19 Mayıs 2020 19:51

İTÜ öğrencileri: Hazırlık öğrencisi yok sayılıyor!

İTÜ'de hazırlık öğrencileri açısından hem teknik imkansızlıklar hem de derslerin online olması nedeniyle çeşitli zorluklar yaşanıyordu. Sınav tarihinin belirsiz olması da öğrencileri tedirgin ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi logosu

Paylaş

Berkant TATLI
İTÜ

Üniversitelerde eğitimin nasıl devam edeceğine dair, YÖK yaptığı açıklama ile üniversitelerin açılmayacağını ve sınavların internet üzerinden yapılacağını söyledi. İstanbul Teknik Üniversitesi hazırlık öğrencileri İngilizce Yeterlilik Sınavı’nın nasıl yapılacağını hocalarına sorduklarında ‘Sınavı okulda yapmak istiyoruz’ cevabını aldılar ancak buna dair bir resmi açılama yapılmadı.

İstanbul Teknik Üniversitesi online eğitime geçtiğinden beri hazırlık öğrencileri açısından bir belirsizlik söz konusu. Online eğitim ve sınav kararları büyük ölçüde lisans öğrencileri için alınırken hazırlık öğrencilerine dair yapılan tek açıklama haziran ve temmuz ayında planlanan sınav tarihlerinin değişikliği ve bu konuyla ilgili açıklamanın da 18 Mayıs haftası yapılacağı oldu. Uzun süredir hazırlık öğrencileri açısından hem teknik imkansızlıklar hem de derslerin online olmasından kaynaklı çeşitli zorluklar yaşanıyordu. Tarihin belirsiz olması da öğrencileri tedirgin etti. Sınavın online mi yoksa yüz yüze mi olacağı konusunda hâlâ hiçbir açıklama yapılmazken, bu belirsizlik hazırlık öğrencilerini mağdur etmeye devam ediyor. Bu belirsizlik halini hazırlık öğrencileri ile konuştuk.

“ÖĞRENCİLER STRESE GİRİYOR”

Peyzaj Mimarlığı bölümünde okuyan hazırlık öğrencisi Dilara Kılıç, daha önce hiç online sınava girmedikleri için sürecin nasıl olacağını bilemediklerini ve bu durumun öğrencileri çok fazla strese soktuğunu söyledi. "Sınavın yüz yüze olması ihtimali de bu süreçte bu kadar öğrencinin bir araya gelmesinden dolayı salgın açısından büyük tehlike arz ediyor" diyen Kılıç, "Bununla birlikte İTÜ’de ciddi bir bilgilendirme eksikliği var ve bu sadece öğrenciler açısından değil hocalar açısından da böyle" diye belirtti.

Şehir ve Bölge Planlaması bölümünde okuyan bir hazırlık öğrencisi de İngilizce Yeterlilik Sınavı’nın online yapılmasını şu şekilde değerlendirdi: “’Sınavın online olmasını istemiyorum çünkü herkesin sınava girmek için gerekli olan araçlara ulaşma imkanı olmayabilir. Mesela benim evimdeki bilgisayar eski, derslerde donuyor sürekli. Bu çok sıkıntılı bir durum. Umarım sınavı erken tarihe koymazlar.”

FARKLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden hazırlık öğrencisi Emre Can Bayrakçı, birçok öğrencinin online derslere katılmadığını veya katılamadığını belirterek “Herkes şu an ailesinin yanında ve çalışan kişilerin işsiz kaldığı bu dönemde ailesinin ekonomik durumu kötü olduğu için ders çalışamayan birçok arkadaşımız var; ayrıca bu durumda ders çalışmamızı kötü etkileyen birçok durumla karşı karşıyayız. Bence öğrencileri koşullu yani mezun olmadan bu sınavı vermek şartıyla geçirmeleri en iyi çıkar yol olur” dedi. 

“HERKESİN GİREBİLECEĞİ BİR SINAV İSTİYORUZ”

Kimya Mühendisliği bölümünden hazırlık öğrencisi Cemile Gürer de pandemi döneminde her ne kadar uygulamalı dersleri olmasa da, hazırlık öğrencilerinin de aktif öğrenmeyi gerektiren İngilizce eğitimlerini evden devam ettirmeye çabaladığını söyledi. Gürer, “İngilizce Yeterlilik Sınavı için öngörülen tarih ve sınav koşullarının aynen kalması bizi tedirgin ediyor. Online eğitim için gerekli teknik altyapısı olmayıp, eğitimine devam edemeyen arkadaşlarımızın olduğu bir ortamdayken; öğrencilere bu süreçte kriterleri yazın başında belirlenen ‘tek’ hazırlık geçme sınavının verilmesini  yetersiz buluyoruz” diyerek taleplerini sıraladı. Geç bir zamanda da olsa yüz yüze sınavı; eğer bu olmayacaksa online eğitimi destekleyecek herhangi dijital donanıma sahip olmayan tek bir öğrenci kalmayana dek eksikliklerin giderilmesi ve eğitimde eşitlik ilkesi gereğince herkesin eşit koşullarda sınava girmesinin garanti altına alınmasını istedi. Cemile, sözlerini “Her şeyden önemlisi, bu sürecin bilgilendirmesinin daha erken bir zamanda, bizi mağdur etmeyecek şekilde yapılması ve tahmine dayalı değil, kesin çözümler içeren açıklamalarla birlikte bize ulaştırılmasını talep ediyoruz” diyerek noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

ABD'de "Kovid-19 ölümleri 3 katına çıkabilir" iddiası

SONRAKİ HABER

Uzmanlar salgın sürecinde elektif ameliyatların yapılmasına dair kaygılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa