İsveç desteği kesince SKF, 300 çalışanını işten attı
SKF, hissedarlara bundan kâr payı dağıttığı için İsveç devletinin verdiği Kovid-19 desteğini geri çekmesinin ardından 300 işçiyi işten attı.
Fotoğraf: Google Streetview
Murat KUSEYRİ
Rulman üretiminde dünyanın en büyük şirketi SKF, İsveç'in şirkete verdiği korona desteğini geri çekmesinden sonra İsveç'teki 3 bin 200 çalışanından 300'nün işine son verdiğini açıkladı.
Mart ayı başlarında İsveç'te korona pandemisinin yaygınlaşması üzerine hükümet, “Kısa Çalışma Günü” uygulamasıyla çalışanlarını izne ayıran şirketlere maddi yardımda bulunulmasını kararlaştırmıştı.
Ancak milyarlarca kronluk yardım alan şirketlerin hisse senetleri sahiplerine kâr payı dağıttıklarının açığa çıkması tepkilere neden olmuştu. Parlamento Maliye Komisyonu toplanarak devletten destek aldığı halde hisse senetleri sahiplerine kâr dağıtan şirketlere yardım edilmesini durdurma kararı almıştı. İsveç Devlet Televizyonu (Svt), bundan birkaç hafta önce SKF'in Göteborg'deki fabrikalarında çalıştırdığı bin 500 emekçi için devlet desteği aldığı halde 1,3 milyar kronu şirketin hissedarlarına kâr olarak dağıttığını açıklamıştı.
Şirketlere maddi yardımda bulunan Büyüme Kurumu, SKF’den hissedarlarına ödeme yapmamasını talep etti. SKF, kâr dağıtımını durdurma yerine bin 500 işçi için “Kısa Çalışma günü” desteği başvurusunu geri çekti. 300 çalışanının işine son verdiğini duyurdu. SKF yönetimi, devlet desteği kesilmesi sonucu 300 çalışanının işine son verdiğini kabul etmek yerine işten atma gerekçeleri yarattı.
Şirket, basın açıklamasında işten atılmaların iki gerekçesi olduğunu öne sürdü. Birinci neden olarak geçen yıl şirketin ürettiği ürünlere olan talebin %25 oranında azalmasını ikinci neden olarak da şirketteki çalışanların eğitimden geçirilmesini gösterdi. Halbuki şirketin Genel Müdürü Alrik Danielsson, bundan bir süre önce devlet desteğinin kesilmesi durumunda işten çıkarmalara başvurabileceklerini söylemişti.
Bugüne kadar 42 bin şirket, “Kısa Çalışma Günü” desteğinden yararlanabilmek için Büyüme Kurumu'na başvurdu. Şimdiye kadar şirketlere 18 milyar kron ödendi. Devletten yardım aldığı halde hissedarlarına kâr dağıtan şirketler arasında SKF'in yanı sıra 20 bin çalışanını zorunlu izne ayıran AB Volvo ile 9 bin çalışanını izne ayıran kamyon üreticisi Scania da bulunuyor.