Sur’da ev sözleşmelerinin feshedilmesinin ardında "rant" iddiası
Tarihi Sur ilçesinde yaklaşık 500 kişinin ev sözleşmesi tek taraflı iptal edildi. Hak sahipleri, DTSO'nun Bakanlıktan talebi üzerine parsellerine iş yeri yapılma kararının alındığını öne sürdü.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde “acele kamulaştırma” kapsamında istimlak edilen evlerinin yerine ev isteyenlerin sözleşmesi tek taraflı feshedildi. Kentsel Sit Alanı ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde evleri “acele kamulaştırılan” yaklaşık 500 kişiye, farkını ödemek kaydıyla evlerinin karşılığında ev verme sözleşmesi son anda iptal edilmesinin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) yoğun işyeri talebinden kaynaklandığı ileri sürüldü.
SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLDİ
İddiaya göre, DTSO'nun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden işyeri satın alma ya da komisyon karşılığında satma talebinin karşılanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projede değişikliğe giderek, Sur'daki 500 kişinin evlerinin yerine işyeri yapılmasına karar verdi. Bakanlığın karar üzerine 500 kişinin sözleşmesi tek taraflı iptal edildi.
İPTAL TELEFONLA BİLDİRİLDİ
Yıkılan evinin yerine ev isteyen ancak evinin yeşil alan çevrildiğini Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kendisine aktarıldığını söyleyen Mehmet Kaya, oluşturdukları WhatsApp grubunda mağdur olan 350 aileye ulaştıklarını ve mağdur aile sayısının 500 olduğunu dile getirdi. Evininin Hasırlı Mahallesi’ndeki Latin Kilisesi'nden okula dönüştürülen Süleyman Nazif İlkokulu'nun yanında olduğunu söyleyen Kaya, 110 metrekarelik evinin 79 bin TL istimlak edildiğini, evinin yerine yapılacak eve metrekaresine 2 bin TL'den sözleşme yapıldığını belirtti. Ancak son anda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından telefonla aranarak sözleşmelerinin iptal edildiğini söyleyen Kaya, yeni sözleşme için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne çağrıldıklarını söyledi.
SEÇENEKLERİ KABUL ETMEDİLER
İl Müdürlüğünün, istimlak bedelinin geri ödenmesi, TOKİ evlerinden ev, kentsel dönüşüm kapsamında Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yapılan ve satılmadığı için elde kalan 10-15 evin kura çekimine katılmak ya da mahkemeye başvurmak gibi seçenekler sunduğunu aktaran Kaya, kendilerine sunulan seçenekleri kabul etmediklerini kaydetti. Yıkılan evlerinin yerine yapılan evlerden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Kaya, Sur mağdurları olarak oluşturdukları WhatsApp grubunda bulunan 350 kişinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kendilerine sunduğu seçenekleri kabul etmediğini vurguladı.
DTSO'NUN TALEBİYLE PROJE DEĞİŞTİ
Mehmet Kaya, 500 kişinin sözleşmesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tek taraflı iptal edilmesinin arkasında DTSO'nun da içinde olduğu ranttan kaynaklandığı iddia etti. Kaya, DTSO'nun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden işyeri satın alma ya da komisyon karşılığında satma talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projede değişikliğe gittiğini vurguladı. Bakanlığın değişikliği üzerine 500 kişinin parseline işyeri yapılmasına karar verildiğini söyleyen Kaya, bu karar üzerine sözleşmenin tek taraflı iptal edildiğini öne sürdü.
SUR’U KENDİLERİNE PARSELLEDİLER
Yıkılan evlerinin yerine yapılanları istediklerini söyleyen Kaya, “Biz mağduruz, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne sesimizi duyuramadık. Ankara'ya sesimizi duyurmak istiyoruz. Sadece malımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı. “Evlerimizi bizden düşük fiyata aldılar, yeni evlere yüksek fiyat biçtiler biz ona rağmen kabul ettik. Ama şimdi sözleşmemizi iptal ettiler. Sur'u kendi aralarında parsellediler” diyen Kaya, “Bizim malımızı kime satıyorlar? Ticaret Odası bizim malımızı alıp satamaz. Ama başkasına satıyorlar. Orayı parselliyorlar. Bizim acımız üzerinden daha fazla kazanmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Kaya, yaptıkları girişimlerden sonuç alamamaları durumunda Ankara'ya giderek, hükümet yetkilileriyle görüşeceklerini sözlerine ekledi. (Diyarbakır/MA)