19 Mayıs 2020 11:32

Sağlıkçılar, ödemelerdeki adaletsizliğe karşı tüm sağlık kurumlarında eylem yapıyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, salgın sürecinde sağlık emekçilerine yapılan ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı 21 Mayıs Perşembe günü tüm sağlık kurumlarında eylem yapacak.

Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi emekçileri 1 Mayıs’ı kutladı. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), salgın sürecinde sağlık emekçilerine yapılan ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı eylem yapıyor. SES Genel Sekreteri Pınar İçel, bir hemşirenin 600-800 TL tavandan ödeme alırken bir uzman hekimin 14-16 bin civarı bir tavandan ödeme alabildiğine dikkat çekerek, “Sağlık bir ekip işidir, ekibin parçalarını böldüler” dedi.

Kovid-19 salgınının Türkiye’de görülmeye başladığı ilk günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından 3 ay boyunca sağlık emekçilerine tavandan ödeme yapılacağı açıklandı. Bu durumun sağlık emekçilerinde bir beklenti yarattığını ve halk arasında “sağlık çalışanlarının yüksek maaşlar aldığı” yönündeki kanıyı pekiştirdiği belirten SES MYK üyesi Pınar İçel, durumun pek de öyle olmadığını anlattı.

“BİRÇOK SAĞLIK EMEKÇİSİ EK ÖDEME ALAMADI”

Bu süreçte pandemi hastanesi ilan edilen, yüksek riskli yerlerde çalışan uzman hekimler harici hiçbir sağlık emekçisinin bu ek ödemeden yararlanamadığını kaydeden İçel, ayrıca çoğu hemşirenin, hastanelerde görev yapan 4D kadrosunda çalışan taşeron işçilerin, aynı hastanede koronavirüs servisinde çalışmasa dahi aynı riski yaşayan diğer sağlık emekçilerin de ek ödemeden yararlanamadığını söyledi.

“HEMŞİRE İLE UZMAN HEKİM ARASINDA 'UÇURUM' VAR”

Sağlık Bakanlığı’nın ortak kullanım sözleşmesi olmayan üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçileri ve aile hekimlerinin de ek ödeme alamadığını belirten İçel, ek ödeme alan sağlık emekçileri arasında ise ücret farkı arasında uçurum olduğuna dikkat çekti. Bir hemşirenin 600-800 TL tavandan ödeme alırken bir uzman hekim 14-16 bin civarı bir tavandan ödeme aldığını kaydeden İçel, “Sağlık bir ekip işidir,  ekibin parçalarını böldüler” sözleriyle ek ödeme adaletsizliklerini eleştirdi.

“EK ÖDEMELER TÜM EMEKÇİLERİ KAPSASIN”

Ek ödeme uygulamasının tam anlamıyla tüm sağlık emekçilerini kapsaması gerektiğini belirten İçel, taleplerini şöyle sıraladı: En düşük temel ücretin yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmesi, tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, yaşanan eşitsizliklerin giderilmesi, salgın dönemi boyunca tüm  sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi yapılması, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) sürelerinin geçmiş çalışma sürelerini de kapsayacak şekilde ve fiili çalışma şartı kaldırılarak yeniden düzenlenmesi, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ek göstergelerinin 3600’dan başlayarak kademeli olarak arttırılıp 1 derece verilmesi.

Bu talepler için 21 Mayıs 2020 tarihinde kamu ve üniversitesi hastaneleriyle birlikte birinci basamak tüm sağlık kurumlarında basın açıklaması yapacaklarını belirten İçel, saat 12.30’da başlayacak eylemde fiziksel mesafe kurallarına uyularak alkışlı eylem yapacaklarını söyledi. SES öncülüğünde başlatılacak eyleme, tüm emek ve meslek örgütlerinin katılımı bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak, mücadelenin 25. yılında mezarları başında anıldı

SONRAKİ HABER

SODEV gençlik araştırması: Gençler özgürlük, adalet ve liyakat istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa