19 Mayıs 2020 07:07

Bakan "Hakları ödenmez" dedi, gerçekten de sağlıkçıların hakkı ödenmedi

Sağlıkta “tavandan ek ödemelerin” iş barışını bozduğunu söyleyen Hemşire Eylem Kaya Eroğlu, “Sağlık Bakanı ‘Hakkınız ödenmez’ dedi, gerçekten ödemediler" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emrullah ACAR

Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede en ön saflarda olan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın, “Üç ay boyunda tavandan ek ödeme yapılacak” açıklaması sonrası yapılan ikinci ödemelere karşı tepkili. Performans ve diplomaya göre yapılan ödemelerde, kimi çalışan 10 TL, kimisi 2 bin TL alırken, riskli birimlerde 4D statüsünde çalışan temizlik emekçileri ise hiç ödeme alamadı.

Çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık personelleri, maruz kaldıkları durumu anlattı. Ankara Şehir Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Eylem Kaya Eroğlu, “Mevcut olabilecek iş kazası, meslek hastalığı ve sigorta priminden sıyrılmak amacıyla ödemeler yaptılar. Sağlık çalışanlarının yaptıkları işi daha şevkle yapması için yapılan bir düzenleme olarak düşünüyorum” dedi.

BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?

Sağlık çalışanlarının yıllardır “İnsanca yaşayacak bir ücret ve performans siteminin kaldırılması” gibi talepleri olduğunu belirten Eroğlu, “Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Tavandan ödemeyle birlikte çalışanlar arasında inanılmaz bir huzursuzluk doğdu ve iş barışımızın bozulduğunu rahatlıkla söyleye bilirim. Ayrımcılığa maruz kalan sağlık çalışanları şu soruyu sormaya başladı: Biz insan değil miyiz? Evet, sağlık bir ekip işi ama statüye, eğitime göre bu paralar dağıtıldı; biz isterdik ki herkesin riskine göre emeğine göre dağıtılsın” diye konuştu. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BAŞARISI

Eroğlu, şunları ifade etti: “Koruyucu ekipman eksikliğinde, kavga ede ede, medyada sesimizi duyurarak ulaştık. Bu süreçte bizim hakkımızı ödeyecek bir miktar yok esasında. Ama bir hekime 16 bin TL ödenirken, temizlik işçisine hiçbir şey ödenmemesi… Emeğin karşılığı bu mudur? Aynı birimde benimle çalışan lise mezunu, bebek emziren arkadaşım 200 TL aldı, ben lisans mezunu olduğum için bin 300 TL aldım. Sağlık Bakanı bu ödemeleri duyurduğunda, ‘Ne yapsak sağlık çalışanlarının hakkını ödeyemeyiz’ demişti, gerçekten ödemediler. Tavandan ödeme yaptıklarında başka haklarımıza da dokundular. Nöbet ücretlerimiz ödenmedi, asistan hekimlerin hakları verilmedi. Sadaka olarak dağıtılan hiçbir ücrete eyvallahımız yok, bu miktarları dağıtmalarına da gerek yok zaten. Sağlık Bakanı bir başarı elde ettim diyorsa, bu başarı sağlık çalışanlarının başarısı. Bir başarı varsa ortada Sağlık Bakanlığı’na rağmen bizim başarımız.”

AYRIMCILIK DAYANIŞMA DOĞURDU

Ankara İbni Sina Hastanesi’nde 4D statüsünde çalışan temizlik emekçisi Reyhan Karadeli, yapılan ek ödemelerden yararlanamayan gruptan.  Karadeli, “Taşeron olduğumuz zaman haksızlığa uğruyorduk, kadroya geçtik, taşeronu arar olduk. Herkes haksızlığa uğradığımızı belirtiyor. Geçenlerde iki doktorun şu sohbetine kulak misafiri oldum; ‘Biz az da olsa aldık ama temizlik personelleri hiç alamadılar, yazık günah değil mi? Hastalarla sarmaş dolaş olanlara nasıl bir ek ücret verilmedi, anlamış değilim.’ İktidar ayırımcılık yapmak istedi ancak bizi birbirimize daha çok bağladılar. Ayrımcılık bir dayanışma doğurdu” ifadelerini kullandı. 

ERDEN: SORUNLAR BÜYÜYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Sağlık Bakanlığı’nın talepleri görmezden geldiğini belirterek, “Bazı arkadaşlarımız 10 TL, 20 TL gibi komik rakamalar aldılar. Neredeyse bütün hastanelerden bize dönüşler oldu, performans ödemeleri bazı yerlerde 20 katına varan farklar var. Bakanlık bu taleplere kulağını kapatsa da sağlık çalışanları arasında bir dayanışma örüldü. Sorunlarımız büyüyor ama mücadelemizde büyüyor” dedi. 

SES’İN TALEPLERİ

Erden, sorunları çözümü için, talep ve önerilerini şöyle sıraladı: “Taleplerimiz öncelikle en düşük ücretin yoksulluk sınırının üstüne çekilmesi yönünde temel ücretin artırılmasını istiyoruz. Performans değil, temel ücret diyoruz. Beş yıla bir yıpranma payında ısrarcıyız. Bu yıl salgın sürecinden kaynaklı bir yıl yıpranma payı talep ediyoruz. 3600 ek gösterge temel taleplerimizden biriydi, seçim vaatlerinde kaldı. 3600 ek gösterge hakkımızı istiyoruz. En önemlisi iş güvenliği istiyoruz. Herkesin güvenceli bir şekilde kadrolu olması istihdamını istiyoruz. Yeni atamalar kadrolu ve güvenceli yapılmalı. Şu an hastanelerde 4B, 4C, 4D statüsünde çalışan arkadaşlarımızın da kadroya alınmasını talep ediyoruz.” (Ankara/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Şehir hastanelerinin bazıları bataklık alana, bazıları dere yatağına yapılmış

SONRAKİ HABER

HDP'li Beştaş: İller Bankası kayyum atamaları öncesi bazı belediyelere teklif sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa