde karar alması için altlık oluşturmak olarak açıklandı. Ankete iki gün içerisinde 38 bin öğrencisi olan okulda 3 bin öğrenci katıldı.

Anket çalışmasıyla ulaşılan sonuçlar pandemi sürecinde öğrencilerin eğitimde yaşadığı zorlukları ve nedenlerini açıkça ortaya koyuyor. Ankete cevap veren öğrencilerin yarısından fazlasının uzaktan eğitime düzenli katılamadıklarını bunun başlıca nedenlerinin ise; dersleri takip edebilecek uygun fiziki ortama sahip olmama (%30), uzaktan eğitim için gereken araçlara erişememe (%24) ve kendisinin veya çevresindeki birinin yaşadığı sağlık problemleri (%5) gibi nedenler olduğu görülüyor.

Ankette bir diğer ön plana çıkan cevap ise ağırlıklı olarak İTÜ’nün yürürlüğe koyduğu karar ve bunların yürürlüğe konuluşunda öğrencilerin söz hakkının olmamasına dair hoşnutsuzluğu gösteriyor. Çünkü İTÜ pandemi sürecinde aldığı önlemlere bakıldığında dönem dondurma seçeneğinin kolaylaştırılması dışında bir çözüm üretmiş değil. Öğrencilerin sadece %90’ı okul dondurma seçeneğinin kolaylaştırılmasını bir çözüm olarak değerlendirmezken oyların sadece %10’luk kısmı İTÜ’nün karar alma süreçlerinde kapsayıcı, demokratik ve şeffaf olduğunu düşündüğünü belirtmiş. Oy kullanan öğrencilerin ise çözüm olarak gördüğü sistem çoğunlukla (%64.5) “tercihe dayalı geçti-kaldı uygulaması”.

Bir diğer ön plana çıkan belirsizlik ise dersleri sonradan takip etmek zorunda kalan öğrencilerin dezavantajlı duruma düşüp düşmeyecekleri konusunda yeterli düzenlemenin olmaması. İTÜ uzaktan eğitime geçtikten sonra işlenen derslerin kaydının sistemden 14 gün sonra silineceğini duyurması öğrenciler tarafından derslere zamanında katılmaları için uygulanan bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Fakat anket sonuçlarında kendi cihazını kullanmayanların oranı %27 ve internete erişimde kendi mobil verisini kullananların oranı %24 iken tüm öğrencilerin eşit imkânlarla uzaktan eğitime ulaşabildiklerini söylemek epey güç olur. 

YÖK ise bu duruma dair sadece derslerde yoklama alınamayacağına dair karar çıkarmış fakat buna rağmen birçok derste yoklamaların alınmaya devam ettiği, bazı derslerde zaman aralıkları yarım saati bulan sınavların yapıldığı bilinmektedir. Bunun gibi durumlar dersleri anketin sonuçlarına da yansıdığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı zamanında takip edemeyen öğrencilerin sene sonu için kaygılanmasına yol açıyor.

Ankete yansıyan diğer önemli sonuçlar ise şöyle; İTÜ’de bu dönem ders alan öğrencilerin çoğu (%75) uygulamalı ders alıyor. Bu güne kadar geçen sürede uygulamalı derslere çevrimiçi olarak devam edilmemiş ve bu derslerin geleceğine dair olan bilgiler sadece söylenti düzeyinde kalmıştı. Fakat örgün eğitime ne zaman dönüleceği belli olmasa da öğrencilerin sadece %30’luk bir kısmı bu derslerin çevrimiçi şekilde yürütülmesine sıcak bakıyor. Bu derslerin mezuniyet durumuna çok büyük etkisi olmasına rağmen bu sonucun çıkması ise İTÜ’nün uygulamalı dersleri çevrim içi olarak işletebileceğine dair güven ortamının olmaması denilebilir. 

Son olarak anketten yansıyan önemli bir diğer konu ise stajların nasıl yapılacağına dair olan belirsizlik ortamında zorunlu stajların öğrencilerin mezuniyet durumuna olumsuz etkisi. Ankete katılan öğrencilerden %33’ü bu durumda olduğunu belirtmiş ve bu stajların çevrimiçi olarak yapılmasına yönelik %41’lik olumlu görüş belirtmiştir. 

İTÜ’lü öğrenciler anketlerden çıkan sonuçlar doğrultusunda oluşturdukları taleplerine dair kamuoyu oluşturmaya ve bu şekilde İTÜ’nün yaşanan ve yaşanacak olan mağduriyetlerin önüne geçmesini sağlamaya çalışacaklarını duyurdu. #İTÜlübirlikolmalı etiketiyle ilk çalışmasının 15 Mayıs Cuma saat 21.00’de Twitter’da yapılacağı İTÜ’lü öğrencilerin ve öğrenci kulüplerinin hesaplarından ortak şekilde duyuruldu. Yayınlanan talepler ise şu şekilde:

  • Seçime Bağlı Geçti-Kaldı Sistemi’nin getirilmesi
  • Örgün veya Online eğitimde yapılacak olan final sınavlarından önce geriye dönük tüm ders kayıtlarının açılması ve materyallerin sisteme yüklenmesi
  • Online sınav seçeneği sunulacaksa aksaklıkların yaşanmaması için aynı sınavın 3 farklı tarihte erişilebilir olması
  • Online sınav sunulacaksa sınava gireceklere internetin temin edilmesi
  • Gerekçesi bildirildiği takdirde Pass-Fail Sistemi’nden başvurulduğu tarihten itibaren faydalana bilinmesini
  • Uygun şartlarda yaz okulunun durum değerlendirilmesi yapılarak online veya gerekli tedbirler alınarak örgün olarak açılması
  • Öğretim üyelerinin isteğine bağlı olarak kredilerde değişiklik yapılmadan ders uzunluklarında ve başlangıç saatlerinde düzenlemeler yapılması
  • Örgün eğitime tekrar geçildiğinde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçmek için yaz dönemi sürecince tüm derslerin açılması
  • Yurtlarda kalan öğrencilerin yurt haklarında bu süreçte dondurulmuş olması
  • Okulun alacağı kararlarda daha şeffaf olması ve karar alma süreçlerine öğrencileri dâhil etmesi
ÖNCEKİ HABER

Çin Kovid-19 salgınında başa döndü, Vuhan'da 11 yeni vakaya rastlandı

SONRAKİ HABER

Görevinden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Pehlivan: İnsanın yaşamı savunması suç değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa