Antep’te sendikanın çabası sonuç verdi, virüs çıkan Koza Halı'da üretime ara verildi
Antep’te kurulu Koza Halı’da bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıkmasına rağmen üretime devam ediyordu, tepkiler üzerine 14 gün süreyle üretimi durdurdu.
Koza Halı fabrikasının önü | Fotoğraf: Evrensel
Deniz KAR
Antep
Bir işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasına ve 15 işçinin de karantinada olmasına rağmen üretime devam eden Antep’te kurulu Koza Halı, tepkilerin ardından üretime 14 gün ara verdi.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Koza Halı fabrikasında A.Y. isimli bir işçinin Kovid-19 testi pozitif çıkmış, A.Y. ile temasta bulunduğu düşünülen 15 kişi karantina altına alınmıştı. Ancak fabrikada dün üretimin devam edeceği açıklanmıştı. İşçiler ise 15 kişiyi karantina altına almanın yeterli olmadığını, çalışmaya devam edilecekse de bütün işçilere test yapılması gerektiğini söylemişti.
Koza Halı’nın üretimi durdurmaması işçiler içinde ve sosyal medyada tepkilere neden olurken, bu işyerinde üyeleri bulunan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen de konuyla ilgili Twitter hesabında yaptığı paylaşımla duruma tepki göstermişti.
İşyeri yönetiminin “bir kişide virüs çıktı diye üretimi durduramayız” dediğini söyleyen işçiler, çalışmak zorunda bırakıldıklarını ve bunun karşısındaki tedirginliklerini, gün boyu sosyal medya üzerinden, Evrensel aracılığıyla ve DİSK Tekstil sendikası üzerinden dile getirmişlerdi.
İşçilerin tepkisi ve sendikanın çabasının sonucunda gece 12:00’de fabrikaya gelen Koza Halı patronu ve işyeri müdürü işçilerle toplantı yaparak, 14 gün süreyle üretimi durduracaklarını ve işçiler için kısa çalışma ödeneğine başvuru yapacaklarını açıkladı. Ayrıca Koza Halı patronu yaptığı toplantıda, fabrikadaki gelişmelerin sosyal medyaya ve basına yansımasına da tepki gösterdi.
“HİÇBİR ŞEY İNSAN SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ DEĞİL”
Evrensel’e konuşan bir Koza Halı işçisi, “Bu fabrikada ne işçinin haklarına saygı var ne de işçinin sağlığına önem veriliyor. Eğer biz bu tepkiyi göstermeseydik ve DİSK Tekstil sendikası sesimizi duyurmasaydı, fabrikayı kapatmayacaklardı. Yöneticiler sanki biz fabrikanın kapanmasını istiyormuşuz gibi bizi suçluyorlar, biz buranın kapanmasını tabi ki istemiyoruz, burası bizim ekmek kapımız. Ama bizim sağlığımız, hayatımız söz konusu, hepimizin çoluk çocuğu var, hastası olan var yaşlısı olan var. Hiçbir şey insan canından insan, sağlığından daha önemli değil, bunu anlamıyorlar. Onlar için kâr etmek işçilerin sağlığından, ailesinden, hayatından daha önemli” ifadelerini kullandı.
MÜCADELE ETMENİN ÖNEMİ GÖRÜLDÜ
Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise “İki gün önce sendikamız üyesi olan üç işçi arkadaşımız işten atılmıştı. İşçileri sokağa çıkma yasağında ve tatil gününde bile çalışmaya zorlayan, işten atma yasağına rağmen işçileri işten atan bu fabrikada dün de bir işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını öğrendik. Temas ettiği 15 kişi de karantina altına alındı. Bu fabrika, sendikamızın bir süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü bir fabrika. Biz de sendika olarak, işçilerin de talebi olan fabrikanın en az 14 gün süreyle kapatılması, işçilere test yapılması talebimizi gündeme getirdik. İşten atılan üç işçi arkadaşımız fabrikanın önünde oturma eylemine başlayacaktı ve çarşamba günü fabrika önünde işten atmalar, işçilerin sağlığını tehlikeye atan uygulamalar, virüs vakasına rağmen fabrikada üretimin devam etmesi ve diğer haksızlıkları protesto etmek için basın açıklaması yapamaya karar vermiştik. Bunu da basın ve sosyal medya yoluyla duyurduk. Dün gece itibariyle fabrika yönetimi 14 gün üretime ara verme kararı aldı. Bu da mücadele etmenin sadece haklarımız için değil, sağlığımıza ve can güvenliğimize sahip çıkmak için de ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu vesileyle Koza Halı’da çalışan tüm işçi arkadaşlarımızı, birlikte mücadele etmeye, sendikamız çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Koza Halı'da dün bir işçide Covid-19 çıkmış, 15 kişi karantinaya alınmış ve buna rağmen fabrika üretime devam kararı almıştı.
— Mehmet Türkmen (@mturkmenn27) May 19, 2020
İşçilerin tepkisi, sendika olarak bizim çabamız, sosyal medyaya ve basına yansımasının da etkisiyle dün gece itibariyle 14 gün üretime ara verildi#Antep
{{405051}}