18 Mayıs 2020 11:11

Yenişehir Çevre Platformu: Kirazlıyayla köylülerinin mücadelesine omuz verelim

Yenişehir Çevre Platformu, Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren Meyra Madencilik’e karşı köylülerin verdiği mücadeleye destek çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa‘nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren Meyra Madencilik Şirketinin, bölgede kurşun, çinko, bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı için yaptığı çalışmalara karşı köylülerin direnişi sürüyor. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Yenişehir Çevre Platformu (YEÇEP), “Halka evde kal diyenler, maden için doğayı katlediyor” diyerek herkesi Kirazlıyayla’ların mücadelesine destek vermeye davet etti.

Kirazlıyayla köyünde 2013 yılından itibaren kurşun, bakır ve çinko ocağı işleten Lübnan asıllı Meyra Madencilik firmasının ruhsat alanını genişletmek için ilk olarak 2013 yılında 24.89 hektarlık alan için ÇED başvurusu yaptığı hatırlatılan açıklamada; “25 ha altında kaldığı için ÇED gerekli değildir belgesi alıyor. Firma 2015 yılında ise kapasite artışına giderek alanı 273 hektara çıkarıyor. Firma 2015 de aldığı raporda zenginleştirme yapmayacağını, flotasyon işlemini başka bir yerde yapacağını söylüyor. Ama 2019 yılına gelindiğinde tekrar bir kapasite artışı ve 2015 yılında ‘yapmayacağız’ dedikleri flotasyon tesisi ve atık havuzunu projeye ekliyor. 345 ha üzerine çıkan ruhsatlı alandaki tesiste günde 1000 ton, yılda 300.000 ton cevher işlenecek, her gün 55 ton zenginleştirilmiş cevhere karşılık 894 ton pasa 110 dönüm atık barajına gömülecektir” denildi.

“MADENCİ ŞİRKET SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI FIRSAT BİLDİ”

Tesis Yenişehir’e 11 km. Kirazlıyayla‘ya 200 metre mesafede olduğu ve köy merası mesire alanının ve çeşmelerinin maden sahası içinde kaldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi; “Eylülden beri süren mücadelede yeni aşamaya 30 Mart tarihinde geçilmiştir. Covid-19 salgınını fırsat bilen firma herşeyin askıya alındığı bu zamanı değerlendirmiş ve ağaç kesimine başlamıştır. Geçici süre ile durdurulan çalışmalar 11 Mayısta tekrar başlamıştır. 15-19 Mayıs arası sokağa çıkma yasağını değerlendiren firma öncesinde bölgeye malzeme nakli yapmış, insanların evden çıkamamasını fırsat bilerek son hızla inşaata girişmiş, bölgeye kamyonlarla malzeme yığılmaya ve ağaçlar kesilmeye başlanmıştır.”

DİRENİŞTEKİ KÖYLÜLERE DESTEK ÇAĞRISI

Firmanın inşaat alanı içerisinde kalan tarım arazileri için izni olmamasına rağmen ve tüm izinleri tamamlamadan çalışmaya başlaması ve ülkede salgınla uğraşılan bir dönemde ağır işleyen hukuki süreci beklemeden çalışmasına itiraz edildiği vurgulanan açıklamada; “Kirazlıyayla ve atık barajı gölgesinde yaşamak istemeyen Barçın kadınları birleşerek son hafta seslerini daha yüksek sesle duyurmaya çalışıyorlar. Maden firması rahat çalışsın diye köye konuşlanan kolluk kuvvetlerine bilgi vermeden kendi tarlalarına geçemiyorlar. Köy sınırlarını yeniden çizmeye kalkan maden firmasının köylerini terk etmesini istiyorlar. Havasını, suyunu, toprağını seven herkesi Kirazlıyayla halkının mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz” denildi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DSÖ'nün en üst düzey karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi gerçekleştiriliyor

SONRAKİ HABER

Hacettepe’de 350 işçinin iki aydır ücretleri ve kısa çalışma ödenekleri ödenmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa