19 Mayıs 2020 13:21

Erdoğan, tarihi yok eden Ilısu Barajının resmi açılışını yaptı

Tarihi Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yerini sular altında bırakan Ilısu Barajı’nın resmi açılışı yapıldı.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Tarihi Hasankeyf ile birlikte Batman'da şimdiye kadar en az 50 köyü sulara gömen ve toplamda 199 yerleşim yerini sular altında bırakan Ilısu Barajının ilk tribün açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Tribün Devreye Alınma Töreni"ne video konferansla katıldı.

"Ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük potansiyel bırakmadan, çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız" diyerek yeni doğa ve tarih katliamlarını "müjdeleyen" Erdoğan açılışta şu ifadeleri kullandı:

"(Ilısu Barajı) 2008'den beri kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık."

"Ilısu Barajı'ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir."

"Bu tesisin ekonomimize yıllık katkısının 2,8 milyar lira olmasını bekliyoruz."

"Burada toplanan suları yakında inşa edeceğimiz Cizre Barajı'na bırakarak hem 1.1 milyar kilovat saat enerji üretecek, hem de 765 bin dekar araziyi sulayabileceğiz."

"Türkiye 2002'de 276 baraja sahipti biz buna 585 baraj daha ekledik."

"Biz Cumhur İttifakı olarak dimdik bu yolda yürüyeceğiz. 17 baraj açılışını daha yapacağız."

"Sadece 2020 yılında inşası tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmayı planlıyoruz"

"Ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük potansiyel bırakmadan, çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız."

Batman’da 199 yerleşim yeri ile birlikte 12 bin yıllık tarihe sahip antik Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajında su seviyesinin yükselmesi nedeniyle 50 civarında köy kayboldu. Hasankeyf köprüsünün yarısı, antik kentle bağlantıyı sağlayan tek köprü de suya gömüldü. Mezopotamya'nın 5 bin yıllık tarihi olan ilk liman kenti Tel-Fafan/Tile-Navro (Çattepe) da tamamen su altında kaldı. Barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliği nedeniyle 2019'da "milli park" ilan edilen Botan Vadisi'nin önemli noktaları da suya gömüldü. Baraj nedeniyle ile köylerle kent arasındaki mesafeler uzatıldı. İnsanlar bölgeyi terk etmek zorunda bırakıldı. Vadilerde ise hayvancılık yapılamaz duruma geldi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de konut başlangıçları Kovid-19'un etkisiyle 5 yılın en düşük seviyesine geriledi

SONRAKİ HABER

Pozitif vaka sayısı artıyor, Kerevitaş yeni işçi alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa